PZK: Dilimiz varlığımızdır

Dünya Anadil Günü kapsamında açıklama yapan PZK, açıklamanın ardından bildiri dağıttı. Açıklamada, "Dilimiz varlığımızdır" denilerek, tüm Kürt...

Dünya Anadil Günü kapsamında açıklama yapan PZK, açıklamanın ardından bildiri dağıttı. Açıklamada, "Dilimiz varlığımızdır" denilerek, tüm Kürt halkına anadiline sahip çıkması çağrısı yapıldı

Remziye ÇELİK

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kürt Dil Platformu (PZK)) 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK)  binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Diyarbakır Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Hülya Alökmen Uyanık ile Selçuk Mızraklı ve Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı İbrahim Çiçek ve platform üyeleri katıldı. Platform adına açıklamayı platform sözcüsü Şerifhan Ciziri yaptı.

“Dil kimliğimizdir, kültürümüzdür”

Ciziri, dil üzerindeki asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, her geçen gün saldırıların ve asimilasyon politikalarının arttığını ileri sürdü. Kürt Dil Platformu'nun tüm Kürt halkına "Diline sahip çık, dil varlığımızdır, başımızın tacıdır" çağrısında bulunduğunu belirten Ciziri, ancak dilini bilen ve konuşan birinin asimilasyona karşı direnebileceğini söyledi.  “Dil kimliğimizdir, varlığımızdır, kültürümüzdür, rengimizdir, hislerimizdir, zenginliğimizdir” diye ifade eden Şerifhan Ciziri, dilini kaybedenin ulusunu da kaybedeceğinin altını çizdi. Ciziri, “Bir millet olarak bir milletin arasında kaybolup gideriz. Bir milletin ve dilin yok olmasını istemiyorsak, her şeyden önce dilimize sahip çıkmalıyız” dedi.

“Topluma Kürtçe konuşmanın dayatılmasını istiyoruz”

Kürtçe konuşulması, yazılması, düşünülmesi gerektiğini söyleyen Ciziri, “Ancak bu şekilde dilimizi yaşatabiliriz. Kürtçe düşünmezsen Kürtçe konuşamazsın, Kürtçe konuşmazsan Kürtçe okuyamazsın, Kürtçe konuşmayan, düşünmeyen, okumayan dilini unutur ve varlığını yitirir. Bugün 21 Şubat gününde biz de anadilimizde eğitimin hayata geçirilmesini, kurumların Kürtçe isimlerini yazmalarını, topluma Kürtçe konuşmanın dayatılmasını istiyoruz. Bu bizim çalışmalarımızın da önceliğidir. Kürt halkı çocuklarını gönderdikleri özel okullarda ve devlet okullarında Kürtçeyi seçmeli ders olarak istemelidir. Eğer toplum bunu yaparsa hem Kürtçe kitapların basımı artacaktır hem de Kürt dili öğretmenlerinin. Elbette bu tek başına çözüm değil ama bir adımdır" diyerek Kürt halkına bir daha diline sahip çıkma çağrısında bulundu.

Bildiri dağıtıldı

Açıklamanın ardından AZC Plaza önüne kadar yürüyen kitle, yol boyunca Kurmancî ve Kirmançkî, "Dilimiz varlığımızdır, Kürtçe düşün, Kürtçe konuş, Kürtçe oku, Kürtçe yaz" yazılı bildiriler dağıttı. İki gruba ayrılan kitlenin bir kısmı Sanat Sokağı'nda bir kısmı da AZC Plaza önünde bildiri dağıtıldı. Bildiri dağıtımının ardından etkinlik sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri