Diyarbakır'da güvercin meraklıları, posta güvercinlerine çip takıp, şehirler arası yarıştırıyorlar
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakırlı güvercin meraklıları, şehirler arasında yarıştırdıkları posta güvercinlerinin ayaklarına çip takıp bu sayede konumlarını takip ediyorlar. Posta güvercinlerinin yetiştiriciliği ve takibi konusunda çalışmalarını aktaran Doğu ve Güneydoğu Dernekler Topluluğu Başkanı ve Türkiye Posta Güvercinleri Federasyonu 2'nci Başkan Yardımcısı Mehmet Sait Ekin, kurulan federasyon hakkında bilgi verdi. Federasyon olarak yaklaşık 10-16 yıldır çalışmalar yaptıklarını aktaran Ekin, "Daha önce Türkiye'de posta güvercinleri diye bir şey yoktu. Federasyon 16 yıl içerisinde çok ileri bir seviyeye geldi. Federasyonun görevi ise, Türkiye'deki ve hatta dünyadaki posta güvercinlerini temsil etmek, sıkıntılarını gidermek ve posta güvercinleri dernekleri toplu olarak yarış yaptırmaktır” dedi.
“Bir posta güvercini 1 milyon 200 bin TL'ye satılıyor”
Posta güvercinlerinin tarihten bugüne kadar Mezopotamya'da haberci olarak kullanıldığını hatırlatan Ekin, "Daha önce İngilizler, bu topraklara gelerek haberleşme özelliği olan ırkları götürerek kendileri çoğalttılar. Şimdi ise biz bunları çoğaltmaya çalışıyor, ıslah ediyoruz. Avrupa'da bir posta güvercini 1 milyon 200 bin TL'ye satılıyor. Türkiye'de bulunan posta güvercinlerimizi ıslah edebilmek için çalışıyoruz. Kurulan bu dernekler sayesinde posta güvercini besleyenler daha bilinçli bir şekilde güvercin ayaklarına çip takarak güzel yarışlar yapıyorlar." ifadelerini kullandı.
“Bu çiplerde kuşun doğum tarihi ve künyesi yazar”
Geliştirdikleri sistemlerin detaylarından bahseden Ekin, "Türkiye'de ve de dünyada her kuşun bir kimliği var. Bu çiplerde kuşun doğum tarihi ve künyesi yazar. Künyedeki numara girildiğinde bu kuşun Diyarbakır'daki sahibinin ismi çıkar. Bu kuşu saldığımızda damlardaki antenlere konduğunda o kuşun dakikada kaç kilometre hız yaptığını yazar. O güvercinin yarışma sıralamasında kaçıncı olduğunu belli eder. Allah nasip ederse bu akşamki yarışımız Yozgat'ta olacak. Yozgat'tan Diyarbakır'a kaza-bela olmazsa 4 veya 4 buçuk saat içerisinde gelmesini bekliyoruz. Hava yolu mesafesi olarak Yozgat'tan buraya 405 kilometredir. Salım arabası ile Allah nasip ederse yarın saat 05.30 civarında güneşin doğuşuna doğru salacaklar. Kuşlar güneşin doğduğu tarafa doğru uçarak evinin yolunu bulacaklar. Bu kuşlar ilk salındığında güneş ısısıyla Doğu-Güneydoğu tarafını bulur. Hedefe odaklandıktan sonra yere yatarak 500 ile 15 metre arasında, burnundaki koku alma özelliğiyle yer altı kaynaklarını takip ederek kendi evine doğru geliyor. Evine 600 kilometre kaldığı zaman evin kokusunu tanır ve evin hangi istikamette, nerede, kaç metre uzaklıkta olduğunu bilir." şeklinde konuştu.
“Avcılardan ricamız, kuşlarımızı vurmamalar”
Avcıların kendi emeklerine büyük zarar verdiğini dile getiren Ekin, avcılara seslenerek, "Avcılardan tek ricamız kuşlarımızı vurmayın. Biz kuşlara çok emek veriyoruz, 3 yıl besliyoruz ve ancak ırkını elde ediyoruz. O avcı 150 gram et için güvercini vuruyorsa yazıklar olsun onlara." diye sitemde bulundu. Diyarbakır'da posta güvercinlerine olan teveccühü değerlendiren 21 Diyarbakır Posta Güvercinleri Dernek Başkan Yardımcısı İbrahim Çelik de "Diyarbakır'a elimizden geldiği kadar posta güvercinleri sevgisini aşılamaya ve daha güzel bir yerlere getirmeye çalışacağız. Şu anda 100'e yakın yarışçı arkadaşımız var ve daha güzel yerlere getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Yapılan çalışmaların hepsi hobidir ve bu işi yapanların hepsi hiçbir beklenti, karşılık beklemeden gönüllü olarak yapıyor. Şu anda Diyarbakır'da müthiş bir merak ve sevgi var güvercinlere. Bu son 10-15 yıldır posta güvercinlerine daha bir merak sarıldı. Güzel, başarılı, sistemli, bakımlı beslenmeye başlandı. Diyarbakır'da 2006'dan beri bu yarışlar yapılmaya başlandı. Son yılların en güzel yarışını şu anda bu sene çıkarıyoruz." dedi. Yarışın ödülüne ilişkin de konuşan Çelik, "Yarışlarda ilk üçe kupa, ilk 15'e sertifika veriyoruz. Ödül olarak da arkadaşlara tatmin edici olmasa da güzel bir ödül vermeye çalışıyoruz. Posta güvercini besleyenlerin hiç bir tanesi para karşılığı yapmıyor. Hepsi sadece meraktır ve her türden, sektörden, meslekten arkadaşlar da var içimizde." diye konuştu. (İLKHA)