Peynirciler Çarşısı’nda yapım süreci başlıyor

Eski Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu tarafından 2019’da yapılacağı duyurulan Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda süreç,...

Eski Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu tarafından 2019’da yapılacağı duyurulan Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda süreç, 10 Temmuz’da yapılacak ihale ile başlıyor. Gazetemize konuşan Çarşı esnafı Lokman Ayder, “94'ten beri buradayım hiç bir hizmet yapılmadı. Ancak burası yıkıldığı zaman hizmetin yapılacağına emin olurum” derken, Davut Kaya ise “Dükkanlar birbirine yapışık ve küçük, çatılarımız su sızdırıyor, altyapısı çok kötü. Sur'un yapısına uygun bir yer yapılmasını ve kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu

Şehriban Eleftoz/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Eski Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu tarafından 2019’da yapım sözü verilen Diyarbakır merkez Sur İlçesi’ndeki Tarihi Peynirciler Çarşısı ile ilgili proje hayata geçiriliyor. 10 Temmuz 2020'de yapılacak ihale ile proje süreci de resmen başlamış olacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında duyurulan ihale 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19uncu maddesine göre açık ihale usulü ile yapılacak. Dönemin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Çarşının kent mimarisine bağlı kalınarak yapılacağını belirterek, yeraltında bir otopark ve bölgeyi rahatlatıcı, alışverişe gelenlerin ticaret anlamında faydalanacağı ve bir şekilde dizayn edileceğini belirtmiş ve yeni çarşıda bütün kiracı esnafın hakkının baki kalacağını dile getirmişti. 1994 yılından bu yana hizmet veren ve Diyarbakır'ın yöresel erimiş ve örüklü peynirini Diyarbakır ve Türkiye'nin her yerine gönderen çarşı esnafı ise aradan geçen yaklaşık 10 ayda umudunu yitirmiş ve hijyen, alt-üst yapı gibi birçok sorunla karşı karşıya. Yıllarca hizmet bekleyen Peynirciler Çarşısı esnafı gazetemize konuştu. Altyapı sorunu olduğu için kokudan geçilmediğini, çatılara bakıldığı zaman mide bulandırıcı olduğunu, havalandırmasının olmadığını vurgulayan esnaflar, Türkiye'nin her tarafına Diyarbakır'ın yöresel tatlarından örgülü ve erimiş peynirini gönderdiklerini, dışarıdan gelen müşterilerin ziyaret etmek istediklerinde mevcut haliyle görmelerini istemediklerini dile getirdi.

[caption id="attachment_51548" align="alignnone" width="600"] Davut Kaya[/caption]

‘Kısa zamanda bitirilmeli’

Diyarbakır Sur Peynirciler Pazarı'nda 25 yıldır esnaf olan Davut Kaya pazarla ilgili yaşadıkları sıkıntıları ve beklentilerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Burada yaşadığımız sıkıntılar çok. Özellikle hijyen bakımından; dükkanlar birbirine yapışık ve küçük, çatılarımız su sızdırıyor, altyapısı ise çok çok kötü. Eski Vali tarafından buranın yıkılıp tekrar yapılacağına dair söz verildi. Projenin onaylandığını duyduk. Böyle bir şey olursa çok güzel olur. Türkiye'nin her tarafına Diyarbakır'ın peynirini gönderiyoruz. Dışardan müşterimiz, misafirimiz gelip sizin yerinizi görelim dediği zaman biz utanıyoruz. Gelip de bu ortamı görmelerini istemiyoruz. Ortam içler acısı... Bizim de yapacağımız bir şey yok. Sur'un yapısına uygun bir yer yapılmasını temenni ediyoruz. Pazarın tekrardan yapılmasını bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz. Özellikle kısa süre içerisinde yapılırsa çok memnun kalırız. Peynirlerimizin hepsi yöresel, Diyarbakır çevre köylerinden geliyor. Bu koşullar satışımıza engel oluyor. Biri gelip hijyenik ortamı gördüğü zaman bir daha gelmek istemiyor. Ben de hijyenik bir ortamda alışveriş yapmak isterim. Şuan bizim pazar içler acısı, şöyle bir gezin siz de hak vereceksiniz.”

[caption id="attachment_51549" align="alignnone" width="600"] Lokman Ayder[/caption]

‘Burası yıkılacağı zaman yapılacağına emin olurum’

Yıllarca Peynirciler Pazarına hiçbir hizmetin yapılmadığını vurgulayan Lokman Ayder ise "Her gelen 'biz burayı yapacağız' diyor. Ama bütün laflar boşta kalıyor. En son Vali Hasan Basri Güzeloğlu 30-40 kişi ile birlikte buraya gelip, pazarın yeniden yapılacağına dair söz verdi, hepsi yine boşa gitti. Ondan öncekiler de aynı şekilde söz vermişti. Burası yıkılmadan hiçbir şeyden emin olamam. Sur olaylarında zaten bütün esnaf iflas etti. Şu anda burada 20 esnaf var. Ne bir ilaçlama var, ne kontrol eden biri var. Kokudan içeriye girilmiyor. Ben dahi burnumu kapatıyorum. Altyapı sorunu olduğu için kokudan geçilmiyor. Çatılara baktığın zaman mide bulandırıcı, havalandırma yok, 94'ten beri buradayım ne esnaftan ne de belediyeden hiçbir hizmet yapılmadı. Ancak burası yıkıldığı zaman yapılacağına emin olurum" diye kaydetti.

 İHALENİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri