Tarihi Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği 6 mahallenin muhtar adayları, kentin dört bir yanına dağılan seçmenlerine telefonla ulaşmaya çalışıyor. 3 yıldır mührü cebinde taşıyan muhtar Koçero Topdemir ise mahalleler olmadığı için adayların vaatlerde bulunamadığını söyledi
DİYARBAKIR – Dünyanın en uzun sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Diyarbakır'ın tarihi Sur İlçesi’ndeki Cevatpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatih Paşa mahallelerinin muhtarları, ceplerinde taşıdıkları mühürleriyle kentin dört bir yanına göç etmek zorunda kalan vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre 31 Mart’taki yerel seçimlerde bu 6 mahalle için muhtarlık seçimi de yapılacak. Sadece isimleri olan mahallelerde muhtar adayı olanların işi bir hayli zor. Çünkü ortada kapılarını çalabilecekleri, sokaklarını gezebilecekleri, işyerlerini ziyaret edebilecekleri bir mahalle yok. Muhtar adayları, propaganda faaliyetlerini şimdilik telefonlar üzerinde yaparak mahallelilere ulaşmaya çalışıyor. Adaylar, üzerinde isim, fotoğraf ve mahalle isimleri bulunan afişleri ise Sur ilçesinin diğer mahallelerinde bulunan iş yerlerinin camları ve evlerin duvarlarına asıyor. 6 yasaklı mahallede yaklaşık 24 bin kişi göç ederken, yine ilçede “kentsel dönüşüm” kapsamına alınan Alipaşa ve Lalebey mahallesinde yaşayan vatandaşlar da göç etmiş durumda. Bu iki mahalledeki muhtar adayları da benzer çalışmalar yürütüyor.
24 kişi muhtar adaylığı için başvurdu
Sokağa çıkma yasağı ilan edilerek tek bir kişinin bile yaşamadığı ve yasağın hala sürdüğü Cemal Yılmaz, Dabanoğlu, Hasırlı, Savaş, Fatih Paşa ve Cevat Paşa mahallelerinde, muhtar adaylıklarına yoğun bir ilgi var. 6 mahallede 24 kişi muhtar adaylığı için başvuruda bulundu. Aralık 2015’te başlayan sokağa çıkma yasağıyla birlikte Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, 3 yıl 3 aydır mührünü taşıdığı mahallesine giremiyor. Topdemir, cebindeki mühürle başka ilçe ve mahallelere dağılan vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürüyor.
“İkametgah adresleri yıkılan mahallelerde”
Yeniden adaylık başvurusu yapan Cemal Yılmaz mahallesinin 11 yıllık muhtarı Koçero Topdemir, yasağın başlamasından sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu, Cumhurbaşkanlığı ve 24 Haziran Genel Seçimlerinin yapıldığını hatırlatarak, mahallelerinden göç etmek zorunda kalanların yüzde 95'inin Diyarbakır'da ikamet ettiğini ve geçen 3 seçimde oylarını kullandıklarını, ancak seçmen sayısında düşüş olduğunu söyledi. Yerinden olan Sur sakinlerinin ikametgah adreslerinin yıkılan mahallelerinde olduğunu aktaran Topdemir, “Mahalleden zorunlu bir şekilde çıkanlar şehrin diğer ilçelerinde kiralık evler tuttu. Kentten çıkıp batıya giden çok az aile var. Geriye kalan çoğunluk Diyarbakır’dan çıkmadı. Kimse ikametgah adresini değiştirmedi. Herkes şu an dümdüz edilen mahallede kayıtlı. Ve göç etmek zorunda kalanlar mahallelerine dönmek istiyor” dedi.
“Geri dönmeyecekler”
Yasaktan önce mahallesinde yaklaşık 2 bin evin olduğunu, kamulaştırma kararı ile taş üstünde taşın kalmadığını belirten Topdemir, kendi mahallesinde, yapılacak evlerin yıkılan evlerden az olmasının, vatandaşın büyük bir bölümünün kesin olarak geri dönemeyeceğini gösterdiğini söyledi. Yapılacak evlerin fiyatlarının yüksek olması konusunda ise Topdemir, "Umarım yapılacak evler, asıl sahiplerine verilir. Mahallenin asıl sakinleri için bir fiyat ve ödeme kolaylığı sağlanmasını istiyoruz. Çünkü mahalle sakinleri eski mahallelerine dönmek istiyor" diye konuştu. Daha önceki seçimlerde seçmenlerin en yakın okul veya resmi dairelerde kurulan sandıklarda oy kullandığını ifade eden Topdemir, bu seçimde de mahallesindeki Alpaslan İmam Hatip Lisesi ve Alpaslan İlköğretim Okulunda seçmenlerin oy kullanacağını aktardı.
“Mahalleler olmadığı için vaat de yok”
Eski muhtarların tanındığını, ancak yeni adayların kampanya yürütmekte zorlandığını dile getiren Topdemir, "Ben bütün seçmenlerimi tanıyorum. 11 yıl muhtarlık yapmam ve yaptığım hizmetlerden dolayı halk bizi iyi tanıyor ve seviyor. Ondan dolayı seçim kampanyası için broşür bile basmadım. Yani mahalleler olmadığı için bu dönemde hiçbir muhtar adayı seçmenlere bir vaatte bulunamıyor" ifadesini kullandı.