Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Stratejik Planlama Toplantısı’nda konuşan Eşbaşkan Dr. Selçuk Mızraklı, “Kent, ruhu olan bir kent olmalı. Duvarları size konuşmalı, sokakları size bir şeyler anlatmalı, bir hikayesi olmalı. Onun için de ‘Amed Bajarê Bîr û Evînê’ yani belleğimizin, hafızamızın ve sevdamızın kenti dedik. Yarına sevdalıyız biz, geçmişle kavgalı değiliz. Bunu ifade edebileceğimiz bir yarın vizyonu oluşturmalıyız” dedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2020-2024 Stratejik Planlama hazırlıklarına başladı. Büyükşehir Belediyesi Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla başlayan hazırlık çalışmalarına Eşbaşkan Dr. Selçuk Mızraklı, Genel Sekreter Yardımcısı ve Stratejik Plan Koordinatörü Ekrem Yeşil, Strateji Geliştirme Birimi, Stratejik Planlama Ekibi ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yetkilileri katıldı. Toplantıda, Strateji Geliştirme Şube Müdürlüğü tarafından Stratejik Plan Hazırlık ve Zaman Programı tanıtımı, Stratejik Plan Dış Paydaşları ile UNICEF Çocuk Dostu Şehirler Projesi kapsamında bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Stratejik Planlama Toplantısı’nda konuşan Eşbaşkan Mızraklı, “Kamu kurumları yarına ilişkin büyüme eksenli veya alanlarda yapacağı bir takım yatırımlar eksenli çok farklı ölçeklerde gelecek planlamaları yapmaktadırlar. Ancak, yerel yönetimler söz konusu olduğu zaman adeta ucu bucağı olmayan, yani günü, günün içeriğini alıp yarına teşmil ettiğiniz zaman önünüze oldukça büyük bir ölçek çıktığını görüyorsunuz ve gelecek hayalinizi söze, yazıya ve programa dökmeye çalışıyorsunuz. Siyaset erbabı çok rahat konuşur, konuşurken de sizinki kadar ehliyetle, oturup meselelerin çoğu kez ayrıntısına girmeden bol keseden söyleyebilirler. Ama sizin bol keseden söyleyebilmek gibi bir avantajınız da yok. Tamamen elinizdeki mevcut kapasiteyi çok iyi analiz ederek, mevcut birikimi çok iyi gözleyerek, bunun içsel ve dışsal bileşenlerini ciddi şekilde değerlendirerek, çok farklı ölçeklerden bakarak yarına ilişkin değerlendirmeler yapmak gibi zorlu bir görev ve sorumluluk var önümüzde. Bizler, bu kentte yaşayanlar geleceği ilişkin hayallerimizi daha maddi verilere ve kapasitemizde daha önce de hayat bulmuş birikime yaslandırarak resmetmeye çalışacağız” dedi.
‘Kadın gözüyle bu şehir nasıl gözüküyor’
Eşbaşkan Mızraklı, planlama yaparken geleceği düşünerek yapılmasının önemine dikkat çekerek, oluşturulacak stratejik planın 5 yıllık değil en az gelecekteki 25 yıla göre planlanması gerektiğini vurguladı. Mızraklı, şunları söyledi:
“Bir kadın bu kentte kendini ne kadar rahat ve huzurlu hissediyor? Bir kadın aklı, kadın vicdanı ve kadın yaklaşımıyla kentteki yapılardan aklınıza gelebilecek her şeye kadar kadın gözüyle bu şehir nasıl gözüküyor? Ben bu kentin fakiriyim. Bir fakir, yoksun, yoksul hemşerimize karşı aynı kentte meskûn olanların nasıl bir kent, nasıl bir gelecek hayali ve kurgusu var? Ben engelliyim. Gözüm görmüyor, işitmiyorum. Ben bu kentte ne kadar rahatım, bu kent benim için ne kadar engelsiz bir kent gibi hangi başlıktan bakarsak bakalım işin hakikatten hepimiz açısından sorumluluk almamızı, bu işe ilişkin bir yarın esprisi dahilinde bakıyorsak her kesimin penceresinden sorunların peyderpey telafi edildiği bir gelecek vizyonumuzun, bir stratejik planımızın olması lazım.”
‘Yarına sevdalıyız biz, geçmişle kavgalı değiliz’
Stratejik plan hazırlanırken nasıl bir kent sorusu üzerinden hareket ettiklerini açıklayan Eşbaşkan Mızraklı, “Kent, ruhu olan bir kent olmalı. Duvarları size konuşmalı, sokakları size bir şeyler anlatmalı, bir hikayesi olmalı. Onun için de ‘Amed Bajarê Bîr û Evînê’ yani belleğimizin, hafızamızın ve sevdamızın kenti dedik. Yarına sevdalıyız biz, geçmişle kavgalı değiliz. Bunu ifade edebileceğimiz bir yarın vizyonu oluşturmalıyız. Kentte yaşayan bir birey olarak sağlık başta olmak üzere iyi hizmetler almak istiyorum. Çocuk geleceğin nüvesi, bu anlamda onun barındıracağı ve sahip olabileceği kapasite esasında bizim yarınımız. Çocukça bakabilen, çocukça görebilen, çocukça hissedebilen, çocukça yaşayabilen bir pencereden herkese, bütün umutlara cevap olabilecek bir yarın, bir Diyarbakır bir Amed diyorum.” Katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlama ilkeleri kapsamında toplantılarını sürdürecek olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu çerçevede 17 ilçenin mahalle muhtarlarının katılım sağlayacağı Stratejik Plan Muhtar Forumları gerçekleştirecek. 13 Temmuz Cumartesi Saat 10.00’da Kültür ve Kongre Merkezinde Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinin mahalle muhtarlarının katılımıyla başlayacak olan Stratejik Plan Muhtar Forumları 31 Temmuz Çarşamba günü tamamlanacak. (Haber Merkezi)