Eski Mardin’deki tarihi Zinciriye Medresesi, tamamen simetrik mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Ziyaretçiler, medresenin avlusundaki insan ömrünü temsil eden eyvanın başında fotoğraf çekmekten kendilerini alıkoyamıyor.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Mardin’e giderseniz uğramanız gereken tarihi mekanların başında Zinciriye Medresesi ya da diğer bir adıyla Sultan İsa Medresesi geliyor. Merkez ilçe Artuklu'daki “Eski Mardin” olarak bilinen yerde bulunan ve hemen ziyaretçilere kapalı olan tarihi Mardin Kalesi'nin yamaçlarındaki medreseye, her biri birbirinden güzel taş yapıtların arasından yapacağınız yolculuğun ardından varıyorsunuz. Mimarisiyle görenleri kendisine hayran bırakan medrese, kentte hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından 1385 yılında yaptırılmış. Timur ve ordusuyla savaşmış olan Melik Necmeddin İsa'nın bir süre bu medresede hapsedildiği belirtiliyor.
Mimarisi hayran bırakıyor
Tamamen simetrik bir mimariye sahip olan medrese, doğu ve batı uçlarındaki dilimli kubbeleri ve doğu tarafına rastlayan yüksek anıtsal portali ile çok uzaklardan bile dikkat çekiyor. Dikdörtgen ve geniş bir alanı kaplamakta olan yapı, iki kat üzerinde avlu, cami, türbe ve çeşitli ek mekanlardan meydana gelmektedir. Şuan Kur’an kursu olarak kullanılan medresenin küçük mescidinin sağ tarafında Sultan İsa’nın Türbesi yer alıyor.
Medrese, eyvanlarındaki mimari yapısıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Doğumdan ölüme insan ömrünü simgeleyen eyvan, seslerinin birbirine karışmaması için iki derslik arasına yapılmış. Eyvanın sonunda bulunan ve mahşer alanını temsil eden havuz ise, zamanında havuza yansıyan gök cisimleriyle astronomi dersleri için de kullanılmış. Yine medrese içindeki ses sistemi sayesinde hoparlör olmadan bütün medrese içi ve avlusunda duyulacak şekilde ezan okunabiliyor.
Fotoğraf çekmeden olmaz
Kentteki en uğrak yerlerin başında olan medresede, gezi için gelen insanlar birbirinden güzel fotoğraflar çekme fırsatı yakalıyor. Ziyaretçiler, özellikle eyvan başında fotoğraf çekmeden medrese gezisini sonlandırmıyor. Eyvan başında çekilen ve oluşan yansıma, fotoğraflara ayrı bir hava katıyor. Medresenin çeşitli yerlerinden de daha farklı ve güzel fotoğraflar çekiliyor. (MA)