İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilişinin 98'inci yıl dönümü münasebetiyle merhum Şair Mehmet Akif Ersoy, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan programda anıldı
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'da İstiklal Marşı'nın kabulünün 98. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinliği düzenlendi. Cahit Sıtkı Tarancı Kongre Merkezi'nde düzenlenen anma programına, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal, Oya Eronat, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve adayı Cumali Atilla, Jandarma Bölge Komutanı Halis Zafer Koç, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin, dualı bir millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde insanlık değerlerini temsil eden, yaşatan ve her ne pahasına olursa olsun bu kararlı duruşuyla yoluna devam eden büyük bir ülke olduğunu söyledi. Güzeloğlu, “Akif'in deyişiyle 'medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar' olarak ordularıyla, tanklarıyla, gemileriyle, bütün güçleriyle bu topraklarda yok etmek istediler. Ama ezelden beridir hür yaşamış ve sonsuza kadar inşallah hür yaşayacak olan bu millet tarihin her döneminde olduğu gibi özgürlük ve bağımsızlığı için canını seve seve feda edecek bütün akvan-ı beşere bunu bir kez daha gösterecekti. Bugün oturan sizlerin yaşındakiler 15'liler olarak cephelere giderken Çanakkalelerde bir genç nesil bu değerler uğruna gözünü kırpmadan siperlerde şehadete yürürken, bu toprakların her bir karışında, köşesinde şühedanın emanetiyle kazanılmışlığın izleri bizlere bu gerçeği gösterirken, şüphesiz ki bunun gerçekleşmesi mümkün değildi” dedi.
“Akif inanmışlığın, adanmışlığın insanıdır”
Bu kahramanlığı özünden anlayan, imanıyla kavrayan ve edebi olarak destanlaştıran bir gönül insanının yapacağı bir büyük iş olduğunu belirten Güzeloğlu, "İşte Mehmet Akif bu destanı kaleme alan, bugüne, bizlere ve ebediyete kadar her kuşağa aktaran ismin adıdır. Akif bu ruhun, inanmışlığın, adanmışlığın insanıdır. Her bir kelimesinde gönlünün, beyninin ve imanının buluştuğu, ruhunun üflediği adeta hiç bitmeyecek kahramanlığı yazan kişinin adıdır. Taceddin dergahında, bu destanı yazdığı odasında gidip gezdiğiniz zaman gördüğünüz ve hissettiğiniz şeylerde tamda budur. Bitirdiği zaman aslında ne bir daha böylesi bir yaşanmışlığın olmaması duasını yaparken asla bir daha da bu kelimeleri yazamayacağının da itirafını yapacak kadar da açık olan bir gönül insanıdır." ifadelerini kullandı. Güzeloğlu, "Bu büyük destanı yazan, kanıyla-canıyla bu değerleri bizlere kazandıran o büyük imanın temsilcisi, büyük davanın eri olan Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle bir kez daha anıyorum." şeklinde konuştu. Program, Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı şiirlerin liseli öğrenciler tarafından seslendirilmesi ve sinevizyon gösterimi ile devam etti. (Haber Merkezi)