Mardinli vatandaşlar, son dönemde artan meyve sebze fiyatlarına önlem almak amacıyla İstanbul ve Ankara’da kurulan "Tanzim Satış" noktasının kendi şehirlerinde de kurulmasını talep etti
DİYARBAKIR YENİGÜN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Pazardaki fiyatlar için gerekirse ayar çekeceğiz. Belediyelerimiz vasıtasıyla tanzim satış yapabiliriz" açıklamasının ardından Ankara ve İstanbul’da büyükşehir belediyesi yetkilileri harekete geçerek 100’e yakın bölgede tanzim satış çadır ve mobil araçları kurarak satış yapmaya başladı. Çarşı pazara alışverişe çıkan Mardinli vatandaşlar da sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, İstanbul ve Ankara’da kurulan "Tanzim Satış" noktalarının Mardin merkez ve ilçelerinde de kurulmasını talep etti. Pazar alışverişine çıkan ancak fiyat pahalılığı nedeniyle bir şey alamayan Zeynep Kaplan, tepkisini şöyle dile getirdi:
“Sabahtan beri pazarı dolaşıyorum ama pek bir şey alamadım. Sadece bir kilo turp aldım, maydanoz aldım, 4 TL’ye marul ve yarım kilo kuru soğan aldım. Her şey çok pahalı, ateş pahası olmuş. Fakir insanlar ne yapsın, nasıl geçimini sağlasın? Eskiden pazara geldiğimizde 50 TL’ye tüm ihtiyaçlarımızı alırdık, şimdi o parayla birkaç parça alıyoruz ve eve dönüyoruz. Bir şey alamıyoruz, Allah yardım etsin. İstanbul ve Ankara’da belediye sebze meyve satış noktaları oluşturmuş. Burada ki esnaflar da ‘belediye bize versin ve fiyatı kendileri belirlesin’ diyorlar. Böyle daha ucuz olur diyorlar. Biz de daha ucuz olmasını istiyoruz. Halk ekmek gibi halk sebze istiyoruz. Gerçekten de artık bir şey alınmıyor, bu maddi durumları kötü olanlar geçimlerini nasıl sağlayabilirler? Çok zordur.”
“Komisyoncuların aradan çıkartılmasını istiyoruz”
25 yıldır pazarcılık yaptığını belirten esnaf Cemil Şeran da komisyonculardan dert yandı. Şeran, "Bu iş komisyoncuların elinde olduğu müddetçe meyve ve sebze ucuz olmaz. Hep pahalı olur. Kuru soğan kendilerinde var ancak fiyat yükselecek diye satmıyorlar. Patates hakeza… Şu an pazarda portakal yok. Neden? Çünkü stok yapılıyor. Eğer bu iş belediyenin elinde olursa ve onlar fiyat belirlese böyle olmaz. Bu şekilde olursa hem onlar hem bizler hem de halk kazançlı olur. Ama böyle devam ederse sadece komisyoncular kazanır. Bugün haftanın başı Pazartesi olmasına rağmen pazar bomboş, kimse yok. Biz pazarcı esnafı olarak, bu işin komisyoncuların elinden çıkartılmasını istiyoruz. Ki fiyatlar düşük olsun." dedi.
“Serbest piyasa diyerek herkes kafasına göre fiyat biçiyor"
Vatandaşlardan Bahattin Emen, fiyatların yükselmesi için komisyoncuların stok yaptığını öne sürerek, belediyenin batıda olduğu gibi bölgede de bu işe el atması gerektiğini söyledi. Emen, "Pazardan sadece elimde gördünüz poşettekiler aldım ve 20 TL gitti. Zaten bir insan sabahtan akşama kadar çalışsa 30 TL ya kazanıyor ya kazanmıyor. Şimdi meyve sebzesini nasıl alsın, gıdasını nasıl alsın? Kirasını, elektrik ile su faturasını nasıl ödesin? Çok zor. Her birinin 5-6 çocuğu var. Yazık değil mi? Belediye bu işe el atsın artık. Aynı mal ama farklı fiyatlar var. Serbest piyasa diyerek herkes kafasına göre fiyat biçiyor. Fiyatlar ucuzlarsa iyidir, yoksa bu millet perişan olacak." diye konuştu.
“Alım gücü düşmüş, geçim zorlaşmış”
Pazarda patates-soğan satan Ali Kandemir, fiyatların yüksek olmasını kendilerini çok etkilediğini söyledi. Kandemir, "Bugün hale gittim, fiyatlar o kadar yüksek ki neredeyse elim boş pazara gelecektim. Almazsan olmuyor, aldığında ise satış yapamıyorsun. Yani kısaca geçim çok zor olmuş, alım gücü düşmüş. Artık çocuklarımızın ekmeğini bile çok zor çıkarıyoruz. 2 bin TL’ye mal almışım ama her gelen müşteri artık yarım kilo alıyor. Bizde zor durumdayız, ne yapacağımızı bilemiyoruz." dedi. (İLKHA)