2011 yılında Şirvan Barajı’nın yapılmasıyla birlikte tapularının orman kadastrosu çalışmalarıyla iptal edildiğini ifade eden köylükleler, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu
DİYARBAKIR YENİGÜN - 15 gün içerisinde evlerini boşaltmalarının istendiğini söyleyen Siirt’in Şirvan ilçesine Bağlı Kasımlı köyü sakinleri, 1982 yılından buyana oturdukları köyün arazilerine ait tapuların mahkeme tarafından tescil edildiğini, 20 yıl öncede valilik tarafından köylerinin fıstık projeleri ile desteklendiğini belirti. Kamulaştırma kararıyla ilgili mahkemenin vereceği tahliye kararı ve yargı süreci tamamlanmadan evlerinden atılmak istendiklerini belirten köylüler, haklarının verilmediğini, kendilerine ait tapulu arazilerinin de orman statüsüne sokulduğu için ev yapmalarına izin verilmediği için gidecek yerlerinin olmadığını kaydettiler. Yapılan kadastro çalışmaları sırasında birçok köylünün tapulu arazisi, "Orman arazisi" diye tescil edildiğini ve İşin vahametinden habersiz oldukları için zamanında yasal mücadele ve itirazda bulunamadıklarını ifade eden köylüler, şimdi ne yapacaklarını bilmediklerini belirtti.
“Bu bir işgal ve zulümdür, köylünün hakları verilmedi”
Yerleşim alanı yapılmadan 15 gün içerisinde barajın su tutmaya başlamasıyla birlikte 5-6 köyün sular altında kalacağını ifade eden ikizler köyü sakinlerinden Abdulaziz Korkan, “Bu işgal, bir zulümdür. Köylünün hakları verilmedi, evlerimizden çıkmamızı istiyorlar.” dedi. Mağduriyetlerini giderilmesi için çalmadık kapı bırakmadıklarını ama hiçbir yetkilinin sorunlarını çözmediğini dile getiren Korkan, “Fernas Enerji ve İnşaat Şirketi tarafından bu köy işgal edilmiştir, bu bir işgal ve zulümdür. Köyün hakları verilmediği gibi köy yolları da yapılmamıştır. Biz baraja karşı değiliz, biz zulme karşıyız. Bu zulüm devam ettikçe bu memlekete huzur gelmeyeceğinden eminim. Şirketten tek talebimiz, yol, su ve haklarımızdır. Başka bir talebimiz yok, zaten baraj tamamlanmış durumdadır. Köylünün hakları verilmeden suyun önü kapatılıyor. Bu şekilde köylünün göç etmesi isteniyor. Bizler nereye gideceğiz? Cumhurbaşkanımıza mı seslenelim, kime seslenelim? vali, kaymakam, parti başkanına, defalarca Cumhurbaşkanımıza dilekçe yazdık ama halen 3 kilometre yol yapılmadı. Yolun kapanmasıyla 5-6 mağdur olacak.” diye konuştu.
“15 gün içerisinde köyü terk etmemiz isteniyor”
1982 yılında devletin köy arazilerinin kendilerine ait olduğunu gösteren tapuların ellerinde olmasına rağmen baraj yetkililerinin arazilerin orman statüsünde olduğunu söylediklerini ve köylünün haklarını vermediğini iddia eden Hüseyin Alpağut, şunları söyledi:
“Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Kasımlı köyüne Fernas Enerji Grubu tarafından bir baraj yapıldı. Bu baraj köylüleri ciddi anlamda mağdur etmektedir. 35-40 yıldır ikamet ettiğimiz bu köyde, dedelerimizden kalan araziler 1971 yılında mahkeme kararı, devletin 1982’de vermiş olduğu tapular ve 2001 yılında valiliğin bu araziler için fıstık projeleri onaylamasına rağmen 2011 yılında barajın bu köyde çalışma başlatmasıyla köyün arazileri ormana dönüştürüldü.”
Topraklarımız kamulaştırılmadan, köylünün hak ettiği paralar verilmeden bizlere 15 gün içerisinde köyü terk etmemiz isteniyor.” diyen Alpağut, “Ancak köylünün ne gidecek bir yeri var ne de kalacak bir evi. Köylü, kendindi arazisinde ev yapmak istedi ama orada yol, su, elektrik şebekesi çekilmedi. Arazileri orman statüsüne alındığı içinde de ev yapmalarına izin verilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu tapu senedi olmasına rağmen ev yapılmasına izin verilmiyor. Bu tabu farklı bir ülkenin vermiş olduğu tapu senedi değil. Yetkililerin bir an önce bu mağduriyeti gidermesini istiyoruz.” talebinde bulundu.
“Burası orman ise, 40 yıl önce neden tapu verdiler?”
Kendi tapulu arazisinde ev yapamadığını dile getiren mağdurlardan Abid Alpağut, “Evimin temeli yarıda kaldı, tapulu arazim için ‘burası ormandır ev yapamazsın.’ diyorlar. Burası orman ise, neden tapu verdiler, Valilik neden fıstık projeleri, fıstık fidanı verdi? Yetkililerin bir an önce sorunu çözmesini istiyoruz.” dedi. 1982 yılından bu yana ellerinde tapuları olduğunu ve 20 yıl önce de fıstık ağaçlarını valiliğin projesi ile diktiklerini ifade eden Alpağut, şunları kaydetti:
“Paramızla bu köyde verilen tapularla arazi satın almışız. Bugün ise, kadastro tarafından köyümüzün tapuları iptal edildi. Bize ‘15 gün içeresinde köyünüzü terk edin.’ diyorlar. Kendi tapulu arazime de ev yapmama izin vermiyorlar. Oranında tapusunu iptal etmişler. 60 dönümün tapusu elimde ama bana ‘köyünden çık’ diyorlar. Ben nereye gideceğim? Gidecek bir yerim, kalacak bir evim ve bir tek tapulu arazim kalmadı. Evlerimiz sular altında kalmadan acil bir şekilde bugün devletimden destek bekliyorum. Şu anda suyun önünü kesiyorlar, evim yakında sular altında kalacak.” Söz konusu şirketin proje müdürü Serkan Göncü ile telefon üzerinden yapılan görüşmede, konuya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmayacağını belirtmiştir. (İLKHA)