HDP, nüfusu 2 milyona yakın olan Diyarbakır’da son 27 günde 500, nüfusu 600 binin üzerinde olan Batman’da ise son 25 günde 450 koronavirüs testi yapılmasını Meclis gündemine taşıdı
DİYARBAKIR YENİGÜN - HDP Diyarbakır milletvekilleri Garo Paylan ve Semra Güzel ile Batman Milletvekili Feleknas Uca, vekili oldukları kentlerde koronavirüs (Kovid-19) test sayısının yetersizliğini Meclis gündemine taşıdı. Milletvekilleri, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Paylan, önergesinin gerekçesinde, “Diyarbakır gibi salgının yaygın olarak görüldüğü, koronavirüsten ölümlerin olduğu, iki milyona yakın nüfusu olan bir şehirde bu kadar az testin yapılması anlaşılmazdır” diye belirtti Paylan, Bakan Koca'ya şu soruları sordu: “Diyarbakır'da neden sadece 500 adet koronavirüs testi yapılmıştır? Diyarbakır'a ve diğer bölge illerine test dağıtımında ayrımcılık yapılmakta mıdır? Vatandaşlarımız ne zaman, yaygın, hızlı sonuç alınan, kolay erişilebilir, ücretsiz koronavirüs testlerine ulaşacaktır?”
Güzel: Diyarbakır’da test oranı 3 bin 600’de 1
Güzel önergesinin gerekçesinde, şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de 05 Nisan 2020 tarihi itibari ile uygulanan test sayısı 181 bin 445 olarak açıklanmıştır. Testlerin illere göre dağılımının bilgisi kamuoyu ile paylaşılmaz iken Diyarbakır’da 27 gün boyunca uygulanan toplam test sayısı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 500 olarak açıklanmıştır. Buna rağmen testleri pozitif çıkan 148 kişinin hastanelerde tedavileri devam etmektedir. Bu durumda test yapılan üç kişiden birinin test sonuçlarının pozitif olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Diyarbakır’ın nüfusu 2019 yılı itibari ile 1 milyon 773 bindir. Şimdiye kadar 500 test yapıldığı göz önüne alındığında Diyarbakır’da test yapılma oranının 3 bin 600’de 1 olduğu görülmektedir.” Güzel de Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti: “Sağlık Bakanlığı Diyarbakır’da şimdiye kadar sadece 500 test yapıldığı bilgisinden haberdar mıdır? Büyükşehir olan Diyarbakır’da 181 bin 445 testten sadece 500’ünün yapılmasının izahatı nedir? Nüfusu 2 milyona yakın Diyarbakır’da sadece 500 test yapılmasının gerekçesi nedir? Sağlık Bakanlığı Diyarbakır’da yapılan test sayısını arttıracak mıdır? Diyarbakır’da şu an testi pozitif çıkan ve tedavi gören 148 kişi olduğu, test yapılan üç kişiden birinin testinin pozitifi çıktığı göz önünde bulundurularak tedbirlerin arttırılması, mümkün olduğunca en fazla test uygulamasının yapılması, hastane kapasitelerinin arttırılması için ne gibi girişimleriniz olacaktır? Sağlık Bakanlığı şimdiye kadar hangi ilde kaç tane test uygulamıştır? Test sonuçlarından kaçı pozitif, kaçı negatif çıkmıştır?”
Batman’da 450 test
HDP Batman Milletvekili Uca da önergesinin gerekçesinde, günlük ortalama 20 bin test yapıldığını belirterek, "Salgının Türkiye’ye gelmesinden bu yana ise 200 binin üzerinde kişiye korona testi yapıldı. Ancak Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere çeşitli meslek örgütlerinin daha fazla test yapılması tavsiyesine rağmen 600 binin üzerinde nüfusa sahip Batman’da 25 günde sadece 450 test yapılmış durumda ve testler halen Diyarbakır’a gönderilmektedir. Öte yandan sağlık emekçileri için alınan önlemlerde de eksikliklerin bulunduğu meslek örgütleri tarafından açıklanmaktadır" ifadelerini kullandı. Uca ise Bakan Koca'nın şu soruları yanıtlamasını istedi: “Batman’da test sayısının bu kadar düşük olmasının sebebi nedir? Test sayısını artırmaya yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Batman halkının testlere kolay ve ücretsiz bir şekilde ulaşabilmesi için yaptığınız herhangi bir çalışma var mıdır? Sağlık çalışanlarının salgından etkilenmesinin önüne geçmeye yönelik alınan tedbirler nelerdir? Koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklık yaratılmaması için önlemler alınmakta mıdır? Batman’da enfekte olan vatandaş sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı sağlık çalışanıdır? COVID-19 hastalığı ile uyumlu hastaların ve temas ettikleri kişilerin belirlenmesi ve izolasyonu için nasıl bir çalışma yürütülmektedir? Batman’daki hastaneler, test sonucu pozitif çıkan koronavirüs hastalarını tedavi edecek kapasite ve donanıma sahip midir?” (MA)