Kitabı en çok kadınlar ve gençler okuyor

Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 Raporu’na göre ‘kitap okuyorum’ diyenlerin oranı arttı. Okuyanları ağırlıklı olarak kadınlar ve gençler...

Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 Raporu’na göre ‘kitap okuyorum’ diyenlerin oranı arttı. Okuyanları ağırlıklı olarak kadınlar ve gençler oluşturuyor.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde kurulan, Türkiye’de okuma kültürüne yönelik en kapsamlı projelerden biri olan Okuyay Platformu; ‘Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 Raporu’nu açıkladı. Jinnews’te yer alan habere göre Türkiye’de okuma kültürü araştırması veri ve analizlerinin paylaşıldığı bu rapor, 15 yaş üstü nüfusun okuma alışkanlıklarını anlama ve okuma kültürünü yaygınlaştırma konusunda yapabileceklere dikkat çekti. Araştırma Eylül ayında 29 ilde iki bin 929 kişiyle yüz yüze yapıldı.  Araştırmaya göre;

*Okuyanların oranı yüzde 42.3.

* Okuyabilir oranı yüzde 18.8.

*Eskiden okuyanların oranı yüzde 16.4.

*Okumayanların oranları ise yüzde 22.5.

Araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:

*Önceki senelere oranla ‘okuyorum’ diyenlerin oranı 2019’da çarpıcı biçimde arttı. Türkiye, ortalama 3 ayda 2.7 kitap okudu. ‘Okuyorum’ diyenlerde bu sayı 4.2 kitaba kadar çıktı.

*Son 3 ayda okunan kitap sayısı sorulduğunda bir veya daha fazla kitap okuduğunu söyleyenlerin oranı 2008’den bu yana yüzde 30’dan yüzde 64’ çıktı. Okuma, eğitim gelir kültür gibi parametrelere göre de artıyor.

*Kitap okuyanlar, son 3 ayda ortalama dörtten fazla kitap okuduğunu söylüyor. Okuyanlar ağırlıklı olarak metropolde yaşayan gençlerden oluşuyor. Azımsanmayacak oranda kırda yaşayan, eğitimi düşük ve 49 yaş üstü kişiler de ‘okuyanlar’ arasında.

*Az okuyanların ve okumayanların okuma kültürüne bakışları olumlu. Araştırmanın sonuçlarına göre okumayı yaygınlaştırma karşısında zihniyet açısından bir engel yok. Oranları yüzde 18.8 olan potansiyel okuyuculara okuma alışkanlığı kazandırılması için çalışılmalı.

*Okuma kültürü haritalama çalışmasına göre ise İstanbul’da vakıflar yoğun. Ankara’da öğrenci toplulukları diğer illerden daha fazlayken Diyarbakır’da kişiler, dernek yapılanmalarının önünde yer alıyor.

*Yüzde 21’lik kısım kitap fiyatlarının çok yüksek olduğunu vurguluyor

*Kadınlar daha fazla kitap okuyor

*Okuma oranının yüksekliğinde birincil etken aileden gelen destek. Aileden destek almış kişilerin okuma seviyesi artıyor. Genç ebeveynler ve anneler çocuklarına daha fazla kitap okuyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri