Bakanlığın Kent Ormanı’na yönelik aldığı “Yapı Rezerv Alanı” kararının durdurulmasını isteyen TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, kent dinamiklerinin sessizliklerini bozarak kararın iptali için Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyeleriyle girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İmar Planında yeşil alan olan Kent Ormanı’nın 2 bin 946 dönümlük bölümünün “Rezerv Yapı Alanı” olarak ilan edilmesine ilişkin Kayapınar Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TMMOB’a bağlı odaların yönetici ve üyeleri, Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı. “Kent Ormanı’ma dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, kentlerin, doğal ve kültürel birçok unsurun birlikte ve karşılıklı etkileşim içinde olduğu yaşam alanları olduğunu belirterek, bu doğal ve kültürel kaynakların kentlerde çevre sorunlarının giderilmesini ve önlenmesini sağladığını söyledi. İmar planlarında yeşil alan olan Kent Ormanı kavramının kentlerde zamanla oluştuğunu hatırlatan Hatun, “Kent ormanları sürdürülebilir kent yaşamını güvence altına almak ve kent toplumunun fizyolojik, psikolojik, toplumsal, moral düzeyine önemli katkılar sağlamak üzere orman ekosistemlerinden oluşturulan alanlardır” dedi.
‘Merkezi dayatmadır’
Hatun, Mahabad Bulvarı ve Talaytepe, Mastfıroş Tepeleri arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan Kent Ormanı’nın Diyarbakır için çok büyük doğal bir değer olduğu vurguladı. Kent Ormanı’nın kentin en büyük yeşil alanı olduğunu dikkat çeken Hatun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı alanının yaklaşık 3 bin dönümünü yapı rezerv alanı olarak değiştirdiğini hatırlattı. Böylesi bir değişim kararında yerel yönetimler, meslek örgütleri ve kentlinin de söz hakkı olduğunu ifade eden Hatun, “Ancak son yıllarda uygulanan yereli dikkate almama pratiği, bu kararda da kendini göstermiştir. Yani direkt Ankara merkezli bir karar alınmış ve uygulanmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.
‘Hastalıklıkların artmasına neden olacak’
Günümüzde çevre sorunlarının çeşitlenerek arttığına dikkat çeken Hatun, Kent Ormanı’nın yapılaşmaya açılmasıyla oluşacak hava kirliliğinin, felç, kalp, akciğer kanseri, kronik ve akut solunum yolu ve astım gibi hastalıkların artmasını sağlayacağının altını çizdi. Diyarbakır kentin hızla sanayileşmesi ve nüfus artışı değerlendirildiğinde ortalama günlük hava temizleme kapasitesi için insan başına 20-25 ağaç ihtiyacı olduğu vurgulayan Hatun, bu ihtiyacın tam karşılanmadan var olan böylesi bir yeşil alanın yapılaşmaya açılmasının akıl alır bir şey olmadığını belirtti.
‘Herkesin bu karara karşı çıkması gerekir’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’nı Yapı rezerv alanına dönüştürmesine karşılık TMMOB İKK ve Diyarbakır Barosu’nun hukuki süreci başlattığını ve toplumsal duyarlılık için çalışmalar yaptığını ifade eden Hatun, şunları söyledi: “Böylesi önemli bir konuda kentin diğer dinamiklerinin sessizliğini bozması da gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin diğer tüm belediyeleri bu kararın iptali için gerekli sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır. Tüm bu veriler çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Yapı Rezerv Alanı’ olarak ilan edilen Kent Ormanı’na yönelik bu kararın biran evvel durdurulup proje alanının yeşil alan olarak koruma altına alınması çağrısını tekrarlıyoruz.” (MA)