Kent Gündemi

Yeni yılın ilk günlerinde geçen yıldan kalanlarla devam edeceğiz. Geçen haftadan güzel bir haberle başlayalım. Diyarbakır’ın Kulp ilçesi, ipek böcekçiliğinde...

Yeni yılın ilk günlerinde geçen yıldan kalanlarla devam edeceğiz.

Geçen haftadan güzel bir haberle başlayalım.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi, ipek böcekçiliğinde geçtiğimiz yıllarda birinci sırada yer alan Bursa’yı geride bırakarak ilk sırayı almayı başardı. 2018 yılı verilerine göre, Türkiye’de toplam 93 bin 695 kilogram yaş ipek kozasının 48 bin 346 kilogramını tek başına karşılayan Kulp ilçesi, ülkedeki 57 il ve 233 ilçede yapılan toplam üretimi geçerek yüzde 51.59 oranla birinci oldu. Kulp ilçesini Bursa ve Antalya takip etti. İlçedeki 583 üreticiye ise bu yıl içerisinde toplam 2 milyon 859 bin 657 liralık ödeme yapıldı.

Her şey beklendiği gibi gitmiyor maalesef. Mimarlar Odası’nın verilerine göre Diyarbakır’da inşaat sektörü yüzde 53 oranında daraldı. Kentte 2014 yılında yılda 3 milyon 200 bin metrekare, 2015 yılında 2 milyon 450 bin metrekare, 2016 yılında 2 milyon metrekare, 2017 yılında 1 milyon 800 bin metrekare inşaat yapılmışken, bu rakamlar 2018 yılında 1 milyon 150 bin metrekareye düştü. Verilere göre, son 6 yıl içerisinde sektörde yüzde 53’lük bir daralma söz konusu.

Türkiye’deki siyasi atmosferin inşaat sektöründeki daralmada önemli oranda payı olduğunu dile getiren Mimar Arif İpek, 2019 yılı için öngörülerinin farklı olmadığını söyledi.

Bir haber de sağlık alanında. Irak’ın Federe Kürditan Bölgesi’ne bağlı Zaho ilinde yaşayan Muhammed ailesi nefes darlığı şikayeti olan 9 yaşındaki Yusuf Azad Muhammed’i, Diyarbakır’daki hastanelere götürdü. Yapılan testler sonucunda doktorlar, aileye ayda bir kan nakli yapılması gerektiğini ve başka da yapacak bir şeyin olmadığını belirterek, hastaneye getirmemelerini evde ölümü beklemelerini söylediği iddia edildi. Bunun üzerine baba Azad Muhammed, çocuğunu daha iyi kontrol edilmesi için Türkiye’ye getirmeye karar verdi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ünitesine getirilen Muhammed’e yapılan tetkiklerden sonra astım ve hafif düzeyde anemi tanısı konuldu. Doktorların, korkacak bir şey olmadığını ve tedavisi yapıldıktan sonra sağlıklı bir şekilde taburcu olacağını söylediği aile rahat bir nefes aldı. Muhammed, yapılan tedavinin ardından da sağlığına kavuşarak, taburcu edildi.

Bir haber yine sağlık sektöründen; bu kez çalışanlarıyla ilgili alınan olumsuz bir kararla ilgili.

Dicle Üniversitesinin kaynak eksikliğini gerekçe göstererek personel servislerini iptal etmek istemesine Eğitim Bir-Sen Dicle Üniversitesi Şubesi yaptığı basın açıklaması ile tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Yüksel Gümüş, Kaynak eksikliği gerekçe gösterilerek personel servislerinin iptal edildiğini belirterek, 2019 yılında servislerin devam etmesi için en az iki ay öncesinde ihaleye çıkılması gerektiğini, ancak bu güne kadar herhangi bir gelişmeye şahit olmadıklarını söyledi.

Daha önce ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz süreçlerini değerlendiren Gümüş, “Ülkemiz; 1986, 1994, 1998 ve 2001 ekonomik krizlerini yaşadığı halde üniversite yönetimleri bir şekilde personel servislerini devam ettirdiler, ettirebildiler. Böyle bir günde imkânsızlığı bahane göstermek hiç inandırıcı değildir. Personel servis giderleri, genel bütçeden karşılanmayıp üniversitemizin öz kaynaklarından karşılanmaktadır. Üniversitemizin öz kaynakları geçen yıla göre yüzde 60 oranında artmışken, bir yandan kaynak eksikliğini gerekçe gösterip, öte yandan dublekslerin çatı tamirinin yapılması, kaldırımların değiştirilmesi devam ederken, Rektörlüğün, zaruri bir ihtiyaç olan personel servislerine kaynak bulamaması düşündürücüdür.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri