Güçlü Kadınlar Güçlü Yarınlar Projesi’nin tanıtım programında konuşan İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kadının değişmesi durumunda toplumun değişeceğini söyledi. Güzeloğlu, Kadının merkez olduğu bir eksende anne olarak, eş olarak, kardeş olarak, arkadaş olarak çevresini değiştirme, etkileme, belirleme gücünün olduğunu vurguladı
Ufuk ÇİMEN
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, 17 ilçede 17 bin kadına genel, mesleki, sosyal, bilişim, sağlık ve hukuk alanında eğitimlerin verileceği “Güçlü Kadınlar Güçlü Yarınlar” projesi start aldı. Kültür Kongre Merkezi’nde eğitici eğitimiyle başlayan açılış programına Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kadınlar katıldı. “Güçlü Kadınlar Güçlü Yarınlar” eğitim projesi saygı duruşu, okunan İstiklal Marşı ile başladı. Ardından projenin tanıtımının yapıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.
‘Proje önemli kazanımlar sağlayacak’
“Güçlü Kadınlar Güçlü Yarınlar” projesinin kentte önemli kazanımlar sağlayacağını ifade ederek konuşmasına başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu,“Çünkü biz biliyor ve inanıyoruz ki kadın değişirse toplum değişir, kadının merkez olduğu bir eksende anne, eş, kardeş, arkadaş olarak çevresini değiştirme, etkileme ve belirleme gücü vardır. Kadının dünyası aslında gelecekte toplumun nasıl şekil alacağını, nasıl bir yol alacağını belirleyen bir dünyadır. Bugün bizler sağlıklı bir geleceğe mutlu bir topluma ve inşallah birlik ve beraberliği pekişmiş, kalkınmış bir sürece toplumumuzu konu etmek istiyorsak şüphesiz kadınlarımızın değerini bilmeli, önem vermeli, eğitmeli ve onların her türlü beklentilerini en üst düzeyde karşılamak sorumluluğunu hissetmeliyiz” dedi.
‘Aile Destek Merkez’lerinin sayısını artırdık’
Aile Destek Merkezleri’nin Diyarbakır'da bugün Türkiye'ye örnek olacak bir başarıya imza attığını belirten Güzeloğlu, kentte nüfusun yarısını teşkil eden kadınların destek merkezleriyle çok önemli toplumsallaşma süreci yaşadıklarını söyledi. Göreve başladıklarında bu merkezlerin yetersiz olduğunu bugün her ilçede 2 yada 3 adet Aile Destek Merkez’lerinin hizmet verdiğini hatırlatan Vali Güzeloğlu, Aile Destek Merkez’lerinin hayata dokunduğunu kadını ve toplumu kucakladığını vurguladı. Aile Destek Merkez’lerinin her zaman kadınların yanında olacağına dikkat çeken Güzeloğlu, kadın hakları konusunda son 18 yılda Cumhurbaşkanı ve eşi Emine Erdoğan sayesinde önemli adımların atıldığını kaydetti.
‘Türkiye kadın hakları konusunda önemli adımlar attı’
Kadın hakları konusunda Türkiye’nin bugün uluslararası standartların ötesinde olduğunu dile getiren İl Valisi Güzeloğlu, sosyal haklardan çalışan kadınlara sunulan haklara hayatın akışı içinde maddi ve manevi destek gerektiren tüm başlıklara kadar Türkiye sosyal devlet olma gereğini temsil ettiğini aktardı. Kadın haklarının kentte de hayata geçmesinin en temel sorumlulukları olduğuna işaret eden Güzeloğlu, birçok şey yapılsa dahi insan gönlüne girmedikten sonra hiçbir şeyin anlamının olmadığını belirtti. İnsana her zaman saygı ile bakan ve hürmet eden bir anlayışı temsil ettiklerini ifade eden Güzeloğlu, kadınların bir ışık gibi çevresini aydınlatması gerektiğini ve projenin de bu amaca hizmet ettiğini belirtti.
“Proje olumlu yönde değişimi sağlayacak”
Projenin kenti daha iyiye taşıyıp değişimi sağlayacağına değinen Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, “Diyarbakır’a geleceğinize sahip çıkarsanız hiçbir ihanetin hiçbir kör ideolojinin bu millete bu kente sizlere acılar yaşatan düşüncenin tekrar var olma şansı yoktur. Diyarbakır’ın geçmişinde yaşadığından acıların dökülen kanların ve gözyaşlarının yeniden gerçekleşme imkanı yoktur. Yaklaşık 150 gündür ihanetin uzantısı bir siyasal partinin kapısında evlatları için feryat eden ve hamdolsun her geçen gün evlatlarına kavuşan annelerin duruşundaki o net tavır biliyoruz. Diyarbakır artık bir peygamberler ve Sahabeler şehri olarak kültürümüzün inancımızın medeniyetimizin çok önemli bir merkezi olarak her şeyin en güzelini ve en iyisini hak ediyor. Kaybettiği yılları zamanları kayıpları telafi edecek bir büyük birikimi temsil ediyor ve sizlerde bunu çok açık bir şekilde gösteriyorsunuz” ifadelerini kullandı.
‘1 milyon 800 bin hemşerimize hizmet etmekten onur duyuyoruz’
Diyarbakır’ın bugün huzur kenti olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, eğitimde önemli adımlar attıklarını kararlı çalışma sonucunda bütün göstergelerde şuanda Türkiye’nin önde gelen illeri arasına girdiklerini söyledi. Kadınlar ile birlikte bu başarıya sahip çıktıkları durumda ileriye daha emin adımlarla yürüyeceklerini dile getiren Güzeloğlu, “Diyarbakır ilimin, edebin, kültürün ve medeniyetin taşıyıcısı bir şehirdir. 30 yılda ihanet ve örgüt bu kenti geriye taşıyarak ihanet etti. Tüm bunlar geride kaldı, yıktıklarını yeniden yaptık. Büyükşehir Belediyesi olarak 1047 mahallede 1 milyon 800 bin hizmet etmekten onur duyduğumuz bütün Diyarbakırlı hemşerilerimizin hizmetindeyiz. Sadece bu boyutta değil hayatın her alanında Diyarbakır’da yaşamayı bir keyif bir güzellik ve herkesin hoşnut olacağı bir düzeye getirme gayretindeyiz” şeklinde konuştu.
“Projeye katılım sayısını artıracağız”
Projenin ilk etapta 17 bin kadına dönük olduğunu ama benzer çalışmalarla rakamları artıracaklarına işaret eden Vali Güzeloğlu, projenin büyüyüp amacına ulaşması için herkese görevler düştüğünü belirtti. Projede eğitim başlıklarının özenle seçildiğini kaydeden Güzeloğlu, “Hanımefendilerden başlayarak okuma yazma kurslarımız var. Temel hak ve hürriyetler var. Hangi haklara sahip olduklarını anlatmak hukuk anlamında onlara bu bilgileri verecek eğitimlerimiz var. Ev hayatında hayatlarını kolaylaştıracak hayat kurtaracak ilk yardım eğitimlerimiz dahi var. Şüphesiz bugünün modern hayatın gerektirdiği e ticaret benzeri iletişim ve bilişim anlamında bilinmesi zorunlu olan eğitim ve seminerlerimiz var. Hijyen var. Çocuklarımızı sağlıklı geleceğe hazırlamak için psikososyal destekler ve projeler var. Anneliğin ve şüphesiz evin gerektirdiği bir anlamda güçlü kılacak mutlu edecek bir dizi seminerler var. Ezcümle hayata ilişkin gerekli ne varsa bu projenin içerisinde var” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. Startı verilen ve farklı tarihlerde 17 ilçede eğitimlerle devam edecek olan proje 10 Nisan’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak bilişim ve teknoloji alanında bilgisayarın doğru ve etkin kullanımı semineriyle sona erecek.