DÜ’de düzenlenen 4 dev paneli ve fuarında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Öğrenciler, üniversiteyi bitirdikten sonra yüzde 95’i piyasaya çıkacak. Çünkü Türkiye’de istihdamın yüzde 80’ini özel sektör yapıyor” dedi. Gençlere ülke genelinde kalifiye elaman sorunun olduğunu anlatan Başkanı Engin Yeşil ise “Ciddi anlamda bir işsizlik sorunumuz bulunmaktadır, ama bununla birlikte yine ciddi anlamda kalifiye elaman sorunumuzda vardır” diye konuştu
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Genç Girişimciler Kulübü tarafından Dicle Üniversitesi konferans salonunda 4 dev paneli ve fuarı düzenlendi.Panele DÜ rektörü Prof. Dr. Talip Gül, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, hocalar ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Talip Gül, daha sonra sözü DTSO Başkanı Mehmet Kaya’ya bıraktı. Kaya, kent sanayisinin üniversite ile birlikte çalışamamasının, inovasyon ve girişimciliği istediği şekilde hayat geçiremeyeceği anlamına geleceğini söyledi.
“Destek vermeye hazırız”
Kaya, "Bu anlamda olması gereken hangi kapıyı açmak istiyorsanız üniversitenin kapıları size açıktır. İster kentin dinamikleri ile ister üniversite sanayi işbirliği gelişimiyle ilgili olsun ne yapılması gerekiyorsa destek vermeye hazırız. Bugünkü panel ve üniversite sanayi işbirliği, 10 başlık altında Dicle Üniversitesi ve akademisyenleri, yöneticileri ve ilimizin iş insanlarıyla bir yuvarlak masa etrafında üniversite sanayi işbirliğini nasıl yaparızı konuşacağız. Yaklaşık üç önemli toplantı yaptık. Öğrenciler, üniversiteyi bitirdikten sonra yüzde 95’i piyasaya çıkacak. Çünkü Türkiye’de istihdamın yüzde 80’ini özel sektör yapıyor” dedi.
“Bu çalışma çok önemli”
Burada oturan her 10 öğrenciden 8’inin özel sektörde çalışacağını ya da özel sektör girişimcisi olacağını kaydeden Kaya, “Onu için yapılan bu çalışma bu anlamda önemli. Burada görmüş olduğunuz 4 tane sivil toplum kuruluşuyla temasınız olacak. Onların üyesi alacaksınız, onların projelerinden faydalanacaksınız, onların çalışma düzenine uymak zorundasınız. Onun içinde onları tanımanız gerekiyor. Buradan çıktığınız zaman özel sektörle tanışmış olacaksınız. Üniversite yıllarında bunlarla tanışmanın avantajı, bizlerle tanışıp yol alırsanız, bizlerle görüşürseniz, bizim yönlendireceğimiz işletmelerle stajdır, çalışmadır, yaparsanız üniversite sonrası daha az zorluk çekersiniz. Yoksa üniversite sonra 1 veya 2 yıl bu odaları tanımakla geçecek hayatınız. Onun için bu çalışma çok önemli”diye konuştu.Başkan Kaya daha sonra genç girişimciler kulübüne teşekkür ederek, DTSO'nun tanıtımını yaptı.
“Ciddi anlamda işsizlik sorunumuz var”
Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ise ülke genelinde kalifiye elaman sorunun olduğunu gençlere anlatarak, “Ciddi anlamda bir işsizlik sorunumuz bulunmaktadır, ama bununla birlikte yine ciddi anlamda kalifiye elaman sorunumuzda vardır. Sizler mezun olduğunuz bölüme göre kendinizi mutlaka geliştiriniz ve elinizden gelenin en iyisini yapınız.Çabuk yükselme hırsınız olmasın, mezun olduğunuzda iş seçmek yerine tecrübe edinmek için çalışın, siz işinizi iyi yaparsanız herşey zamanla mutlaka olacaktır. Her gün bir önceki güne göre daha çok çalışmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz” diye konuştu.
“Hiçbir şey imkânsız değildir”
Gençlere İnternet sayesinde bütün dünyayı takip edilebildiğini de anlatan Yeşil, “Bir işi başarmak, hatta dünya çapında işler yapmak eskisine göre daha kolay. Dünyanın en büyük firmalarına baktığınız zaman birkaç sene öncesine kadar bir sermayesi olmayan, tek sermayeleri bir bilgisayar ve internet olan amazon ve benzeri gibi firmaları görürsünüz. Bunlar hiçbir şeyin imkansız olmadığını gösteriyor” diye belirtti.
“Girişimcilik aklınızda her zaman olsun”
Gençlere, Üniversiteyi bitirdikten hemen sonra bir yerde memur olup, aile geçimine katkı sunma isteğinin yanına da girişimciliğinde olması gerektiğini vurgulayan DTB Başkanı Yeşil, “Herkes memur olmak istiyor ancak özel sektörde gerçekten işinizi iyi yaparsanız çok iyi yerlere gelebilirsiniz. Bunun örneğini her meslekte görebilirsiniz. Bu yüzden gelecekte nitelikli iş gücüne fazlasıyla ihtiyaç duyulacaktır. Sizler de hem mesleki hem de yabancı dil anlamında kendinizi geliştirirseniz bölgenin kalkınması daha da hızlanacaktır. Bu anlamda ilimizin ve sizlerin geleceğini parlak görüyorum” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)