Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu BAĞ-KUR primine yapılan yüzde 31,10’luk zamma tepki gösterdi. İskenderoğlu, primlerin makul bir seviyeye düşürülmesi gerektiğini kaydetti
Foto: Arşiv
Rıdvan KÖSEN
DİYARBAKIR- 2018 yılında 583 bin 48 TL olan Tarım BAĞ-KUR priminin 2019 yılında 764 bin 96 TL'ye çıkarılmasına tepki gösteren Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, primlerin makul bir seviyeye düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçinin, enflasyon oranının bile üstünde yapılan zammın altından kalkamayacağını dile getiren İskenderoğlu, "Çiftçilerimiz, vergisini, stopajını, Bağ Kur'unu ödüyor. Fakat çiftçilerin bir fabrikatör ile kıyaslanması çok yanlış. Burada çok enteresan bir durum var. Yanında bin işçi çalıştıran bir fabrikatör ile bir çiftçi neredeyse aynı primi ödüyor. Son olarak yapılan zam ile çiftçinin ödediği pirim 764,96 TL'ye tekabül ediyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum; bir kilo buğdayın fiyatı bir TL ve çiftçinin dönümüne tarladan aldığı verim 350 kilogram. Benim çiftçim bu yükün altından nasıl kalkacak?" dedi.
“Primini düzenli ödeyen çiftçiyi mağdur etmeyin”
BAĞ-KUR artışından dolayı zor durumda olan çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizen İskenderoğlu, "6 milyona yakın kayıtlı çiftçimiz bulunmaktadır. Yaklaşık 2 ay önce biz, çiftçilerimizin sıkıntılarını tarım bakanı ile bir toplantıda dile getirdik. Gerçekten şu anda uygulanacak olan prim artışı çok fazla olmakla beraber 2018 yılında 583,48 TL olan Tarım BAĞ-KUR priminin 2019 yılında 764,96 yani yüzde 31.10'luk zam yapıldı. Bu pirimi düzenli ödeyen çiftçilerimiz ise 654 TL’ye düşürülüyor. Çiftçilerimizin bir ekimi ile bir biçimi var. Ama örtü altı tarıma geçildiğinde 12 ay boyunca ekim yapılabilecek. Bunun için hem eğitim hem de teşvike ihtiyacımız var. Tarım BAĞ-KUR prim desteği peşin ödemede yüzde 5 indirim olduğu söyleniyor. Peki, çiftçi bunu ödeyemez ise ne olacak? Bu primi ödeyebilmeleri için Hükümete şöyle bir öneri sunuyoruz; primini düzenli ödeyen çiftçiyi mağdur etmeyin. Bu primi yarı yarıya indirdiğiniz zaman çiftçinin sırtından büyük bir yükü almış olursunuz" şeklinde konuştu.