İşçi Filmleri Festivali 2 Mayıs'ta başlıyor. Festivalde 74 film izleyicilerle buluşacak. Diyarbakır, İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleşecek festival bu yıl “Perdeyi aç, sesin sarsın dünyayı!” diyerek perdelerini açacak
DİYARBAKIR - Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 2-7 Mayıs tarihleri arasında 14’üncü kez izleyiciyle buluşuyor. ‘ Perdeyi aç, sesin sarsın dünyayı’ temasıyla gerçekleştirilecek festivalde gösterimler ücretsiz yapılacak. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festival bu yıl “Perdeyi aç, sesin sarsın dünyayı!” diyerek perdelerini açıyor. Festival süresince 32’si kurmaca, 39’u belgesel ve 3’ü de canlandırma olmak üzere toplam 74 film gösterilecek. 14. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden sonra birçok şehirde tekrarlanarak bütün yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali on dört yıldır emek ve dayanışma ile örgütleniyor. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı amaçlayan festival; Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Tek Gıda-İş(TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Sendika.Org, Alternatif Medya Derneği tarafından düzenleniyor.
‘Birçok festival var olan sansür düzenine teslim oldu’
Bu yılki festivale rekor sayıda başvuru yapıldığını söyleyen festival koordinatörlerinden Uğur Demir’e bunun nedenini sorduğumuzda şu yanıtı verdi:
“Elbette bu durumun birçok sebebi var. Sözünü film yaparak söylemek isteyenlerin sayısının artması sebeplerden bir tanesi. Diğer bir sebep ise muhalif /alternatif sinema yapanlar için mecra sayısı azalmış durumda. Birçok festival var olan sansür düzenine teslim oldu. Biz alternatif gösterim mekanlarında sansürsüz ve ücretsiz gösterim yapan bir festivaliz. Bu nedenle festivalimize başvuran tüm sinemacı dostlarımıza teşekkür ediyoruz.”
‘Umutsuzluğa karşı umudu perdeye taşıyoruz’
Arkadaş Zekai Özger’in bir şiirinden esinlenerek ‘’Perdeyi aç, sesin sarsın dünyayı’ temasını seçtiklerini ifade eden Demir, ‘memlekette özgürlük alanlarının daraldığı, her alanın tek adam boyunduruğu altına alındığı bir dönemde herkesin birbirinin nefesini, sesini duymaya ihtiyacı olduğunu’ dile getirerek şöyle devam etti:
“Herkesin sesinin kısıldığı, özgürlük alanlarının daraldığı bir dönemde vurguyu da hegemonyanın gerçekleştiği yerden yaparak buna karşı bir söylem üretmeye çalıştık. Tüm kurumlar, yerler, kişiler yani toplumun hemen hemen her alanı özgürlük alanlarının daralmasıyla ve baskı politikalarıyla tekilleştirilmeye çalışılırken iktidar, korku politikalarıyla beraber kendi modelini devam ettirmeye çalışıyor. Tüm bunlar üzerinden “Perdeyi aç, sesini duyur” diyerek bulunduğumuz her alanda perdeleri açmaya, beraber hareket etmeye vurgu yaparak yeni bir yaşamdan bahsediyoruz. İşçi Filmleri Festivali olarak umutsuzluğa karşı umudu perdeye taşıyoruz, çünkü perde de ve yaşamda da direnmek için çok sebebimiz var. Sesimiz, film yapanların sesi sarsın dünyayı. Siz pencerenizi, perdeyi açın, haykırın, sesiniz sarsın dünyayı diye…” Festivalde bu yıl ilk kez gösterimleri gerçekleştirecek filmler şöyle:
2018 yapımı Marzo-Mart filmi
Festivalde daha önce gösterilen “Yağmuru Bile” (También la lluvia) filminin yönetmeni Iciar Bollein’in yönettiği, Paul Laverty’nin senaryosunu yazdığı “Zeytin Ağacı” (El Olivio)
Kaneto Shindo’nun yönettiği 1960 yapımı “Çıplak Ada” (Hadaka No Shima) filmi
Meksika’dan Javier García’nın yönettiği 2017 yapımı “Umudun Mutfağı” (La Cocina de Las Patronas)
Ken Loach’ın yönetmenliğini gerçekleştirdiği “Mcİftira” (Mclibel)
Türkiye’de ilk defa gösterilecek bir diğer film ise “Antifaşist” (Antifascisterna) ise İsveç’ten. Film, bugün faşizmin Avrupa’da nasıl kitleselleştiğini ve ona karşı mücadele eden antifaşistleri akıcı bir dille anlatıyor.
Ayrıca daha önce ülkemizde gösterime giren ancak az sayıda sinema salonunda yer bulabilen Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği “Borç”, Tolga Karaçelik’in yönettiği “Kelebekler”, Ender Özkahraman’ın yönettiği “Zor Bir Karar”, Şükrü Alaçam’ın yönettiği “Locman” , Süleyman Arda Eminçe’nin yönettiği “Suç Unsuru” filmlerini kaçıranlar bu filmleri festivalde izleme fırsatı bulacaklar.
Festival filmlerinin 4 ildeki gösterim yerleri
Diyarbakır: Mordem Sanat ve Meslek Odası Salonları
İstanbul Avrupa Yakası: Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Sineması, Yeşilçam Sineması, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği.
İstanbul Anadolu Yakası: Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, İstanbul Tabip Odası Kadıköy temsilciliği, Kimya Mühendisleri Odası, Kadıköy Halkevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi.
Ankara: Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sinetopya, ODTÜ Vişnelik Tesisleri, Çankaya Evleri, Halkevi Şubeleri
İzmir: İzmir Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi, İzmir Sanat, İzmir Halkevi, Buca Hasanağa Parkı, İzmir Karantina Meydanı Açık alan (Haber Merkezi)