Baroların başlattıkları yürüyüşün demokratik toplumun temel gerekliliği olduğunu belirten İHD Diyarbakır Şubesi, avukatlara yönelik gerçekleştirilen hukuka aykırı davranışlara son verilmesini istedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, baroların Ankara’ya doğru başlattığı yürüyüşe ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, avukatların kendi meslek örgütleri ile ilgili yapılacak değişikliklerde söz sahibi olmak istemeleri ve bu olmadığında da demokratik tepkilerini göstermelerinin en önemli varlık nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan Avukatlık Kanunundaki değişiklik çalışmalarına tepki göstermek amacıyla Ankara’ya yürüme kararı alan 56 baro başkanının Ankara girişinde güvenlik güçleri tarafından engellediği hatırlatıldı.
‘Dayanışma içinde olacağız’
Anayasal haklarını kullanmak isteyen baro başkanlarının, güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştığı ve bulundukları çevrenin metal bariyerler ile kapatılarak hareket etmelerinin engellediği ifade edilen açıklamada,“Baro Başkanlarının Anayasa ile güvence altına alınan barışçıl toplantı ve gösteri haklarını kullanmaları herhangi bir izne tabi olmadığı gibi bu hakkın kullanımının gerekçesiz ve keyfi bir şekilde engellenmesi açık bir şekilde Anayasa’nın ihlali anlamına gelmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından baro başkanlarına yapılan müdahaleyi kınadığımızı ve kendileri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek isteriz” denildi.
‘Demokratik tepki, varlık nedenidir’
Açıklamada, iktidar tarafından Türkiye’nin tamamında uygulanan kutuplaştırıcı ve diyaloga kapalı siyaset tarzının toplumdaki kutuplaştırmayı artırdığına vurgu yapılarak, “Yargının üç ayağından biri olan avukatların kendi meslek örgütleri ile ilgili yapılacak değişikliklerde söz sahibi olmak istemeleri ve bu olmadığında da demokratik tepkilerini göstermelerinin en önemli varlık nedenlerinden biridir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, geniş kesimleri etkileyen mevzuat değişikliklerinde, yapılması düşünülen değişikliklerin muhatapları ile ortak çalışma yapılarak belirlenmesinin demokratik toplumun temel gerekliliği olduğuna dikkat çekilerek, baro başkanları ve avukatlara yönelik gerçekleştirilen hukuk aykırı davranışlara son verilmesi talep edildi. (MA)