Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait, doğa dostu yenilenebilir enerji kaynakları örneklerinden biri olan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Güneş Evi, Batman Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde eğitim gören öğrencileri ağırladı. Öğrencilere bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi personeli Elektrik Elektronik Mühendisi Esrin Karakoyun, GES sisteminin ekonomik kazanç sağladığına dikkat çekti
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ve doğa dostu yenilenebilir enerji kaynakları örneklerinden biri olan Güneş Evi, Batman Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencilerini ağırladı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere 260 kişinin katıldığı eğitim amaçlı etkinlikte öğrencilere, yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtların özellikleri ve zararları, yenilenebilir enerji kullanımının faydaları ile güneş enerjisi hakkında bilgiler verildi. Sümerpark ve otogarda kurulan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ile Güneş Evi’nin çalışma prensipleriyle ilgili bilgilendirilen öğrenciler, ayrıca yenilenebilir enerji sistemiyle elektrik üreten 3 yerin, aylık sağladığı tasarruf ve ekonomik kazanç miktarları da aktarıldı.
GES sisteminin kuruluş maliyetleri
Öğrencilere bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi personeli Elektrik Elektronik Mühendisi Esrin Karakoyun, Güneş Evi’nin 7 KW, otogarın 650 KW ve Sümerpark’ın ise 500 KW enerji gücüne sahip olduğunu söyledi. 3 farklı mekânın enerji ihtiyaçlarının güneş ile karşılandığını belirten Karakoyun, otogarda GES sistemi kurulmadan önce aylık elektrik fatura tutarının yaklaşık 200 bine tekabül ettiğini GES sisteminin devreye girmesiyle aylık minimum 15 bin TL ekonomik kazanç sağlandığını ifade etti. Aynı şekilde Sümerpark’ında tasarruf dışında ekonomik kazanç sağladığını, Güneş Evi’nin ise sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayıp elektrik faturası ödemediğini aktaran Karakoyun, GES sisteminin kuruluş maliyetleri ile ilgili öğrencilere bilgi verdi. Yenilenebilir enerji sistemiyle elektrik ihtiyaçlarını karşılayan Güneş Evi’nde ayrıca yağmur suyu depolama sisteminin de bulunduğunu dile getiren Karakoyun, toplanan yağmur suyunun bahçe sulanmasında kullanıldığını ve bu sebeple Güneş Evi’nin aynı zamanda ekolojik yanının da olduğunu kaydetti. Yapılan bilgilendirme ve merak edilen soruların yanıtlanmasının ardından öğrenciler, Güneş Evi ve Sümerpark GES sistemini yakından inceleme şansı buldu.