Türkiye Emekliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Akar, emeklilerin hastaneye gidemediğini belirterek, “Emekliler için sağlık katkı paylarının kaldırılmasını talep etti. Devletin emeklilere yönelik zamda adaletli davranmadığını da ifade eden Akar, hükümetten yüzdelik zamları kaldırması çağrısı yaptı.
DİYARBAKIR - Ocak ayında yaklaşık 13 milyon emeklinin maaşına yüzde 10.19'luk zam yapıldı ancak bu durum, düşük maaş alan emeklilerin yüzünü güldürmeye yetmedi. Kendilerine yönelik zammı değerlendiren emekliler, devletin zam hususunda adaletli davranması gerektiğini belirtiyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Emekliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Akar, bir lokma ekmeğe muhtaç duruma düştüklerini söyledi.Akar, "Emekliler bir lokma ekmeğe muhtaç olmuştur. Birçok emeklinin, sabah kahvaltısı için eve ekmek götürecek hali yok. Bizim hükümetten beklentimiz, yüzdelik zamları kaldırmalarıdır. Çünkü yüzdelik zam olduğu vakit az alan az, çok alansa çok alıyor. Uçurum bir ise 2 oluyor. Bize verilen 10.19'luk zamdır. Bin lira alan 100 lira alıyor, 3 bin lira alan 300 lira alıyor." dedi.
"Emekliler hastaneye gidemiyor"
Emekliler için sağlık katkı paylarının kaldırılmasını talep eden Akar, şunları söyledi: "Öyle olmuş ki emekliler hastaneye gidemiyor. Eskiden acile gitmeyi bekliyordu, şimdi acil de aynı olmuş. Beklentimiz bunun kaldırılmasıdır. İntibak yasası… 2000'den evvel emekliler almışlar, 2000'den sonrakiler almamışlar. Bu da haksızlıktır. Yaklaşık 2 milyon 600 emekli almış, 5 milyon civarında emekli ise almamıştır. Bu, Yargıtay'a ve Sayıştay'a gitti. Şimdi Meclis'e gitmiş, bekliyoruz. İnşallah devlet bunu emekliye verecek. 2015 yılında dönemin başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na bizim genel başkanımız TOKİ projesini anlattı. Kendisi de uygun gördü ve kürsüye çıkıp, 'TOKİ'ye emir veriyorum, hiçbir evsiz emekli kalmayacak.' dedi. 2015'ten 2019'a geldik ama daha bir şey yok. Son bilgilere göre, 35 ilde yapılacak. 35 ilin içinde Diyarbakır da var. Diyarbakır'da bin 260 konut yapılacak herhalde. Onu bekliyoruz. Bunu da milletvekillerimizden, belediyemizden istiyoruz. Yardımcı olsunlar ki bizim emeklilerimize konut yapılsın. Bu sıkıntıdan kurtulalım."
"Emekliler çok zor durumdadır"
1996'da Tekel'den emekli olan Mecit Kaçar, yapılan zamlarda adaletsizlik olduğuna dikkat çekerek, "Maaşı yüksek olana yüzdeliğe göre veriyor. Adamın maaşı 5 bin TL ise 500 TL geliyor, bin TL ise 100 TL geliyor. Bu adam bin 100 TL ile nasıl geçimini yapacak? Çoluk çocuğunu nasıl besleyecek? Bu adamların çoğu da kiradadır. Gelip burada ağlıyorlar. Emekliler çok zor durumdadır. Ben buradan kendi köyüme gidemiyorum. Köyüm 50 kilometre uzaktadır. Maaşı aldığımız gibi bitiyor. Bin 500-2 bin TL ile geçimini yapamazsın. Bir kilo et 25 liraysa şu anda 40-50 lira olmuş. Emekli perişan durumdadır." ifadelerini kullandı.
"Zamlar seyyanen verilirse adaletli olur"
Özel sektörden emekli olan 57 yaşındaki Cumali Bozkurt, "Emekliler öncelikle intibak yasasını beklemektedir. 2000 yılı öncesi yapılan düzenlemeyle eski emeklilerde biraz rahatlama oldu. 2000 yılı sonrası emeklilerinin beklentisi de bu yöndedir. Bir an önce bu yasanın gerçekleşmesi ve biraz rahat nefes almaları gerekiyor. Kesinlikle maaşlar yetmiyor. Yüksek tavandan emekli olanlar rahattır ama genelde emeklilerin maaşları bin-bin 500 TL arasıdır. Bin lira alan emekliler; kirayı, çocuk eğitimini, gıdayı, mutfak harcamalarını nasıl yapacaklar? Devletten beklentimiz, zamlar seyyanen verilirse daha adaletli olur. Çünkü TÜFE oranında verilen zamlara göre maaşı çok olanlara çok gidiyor, az olanlara az gidiyor. Aradaki uçurum daha da açılıyor. TÜFE'ye göre değil de ortalama zamlar seyyanen verilirse daha adilane olur." şeklinde konuştu.
"Diğer emeklilerin durumunu sorduğumda kendi derdimi unutuyorum"
Aylık aldığı 700-800 TL'lik maaşın kendisine yetmediğini belirten belediye emeklisi Ali Er ise, "Şu anda bankadan aldığım maaş, 700 ile 800 TL arasıdır. Benim 8 çocuğum var. 2'si öğrencidir. 3 oğlum ve 2 evli çocuğum işsizdir. Hem onlara hem kendime bakıyorum. Bir öğrencim Muğla'da üniversite okuyor. Yol parası olmadığı için orada kalmıştı. Zorla yol parası buldum, o şekilde dönecek. Acaba gittiği zaman ne olacak? Diğer emeklilere durumlarını sorduğumda ben kendi derdimi unutuyorum. Zaten kredi çektim, banka bin 200 TL civarı alıyor. Elimizde bir de kredi kartı borçları var. Onu asgari seviyede, yani ayda 150-200 lira ödüyorum. O şekilde elimde kalan 700-800 TL'dir." dedi. (İLKHA)