Dünya nüfusunun yüzde 9'unu etkileyen el titremesi hastalığında erken teşhis koymak için leap motion adlı cihaz üzerinde çalışma yapan Ekrem Çavuş, projesini 20 Haziran'da düzenlenecek “El Cezeri İnovasyon Günleri” etkinliğine yetiştirmeye çalışıyor
DİYARBAKIR YENİGÜN - Siirt Üniversitesi’nde düzenlenecek olan "4’üncü Uluslararası El Cezeri İnovasyon Günleri" hazırlıkları başladı. Dünya nüfusunun yüzde 9'unu etkileyen el titremesi hastalığında erken teşhis koymak için leap motion adlı cihaz üzerinde çalışma yapan öğrencilerden Ekrem Çavuş, projesini 20 Haziran'da düzenlenecek olan” El Cezeri İnovasyon Günleri” etkinliğine yetiştirmeye çalışıyor.
Siirt Üniversitesince düzenlenecek "4’ncü Uluslararası El Cezeri İnovasyon Günleri"nde öğrenciler, hazırladığı birbirinden önemli projeleri sergileyecek.
Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı El Cezeri Sibernetik ve Robotik Laboratuvarı Koordinatörü Doç. Dr. Musa Ataş, öğrencilerin birçok proje üzerinde çalıştıklarını ama bunlardan en önemlisinin Esansiyel Tremor (el titremesi) hastalığında erken teşhis koymak için leap motion adlı cihaz olduğuna dikkat çekti.
Üzerinde çalıştıkları cihazın Türkiye'de ilk olarak el titremesi hastalığının ön tanısında kullanılmasının hedeflendiğini belirten Ataş, "Bununla ilgili deneklerden veriler topladık. İlk izlenimimiz olumlu, ümit verici." dedi.
Esansiyel Tremor (el titremesi) hastalığında erken teşhis koymak için leap motion adlı cihaz üzerinde çalışma yapan öğrenciler, geliştirdikleri birçok projeyle yarışmaya iddialı girecek.
Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı El Cezeri Sibernetik ve Robotik Laboratuvar Koordinatörü Doç. Dr. Musa Ataş, öğrencilerin "4’üncü Uluslararası El Cezeri İnovasyon Günleri"ne çok iddialı bir şekilde hazırlandığını söyledi.
"Hastalığın tespitinde yüzde 97'ye yakın bir sınıflandırma başarısı elde ettik"
El titremesi olan hastalar için ilk olarak leap motion cihazı üzerinde bir tez çalışması yaptıklarını ve cihazın titreme verilerini alabildiğini tespit ettikleri kaydeden Ataş, şöyle konuştu:
“Şu an görmüş olduğunuz cihaz, çok yüksek hassasiyetle titreme verilerini alabiliyor. Bizler bundan yola çıkarak İnsanların el titremelerinin biyometrik bir özellik olup olmadığını araştırdık. Bununla ilgili bir makale çalışmamız var. Ekrem arkadaşımızla da cihazın el titremesi hastalığının tespitinde ve ön tanısında kullanılabilirliğini araştırdık ve bu cihazın birçok alanda kullanılabileceğini tespit ettik. Leap motionu biyometrik dünyada tanınan bir cihaz. Ama tanımlama olarak bu cihaz ilk defa kullanılmıştır. Bu cihaz dünyada çok farklı alanlar için kullanılıyor. Ama bu cihazı Türkiye’de el titremesi tanısında kullanmaya çalıştık. Bununla ilgili denekler oluşturduk ve ilk izlenimimiz olumlu ve ümit verici oldu. Çünkü yüzde 97'ye yakın bir sınıflandırma başarısı elde ettik. Bundan sonraki süreçte denek sayılarının artırılmasıyla ve başarıyı da daha yukarıya çıkaracak şekilde bu hastalığın tespitinde kullanılması için bir ürün haline dönüştürülmesi için çalışmalarımız olacak."
“El titreme hastalığında erken teşhis için kullanabileceğimizi ispatladık”
Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Ekrem Çavuş, Leap Motion adlı cihaz üzerinde yaptığı çalışmanın yüzde 97 oranında başarı sağladığını ifade etti.
Esansiyel Tremor hastalığında erken teşhis koyabilme adına cihazı tasarladığını belirten Çavuş, yaptığı çalışmayı şu şekilde anlattı:
"Esansiyel Tremor hastalarından titreme verilerini alarak üç boyutlu bir nesneyi algılamayı sağlıyor. Sağlıklı insanlardan titreme verileri aldık. Böylelikle bu hastalığı erken teşhis için kullanabileceğimizi ispatladık. Şimdi bir el titremesi olan hasta, hastaneye gittiği zaman sadece elini cihazın üzerine koyarak 10 saniye içerisinde ona hasta olup olmadığını söyleyebilecek. Veya sağlıklı bir insan hastaneye gittiği zaman ellerinde tireme varsa, acaba bu tireme Esansiyel Tremor hastalığından mı kaynaklanıyor veya başka bir şeyden mi kaynaklanıyor? Bu cihaz buna cevap verebilecek " diye konuştu. (İLKHA)