Okullarda yüz yüze eğitim süreci yeniden başladı. Haftanın iki günü yapılacak yüz yüze eğitimle beraber uzaktan eğitim sistemine de devam edilecek. Yeni eğitim modelini ve öğretmenlerin taleplerini değerlendiren Eğitim- İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, ek ders ücretlerinde yaşanan kesintileri eleştirerek, çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi
Yağmur Ensari / Yenigün Özel
YENİGÜN HABER - Covid-19 pandemisi nedeniyle eğitim-öğretime geçici süreliğine ara verilmişti. Verilen aranın ardından 12 Ekim’de yüz yüze eğitim için tekrardan ders zili çaldı. Haftanın iki günü yüz yüze eğitim görecek olan öğrenciler geri kalan günlerde uzaktan eğitime devam edecek. Yeni eğitim modelini ve eğitimin ana unsuru öğretmenlerin beklentilerine dair konuşan Eğitim-İş-Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, yeni eğitim modeline adaptasyonda sıkıntılar yaşanabileceğini söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
‘Öğretmenler sağlık endişesi taşıyor’
Yüz yüze eğitimin salgını tetikleme ihtimali olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Yüz yüze eğitim sürecine geçişte öğretmenler olarak bizler de endişe taşıyoruz. Onlarca öğrenci ve meslektaşla bir araya gelecek. Kendisinden ziyade ailesinden veya diğer temaslı olduğu kişilere hastalık taşıma endişesi taşınıyor” dedi. EBA aracılığıyla verilen uzaktan eğitimin yeterli olmadığına dikkat çeken Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Uzaktan eğitim sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı özellikle EBA sistemini yeterli hâle getiremedi. Uzaktan eğitim saatleri sabah 9’dan 9’a kadar olması nedeniyle yüz yüze eğitim daha tercih edilir duruma geldi. Uzaktan eğitim daha yıpratıcı, yorucu ve verimsiz olduğu için yüz yüze eğitim daha tercih edilir bir duruma geldi.”
‘Bakanlık öğretmenlerin ihtiyacını karşılayamadı’
Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin teknolojik aletlere erişimde sorun yaşadığını dile getiren Yıldırım,“Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenleri uzaktan eğitim kapsamında teknolojik aletler bakımından hiç düşünmedi. Düşünmediği gibi hiçbir önlemde alınmadı. Uzaktan eğitimin bir ayağı öğrenci ise diğer ayağı da öğretmendir ama öğretmenler düşünülmedi. Öğretmenlerin teknolojik eksiklikleri var. Birçok öğretmen evdeki teknolojik aletle eğitim verdiği için kendi çocukları uzaktan eğitimeerişemiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda teknolojik aletlere erişim konusunda öğretmenlere destek vermedi. Oysaki üretici firmalarla anlaşma yapıla bilinirdi. Öğretmenlere bilgisayar alınmasa bile vergilerde indirim yapılarak alımlarına destek sunulabilirdi. Bazı öğretmenlerimizin bulunduğu yerlerde de internet erişimi sorunu ve internet kapasitesi sorunu yaşanıyor. Gün boyu uzaktan eğitim verdikleri için mevcut internet kapasiteleri yetersiz kalıyor. Yüz yüze eğitime geçilse bile uzaktan eğitim yine devam ediyor. Bu noktada öğretmenlerimizin de teknik bilgi eksiklikleri var. Bakanlık, öğretmenlerin teknik bir bilgiye sahip olması için eğitim programı düzenlemelidir” diye konuştu.
Yıldırım’dan ek ders vurgusu
Öğretmenlerin ek ders ücretlerinde kesinti yapıldığının altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:
“Hem uzaktan hem de yüz yüze eğitim yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı yine bir yanlışa imza attı. Öğretmenlerin normalde alacak olacakları ek ders ücretlerinde kesinti yaptılar. Ek derslerde kesintiye gidilmesi çok büyük bir hatadır. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha zor oldu ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir süreçte öğretmenlerin ek ders ücretlerinde kesintiye gitmek doğru değil. Öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının maaşları ve diğer ödemelerinde kesinti yapmamaları gerekiyor. Kesintiler yapıldığı zaman öğretmenlerimizde motivasyon düşüklüğü yaşanıyor.”