Eğitim sisteminin pandemi koşullarında tamamen felce uğradığını belirten CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Eğitim, sıcak siyasetin konusu olamaz” diyerek sorunlara ilişkin çözüm önerilerini paylaştı
DİYARBAKIR YENİGÜN- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanlığı, salgın döneminde eğitim alanında yaşanan sorunlara ilişkin il binası önünde basın açıklaması düzenledi. Basın metnini okuyan CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, Türkiye’nin ağır bir pandemi süreci geçirdiğini, tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da büyük sorunlar yaşandığını ifade etti. Özel, 18 yıllık AK Parti iktidarı döneminde günü birlik politikalarla bilimsel, rasyonel, eşit koşullarla ulaşılabilir olmaktan çıkan eğitim sisteminin pandemi koşullarında tamamen felç olduğunu dile getirdi. Özel, devlet okullarına giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet, EBA üzerinden uzaktan eğitim alacak 754 bin 429 öğrencinin evinde ise televizyon bulunmadığı bilgisini paylaştı. Eğitimin hep birlikte çözüm aranılan en temel alanlardan biri olduğunu ifade eden Özel, “Eğitim, sıcak siyasetin konusu olamaz’’ değerlendirmesinde bulundu.
‘İnternet erişimini sağlayın’
Özel, eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin de şu çözüm önerilerini paylaştı: “Yeni dersliklerin hizmete girmesi ile birlikte çocuklarımızın eğitim için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden yapılmalıdır. Tüm öğretmenlere kadro verilmeli, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen garabetine son verilmelidir. Okulların hijyen kurallarına uygun olacak şekilde açılması ve hijyen sürekliliği açısından MEB’e en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personel alımı yetkisi verilmelidir. Dezenfektan, maske ve ateş ölçümü cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan önce tüm bu ihtiyaçlar suretle giderilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcı kurumlarla görüşerek, zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimi sağlanmalıdır. Bu hizmet için internet sağlayıcı kurumların maliyeti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişiminin ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm alt yapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Bu operatörlerin de sorumlulukları olduğu nu hiç kimse unutmamalıdır.”
‘Adım atın’
Türkiye’de evinde televizyonu bulunmayan ve EBA’ya ulaşamayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için MEB’in bir an önce adım atması gerektiğinin altını çizen Özel, “Her hanede öğrencinin yaralanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı, bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından evrensel hizmet fonundan karşılanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bunu yapamayacaksa, benim param yok, hazinede de para bitti, biz bunu sağlayamıyoruz diyorlarsa CHP’li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler’’ diye konuştu. (Haber Merkezi)