İlk yerli zeka ölçeği ASİS ile Türkiye genelinde İlkokul 1, 2 ve 3'ücü sınıf öğrencisi 800 bin çocuğun yetenek taraması yapıldı.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Milli Eğitim Bakanlından yapılan yazılı açıklamada, İlk yerli zeka ölçeği ASİS ile en kapsamlı yetenek taramasının yapıldığı belirtildi. Açıklamada, zihinsel ya da resim ve müzik yeteneği bakımından akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen ilkokul 1, 2 ve 3'üncü sınıftaki öğrencilerin, 3-14 Aralık 2018'de e-okul sistemi üzerinden öğretmenlerince bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) aday gösterildiği belirtildi.
Aday gösterilen yaklaşık 800 bin öğrencinin, 19 Ocak-14 Nisan 2019'da hafta sonları tablet bilgisayar ile grup tarama uygulamasına alındığı aktarılan açıklamada, "Grup tarama uygulaması sonucunda barajın üzerinde puan alan öğrenciler aday gösterildikleri yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye tabi tutuldu. Bireysel değerlendirmede; 1. sınıflar için Wechsler Nonverbal Yetenek (WNV) testi, 2. ve 3. sınıflar için Türkiye'nin ilk yerli zeka ölçeği olan Anadolu-Sak Zeka Ölçeği (ASİS) kullanıldı." denildi.
Bilim ve sanat merkezi sayısı 159'a çıkartıldı
Görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencileri değerlendirmek üzere illerde komisyonların oluştulacağı ifade edilen açıklamada, bu komisyonlarda akademisyenlerin, güzel sanatlar lisesi öğretmenlerinin ve bilim ve sanat merkezleri öğretmenlerinden oluşturulan uzmanların görev alacağı kaydedildi.
Açıklamada, "Bu yıl, genel zihinsel yetenek alanından 78 bin 707, görsel sanatlar yetenek alanından 40 bin 539, müzik yetenek alanından ise 15 bin 455 olmak üzere toplam 134 bin 701 öğrenci değerlendirildi. Bu değerlendirmenin sonucu 21 Ağustos'ta kamuoyuna açıklanacak. Tanılama sonucunda ortaya çıkması öngörülen ihtiyaca göre planlama yapıldı ve bu ay itibarıyla ülke genelinde bilim ve sanat merkezi sayısı 159'a çıkartıldı.
ASİS hakkında bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından Anadolu Üniversitesi ve MEB iş birliğinde geliştirilen ASİS'in pilot uygulaması 7 alt test, 276 madde, 4-12 yaş aralığında bin 202 çocuk ile yapıldı.
Standardizasyon çalışmasının 276 madde, 26 bölgede köy-kent, 4 bin 641 çocuk ve 64 testör ile yapıldığı zeka ölçeği ASİS'in geçerlilik ve güvenilirlik aşaması, bin 500'ün üzerinde çocuk ile test edildi.
ASİS, bu bölgelerdeki testörler ile 14 araştırmacı, 5 içerik uzmanı, 190 okul ve 6 bin 400'den fazla çocuk üzerinde 2 yıl süren uygulamayla tamamlandı.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli Zeka Ölçeği ASİS'i ileriye götürmek ve dünyada örneği az bulunan dijital örnekler arasında yer almasını sağlamak için tablet uygulaması da geliştirildi." (İLKHA)