Koronavirüs salgınıyla birlikte sayıları artan “korsan düğün salonları” kentteki düğün salonu işletmecilerini mağdur etti. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan işletmeciler, söz konusu durumu protesto etmek amacıyla 3 günlüğüne salonlarını kapatma kararı aldıklarını duyurdu. Düğün salonu işletmecileri adına konuşan Mehmet Acar, ekonomik olarak zor durumda olduklarını belirterek, yetkilerden sorunlarına çözüm bulmasını istedi
İlknur Fidan
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’da faaliyet yürüten düğün salonu işletmecileri, Koronavirüs salgınıyla birlikte sayıları her geçen gün artan “korsan düğün salonlarını” protesto etti. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan düğün salonu işletmecileri, salonlarını 3 gün boyunca kapatma kararı aldıklarını duyurdu. Toplantıda düğün salonu işletmecileri adına konuşan Mehmet Acar, düğün salonlarının pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntılar günler geçirdiğini söyledi.
‘Ekonomik olarak sıkıntılar günler yaşadık’
Düğün salonlarının normalleşme öncesi ve sonrasında birçok sorunla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Acar, “Bilindiği gibi 16 Mart tarihinde Türkiye'de birçok çalışma alanları kapatıldı. Bu süreçte düğün salonlarımızı da kapatmak zorunda kaldık. 4 ay salonlarımızı kapatmak zorunda kalınca ekonomik anlamda birçok sıkıntılar yaşadık. Herkes için sağlık her zaman önde gelmektedir. Bu yüzden alınan kararları her zaman destekleyip, uyguladık. Daha önceden de basın açıklamalarımda yer verdiğim gibi bu 4 aylık süreçte evlerde mevlit tarzı düğünler yapıldı. Bu yapılan düğünlerde vaka sayılarında artışa neden oldu. Kamuoyunun ve resmi alanlarının harekete geçmesi için bir kaç defa da bilgilendirme yaptık. Maalesef özellikle aile içerisinde mevlit tarzı düğünlerin kapalı alanda yapılması bu artışa neden oldu. İç işleri bakanının genelgesiyle birlikte düğün salonları 1 Temmuz tarihinde açıldı. Bu tarihler arasında biz gereken hazırlıkları yapıp bütün tedbirlere önem verip bütün salon çalışanlarıyla bunu müşterilerimizle de ön konuşmamızı yapıp harekete geçtik” dedi.
'Otopark, cafe, restoran, balıkçı gibi yerlerde düğün yapılıyor'
Diyarbakır'ın birçok yerinde; otopark, cafe, restoran, balıkçı ve site gibi yerlerde düğün yapılmaya başlandığına dikkat çeken Acar, “Düğün salonlarının kapatılmasından sonra gizli bir şekilde düğün yapan fırsatçıların oluşması ardından salon yetkilileri şikayette bulunup bazı açıklamalara yer vermiştir. Düğün salonlarının açılması 45 gün olmasına rağmen şu ana kadar resmi evrakı olan hiçbir vaka sayısı belirlenmemiştir. Biz profesyonel işletmeciler olarak, her gün denetlemelere tabii tutarak ve her akşam zabıta ve emniyet güçleri tarafından tutanaklarla herhangi bir sıkıntı olmadığı belirterek birçok imzaya yer verdik. Bu 45 günlük süreçte Diyarbakır'ın birçok yerinde; otopark, cafeler, restoranlar, balıkçı ve site gibi yerlerde düğün yapılmaya başlandı” diye konuştu.
‘Hijyene evet! Korsan düğünlere hayır!'
Daha önce konuyla ilgili basın açıklaması yaptıklarını ancak herhangi bir girişimin yapılmadığını hatırlatan Acar, “İki hafta önce yine basın açıklamalarında bunun önüne geçilmesi için talepte bulunduk ama bugüne kadar Diyarbakır'da buna ilişkin hiçbir girişim yapılmadı. Biz profesyonel çalışmalarımızı sürdürürken ve bizden kaynaklı hiçbir vaka artışı görünmezken o gibi yerlerde vaka sayısını arttığı görünmektedir. Bu tür yerlerden dolayı rahatsızlık duyup, kapatılmasını tüm Diyarbakır düğün salonları işletmecileri olarak istiyor ve talep ediyoruz. Sağlık bizim için ilk önceliktir. Bugünden itibaren 3 gün boyunca salonlarımızı kapatma kararı aldık ve salon girişlerimize de ‘sosyal mesafe, maske ve hijyene evet korsan düğünlere hayır!' ana sloganımıza yer verip bu konuda devletin resmi makamlarının harekete geçmesini beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.