Diyarbakır’da depremzedelerin kaldığı toplu alanlarda salgın hastalıkların yaşanmasından endişe ediliyor. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir, resmi bir başvuru olmamakla birlikte toplu yerleşimlerde vakaların görüldüğüne dair duyumlar aldıklarını belirtti. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ise, kentte görülen uyuz vakaların deprem öncesi görülen vakalar olduğunu ve "durumun kontrol altında" olduğunu belirtti.
Gülbahar ALTAŞ/YENİGÜN ÖZEL – Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem sonrası, Diyarbakır’da yaşayan ve birçok kişi kent merkezinden ayrılırken, binlerce insan spor salonları, taziye evleri, okul ve camilere yerleştirildi.
Kısa süre sonra kentte 7 ayrı alanda çadır kentler kuruldu. Özellikle temiz içme suyu, duş ve lavaboların olmadığı toplu alanlarda, başta uyuz olmak üzere salgın hastalık endişesi baş gösterdi.
[caption id="attachment_142592" align="alignnone" width="800"]
DBB: TÜM İHTİYAÇLAR KARŞILANIYOR
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), 7 ayrı noktada kurulan çadır kentlerde depremden etkilenen vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşıladığını açıkladı.
Belediyenin açıklamasında, AFAD koordinasyonunda kurulan 728 çadırda 6 bin 560 vatandaşın barındığı ve psikososyal destek ile kişisel bakım hizmeti dahil yeme, içme, giyim, hijyen malzemeleri ve diğer bir çok ihtiyacının giderildiği belirtildi.
[caption id="attachment_38954" align="alignnone" width="600"]
DTB: DUYUM ALDIK
Diyarbakır Tabip Odası (DTB) Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir ise, konu ile ilgili resmi bir başvuru olmamakla birlikte toplu yerleşimlerde vakaların görüldüğüne dair duyumlar aldıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bize iletilen sayı çok olmasa bile Diyarbakır’da uyuz vakaları yavaş yavaş yükseliyor. Son bir yıldır biliyorsunuz Diyarbakır’da uyuz vakaları var zaten. Ama mevcut durumda ister istemez toplu yerlerde, herkesin bir arada olmadan kaynaklı, uyuz vakalarında maalesef tekrar görülebilir. Bununla birlikte artacak gibi görünüyor”
[caption id="attachment_44070" align="alignnone" width="600"]
TTB’DEN BULAŞICI HASTALIK UYARISI
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Doktor Halis Yerlikaya, uyuz hastalığının belirtilerinin bir ile dört gün içinde genelde el parmak aralarında, koltuk altlarında, dirseklerde ve kasıklarda görülen şiddetli gece kaşıntısı ile başladığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Bu noktalarda gri beyaz renkli tünellerin gözlemleniyor. Hastalığın yayılmaması için hijyenin önemine dikkat çeken Dr. Yerlikaya, “Bu hastalarla mümkünse temas edilmemesi gerekiyor. Ortam temizliğine mümkün olduğunca dikkat edilmesi gerekiyor. Bir de vücutta doğrudan temas eden eşyaları, yani ortak eşyaları kullanmamak gerekiyor. Kişisel eşyaların yıkanıp ütülenmesi gerekiyor ancak ne yazık ki mevcut durumda bu ortam da yok. Bu nedenle mevcut durumda temastan kaçınmak gerekiyor”
Tedavi için bir ilaç ve losyonun olduğunu dile getiren Dr. Yerlikaya, “Özellikle afet bölgeleri için bir tedavi protokolü de var. Türk Tabipler Birliği sitesinde de bulaşıcı hastalıklara dair bilgiler ve uyarılar paylaşıldı” dedi.
Özellikle temiz içme suyu, duş ve lavaboya ulaşımın zorlaşmasıyla toplu alanlarda, dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Yerlikaya, ilgili makamların gerekli koşulları sağlaması gerektiğini, barınma, beslenme, tuvalet, temiz içme suyu ve hijyen konularında yaşanan sorunların bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
Dr. Halis Yerlikaya ayrıca, hijyenin sağlanmadığı ortamlarda sadece uyuzun değil, üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, bit ve mantar gibi temasla bulaşan hastalıkların veya ishalle sonuçlanan hastalıkların da görülebileceği konusunda şu uyarılarda bulundu:
Çöplerin uygun bir biçimde toplanması, yaşam alanlarından atıkların bertaraf edilmesi gerekiyor. Deprem bölgelerinde konteynerlerin hızlıca oluşturulması, çadır kentlerde temizlik, ısınma ve barınmayla ilgili gerekli koşulların bir an önce oluşturulmasında yarar var.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: VAKALARDA DEPREM SONRASI ARTIŞ YOK
Konu hakkında Yenigün Haber’e konuşan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü görevlisi Doktor Murat Can, kentte görülen uyuz vakaların deprem öncesi görülen vakalar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Her şey kontrolümüz altındadır. Görülen vakalar da deprem öncesi vakalar ve depremden sonra bir artış söz konusu değil. İlaç tedariki anlamında da şimdilik bir sıkıntımız yok. Hastalarımızla da ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Durum da bundan ibarettir”