Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleriyle birlikte “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı” kurdu
DİYARBAKIR YENİGÜN - Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır'daki tüm sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa kurdukları Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’na ilişkin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, ağın kuruluşuna destek veren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Açıklamayı okuyan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Aslı Pasinli, bir süredir çalışmasını yürüttüklerini ve ili genelinde “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nın” kuruluşunu deklere etmek için bir araya geldiklerini söyledi. Pasinli, “Şiddet Mücadele Ağı” olarak kadına yönelik şiddet başvurularını, ortak veri tabanında buluşturduklarını kaydetti. Pasinli, aylık ve yıllık veri tabanıyla şehrin şiddet günlüğünü tutup, bu sayede şiddete ilişkin bir hafıza ve görünürlükle etkin mücadele yöntemler sunacaklarını dile getirdi.
8 kurum tarafından kuruldu
Pasinli, ağın Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi, İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu, Diyarbakır Tabipler Odası Kadın Komisyonu, Eğitim Sen Şubesi, SES Şubesi, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi-Diyarbakır, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Şubesi tarafından kurulduğunu ifade etti. Şiddetle mücadele ağının kuruluşunda yer alan kurumların çalışma rolüne göre organize olacağını belirten Pasinli, amaçlarından birisinin de kurumlar arası koordinasyon olduğunu kaydetti. Pasinli, “Koordinasyon sayesinde gelen her başvuru için ihtiyaca cevap olmak adına kolektif bir hareket alanı yaratmak ve ivedilikle müdahil olarak çözüm arayışında bütünlüklü bir tablo ortaya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Protokoldeki maddeler
Şiddetle Mücadele Ağı İşbirliği Protokolü’nde yer alan maddeler ise şöyle:
“*Bileşenler, herhangi bir ayrım gözetmeksizin Diyarbakır ili içinde kadına yönelik her türden şiddetle mücadele etmek amacıyla bir araya gelir.
*Bileşenler ortak amaç doğrultusunda birlikte hareket etme ve dayanışma, ortak veri tabanı ve hafıza oluşturma hususlarında birbirlerine karşılıklı taahhütte bulunur.
*Ortak amaç doğrultusunda ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’ adı altında bir araya gelen bileşenlerin imzaladığı iş bu protokol ve maddeleri ihtiyaç halinde de değiştirilip, geliştirilebilir.” (Haber Merkezi)