Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yüz yıllardır kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan 'Murat Şenlikleri' yapıldı.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Murat Ovasında her yıl geleneksel olarak kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan ‘Murat Şenlikleri’ 3 gün 3 gün gece sürdü.
Silvan ilçesine bağlı Kumgölü Köyü Dörtçatı mezrasında her yıl geleneksel olarak 27-29 Mart tarihleri arasında yapılan Murat Şenlikleri, 3'üncü günde yapılan dualarla sona erdi. Ramazan ayı nedeniyle Diyarbakır ve Silvan ilçesinden az sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte, çadırlar açılarak, Muaz Bin Cebel Türbesi'nde mumlar yakıldı, dualar edilerek çeşitli dileklerde bulunuldu. Bazı kişiler, şenlikte kurulan pazarda alışveriş yaparken, bazıları da gün boyu zikir yaptı. Kimileri ağaçlara tespih ve ip asarak dileklerde bulundu. Türbede zikir yapıldığı sırada bazı kadınlar ise fenalık geçirdi.
BİN 500 YILLIK GELENEĞİN TARİHÇESİ
İslam ordusunun ünlü komutanlarından Muaz Bin Cebel'e Silvan ve çevresinin Fetih görevi verilir. Ordudaki sahabe komutanlarla bölgeye hareket edilmesiyle, Silvan'ın kuzey doğusunda bulunan Kumgölü köyü yakınındaki Murat Ovası'nda Bizanslılar pusu kuruyor. Pusuda şehit düşenler oraya defnediliyor. Savaşta komutan Muaz olarak bilinen İslam ordusundaki sahabe komutanlardan biri de şehit oluyor. Kesin tarihi bilinmemekle beraber M.S. 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Murat Şenlikleri bir panayır havasında geçiyor. Bu şenlikler Anadolu'nun en eski etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. (Haber Merkezi)