DAKAP, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında 1 ay boyunca yapacakları eylem ve etkinliklerin startını verdi. DAKAP, ilk etkinliğini tutuklu kadınlara kart göndererek gerçekleştirdi
YENİGÜN HABER - Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kasım ayı boyunca yapacakları eylem ve etkinliklerin startını verdi. Ofis PTT Şubesi önünde yaptıkları açıklamayla start veren kadınlar, "Jin pêşeroja civakê ye" (Kadın Toplumun Geleceğidir) yazılı pankart açtı. DAKAP Dönem Sözcüsü Nihal Yanık, Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel Kardeşler olarak tanınan ve 1960 yılında tecavüz edilerek katledilen Patria, Minerva ve Maria’ı anarak sözlerine başladı. Yanık, 25 Kasım'ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kabul edilmesine rağmen, günde ortalama 4 kadının öldürüldüğünü söyledi.
“312 kadın katledildi”
Kadına yönelik, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetin artarak devam ettiğine dikkat çeken Yanık, 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre; Türkiye’nin 153 ülke arasında 130’uncu sırada yer aldığını ve 1 Kasım 2020 itibariyle 312 kadının erkekler tarafından katledildiği bilgisini paylaştı. Yanık, “hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme tartışmalarını gündemde tuttuğunu ve Meclis'te çocuk yaşta evlilik, tecavüzcülerin affına yönelik çalışmalar yürüttüğünü” de belirterek, “Pandemi ve ekonomik krizle birlikte kadınların çalışma hayatındaki 'düşük ücret, işsizlik, sigortasız çalıştırılma' sorunları daha da arttı. İşten çıkarılmalarda ilk gözden çıkarılan kadın oldu" dedi.
“Cezasızlık failleri cesaretlendiriyor”
Bir kez daha Rabia Naz, Gülistan Doku, Nadire Kadirova gibi katledilen ve kaybedilen kadınların akıbetini soran Yanık, faillerin sürekli korunduğunu, kadınlara yönelik şiddet suçlarında, "iyi hal" indirimin uygulandığını, cezasızlık politikasıyla faillerin cesaretlendirildiğini söyledi. Yanık, kadın milletvekillerine, seçilmiş belediye eşbaşkanlarına yönelik tutuklamalar ve fezlekelerin de kadın mücadelesini durdurmaya yönelik hamleler olduğunu savundu.
“Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz”
Kadınlar olarak, militarizme, savaşa, sömürüye, cinsiyetçiliğe, homofobiye, devlet şiddetine, erkek şiddetine, tacize, tecavüze karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yanık, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü bir gün değil, her gün mücadele diyerek, Kasım ayı etkinliklerimizin startını veriyoruz. Kazanımlarımızdan, haklarımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz” diye konuştu. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması” “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarıyla son bulan açıklamanın ardından platform bileşenleri, cezaevlerinde tutuklu bulunan kadınlara kart gönderdi. (Haber Merkezi)