Tarihi Diyarbakır surlarında yapılan temizlik çalışmalarını yerinde inceleyip görevlilerden bilgi alan Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından Urfa Kapıdan Yedi Kardeş burcuna kadar olan 6 burcun restorasyonunu ilgili yapılan ihale süreçlerinin tamamlandığını ve restorasyon çalışmalarının en kısa sürede başlayacağını söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - İlgisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi Diyarbakır Surları, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan temizlik ve restorasyon çalışmalarıyla yıkılmaktan kurtulacak. Tarihi surlarda yapılan çalışmaları yerinde inceleyip görevlilerden bilgi alan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Diyarbakır Surları ile ilgili bilgi veren Vali Karaloğlu, “Bildiğiniz gibi Diyarbakır Surları, Diyarbakır Kalesi 5 bin 200 metre uzunluğunda, sur uzunluğu dış kalede 82 burç, iç kale dediğimiz bölgede de 18 burç olmak üzere toplam 100 burcun olduğu muhteşem bir yapı. Roma öncesinden, Roma dönemi, daha sonraki 639’daİslam ordularının Diyarbakır'ı fethetmesi ve İslam yurdu yapmasından sonraki İslam devletleri önce Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Osmanlı döneminde de yapıyla ilgili çok farklı eklemeler yapılmış” dedi.
“Surlar, önemli bir kültürel varlığımız”
Diyarbakır Surları 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’nin asıl listesine alındığını kaydeden Vali Karaloğlu, “Diyarbakır surları, Dünya’nın da gözünün üzerinde olduğu önemli bir kültürel varlığımız. Şu anda surlarda iki türlü çalışma yapıyoruz. Birinci çalışmamız Diyarbakır Büyükşehir Belediyemiz tarafından burçlarda yapılan temizlik çalışmalarıdır. Birinci etapta 19 borcumuzu Diyarbakır müzemizin denetiminde temizliğini gerçekleştirdik. Yer yer 2 metreye 2,5 metreyi bulan burçların içinde dolgular var. Kazdığımız da doğu dolguların içerisinde çıkan burcun yıkılan kısmına ait orijinal taşları var. Burçların içini temizlerken çıkan taşları ayıklayarak, daha sonra yapacağımız restorasyon çalışmalarında da ana malzeme olarak kullanacağız. Birinci etapta 19 burcu temizlemiştik şimdi ikinci etapta bu gördüğümüz bölgede sizinle beraber gezdiğimiz bölgede 17 burcumuzun daha temizliğini yapmış olacağız. Bu bize neyi sağlayacak? Bir burçların içerisindeki gereksiz olan yükü almış olacak ve yapıları hafifletmiş olacağız. İki Bundan sonra yapacağımız hem röleve alımlarında, hem restorasyon çalışmalarında hem hızımızı artırmış olacağız, işimizi kolaylaştırmış olacağız hem de maliyetlerimizi çok aşağıya çekmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
“Diyarbakır halkına müjdemiz var”
Diyarbakır halkına bir müjdeleri olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, “Diyarbakır halkına ve kültürle tarihle ilgilenen bütün dünya insanlarına, ikinci müjdemiz de Büyükşehir Belediyesi olarak bütçesi Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Kültür Varlıkları Fonu (YİKOB) tarafından karşılanan Urfa Kapıdan Yedi Kardeş burcuna kadar olan 6 burcun restorasyonunu kapsayan bir restorasyon ihalesi yaptık. Bugün de sözleşmesini imzaladık. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız ihalenin ihale süreçleri tamamlandı. Bugün müteahhit ile sözleşme imzaladık, inşallah en kısa zamanda yer teslimi yaparak Urfa Kapı’dan başlayarak restorasyon işine başlayacağız” dedi.
“En çok talep surların restorasyonu ile ilgili”
Diyarbakır’a geldiği ilk gün vatandaşlardan talep, öneri ve şikâyetlerini eposta ve sosyal medya hesapları üzerinden kendisine ulaştırmasını istediğini anımsatan Vali Karaloğlu, “Diyarbakır’a atandığım gün Diyarbakırlı hemşerilerime bir çağrı yapmıştım. Taleplerinizi, isteklerinizi, projeleriniz bana yazın demiştim. Emin olun en çok talebin, en çok isteğin Diyarbakır surlarının korunması ve restore edilmesiyle ilgili geldi” diyerek bu durumdan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.
“Bugünü bir milat kabul edelim”
Diyarbakır’a ve surlarına sadece sosyal medyadan, klavye başından mesaj yazmakla sahip çıkılamayacağını belirten Vali Karaloğlu, “Diyarbakır halkı sulara sahip çıkıyor bu sevindirici bir şey ama sahip çıkmak sadece sosyal medyadan mesaj yazarken klavye başında olmamalı. Şu anda biz burçların içinden boşalttığımız çöpü, boşalttığımız molozu, affedersiniz gübreyi de uzaydan gelenler burçlara doldurmadı. Yine bu şehirde yaşayan hemşerilerimiz tarafından bunlar kirletildi. Bundan sonra bugünü bir milat kabul edelim. Bundan sonra hem surlarımızın etrafını hem borçlarımızın içini ne olur kullanabilir kılalım. Ama ne olur kirletmeyelim. Az önce arkadaşlar bilgi verirken Sayın valim akşam gidiyoruz, sabah geliyoruz. Temizlediğimiz burcun içerisinde üç beş torba çöp topluyoruz. Bunu kim bırakıyor? Yine bu şehirde yaşayan vatandaşlarımız bırakıyor. Bir taraftan surular kurtarılsın, surlar restore desin derken diğer taraftan surları kirletmek, surların etrafını kirletmek veya surlara zarar vermek Diyarbakırlılara yakışmıyor” dedi.
“Resterasyon çalışması yapılacak”
Diyarbakır surlarının restorasyon çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu, “Biz Diyarbakır surlarının restorasyon çalışmalarına bu yaptığımız yerlerin dışında da devam edeceğiz. Şu anda Kültür Turizm Bakanlığı Diyarbakır Röleve Bölge Müdürlüğümüz Diyarbakır’ın geri kalan surlarıyla ilgili iki ayrı restorasyon proje çalışmasına devam ediyor. Öncelikle bu proje çalışmaları bitecek sonra kültür varlıkları kurulumuzdan onay aldıktan sonra inşallah yine bir taraftan Kültür Turizm Bakanlığımızın imkânları bir taraftan Diyarbakır Valiliği YİKOB bünyesindeki Kültür Fonu imkânlarıyla bir taraftan da Büyükşehir Belediyemizin bütçesinden ki yapabiliriz; bunda hiçbir mahsur yok. Büyükşehir bütçesinden hızlı bir şekilde biz Diyarbakır’ın ve insanlığın en önemli tarihi kültürel değeri olan Diyarbakır surlarını koruma konusundaki hassasiyetimize devam edeceğiz. Tekrar Diyarbakır halkına hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyorum. Çalışmayı yapan Diyarbakır Müze Müdürlüğümüz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyemizin çalışanlarına ekiplerine çok teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun .” diyerek açıklamasını sonlandırdı. (Haber Merkezi)