Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) AB Bilgi Merkezi, Dijital Dönüşüm Platformu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığıyla dijital gelecek ve yerel firmalar için uygun iş modelleri konferansı düzenlendi.
Remziye ÇELİK
DİYARBAKIR YENİGÜN - DTSO, AB Bilgi Merkezi, Dijital Dönüşüm Platformu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığıyla düzenlenen “Dijital Gelecek ve Yerel Firmalar için Uygun İş Modelleri” temalı konferansta konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, dijital sektörün dünyanın en önemli sektörü olduğunu söyledi. Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde özel bir otelde düzenlenen programa katılan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, yaptığı konuşmasında, 25 yıl önce sermayeyi elinde tutan en büyük 10 şirket petro/kimya, tütün ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterdiğini, bugün ise dünya ekonomisine yön veren en büyük şirketlerin dijital teknoloji sektöründe yer aldığını belirtti.
“Kentte lojistik merkezi kurmaya çalışıyoruz”
Kentte lojistik merkezi kullanmaya çalıştıklarını söyleyen Kaya, “Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizde bir lojistik merkezi kurmaya çalışıyorken de dijital dünyadan kopuk hareket etmiyoruz. Aksine, bu imkânlar dâhilinde neler yapılabilirliğini tartışmak zorundayız. Globalleşen ve giderek daralan uluslararası pazarlarda artık e-ticaret gibi dijital pazar ağları yer almaktadır. Dolayısıyla bu sektörün kentimizde de gelişmesi oldukça büyük önem taşımaktadır. Bizler de bu anlamda şimdiden gerekli tedbirlerimizi alarak dijital anlamda yetişmiş insan gücünü oluşturarak iş insanlarımızın uluslararası pazarlarda rekabet edebilirlik güçlerini arttırmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
TOBB Diyarbakır İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Şerif Sayar, teknolojinin son yıllardaki gelişimi ve değişimiyle beraber, günümüz iş dünyasının geçmiş ile kıyaslandığında hızlı bir değişimin içinde olduğunu dile getirdi.
“E-ticaret, KOBİ’lerin daha fazla başarı elde etmeleri açısından bir fırsattır”
Sayar, “Bu değişimle beraber işletmelerde tüketicilerin bilgiye hızlı erişimine uyum sağlayabilmek ve artan rekabet karşısında tüketici taleplerini karşılayabilmek için mevcut yapılarını değiştirmek, interneti ve e-ticareti organizasyon yapılarında ticari faaliyetlerinde kullanmak zorunda kaldılar. E-ticaretin yarattığı bu değişim ve fırsatların ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olan KOBİ’lerin daha fazla başarı elde etmeleri açısından bir fırsattır.” şeklinde konuştu.
DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok moderatörlüğündeki konferansın ilk oturumu; Dijital Gelecek ile ilgili 3GEN Teknoloji A.Ş yetkilisi Engin ÖZGEN, Dijitalleşmede Sosyal Medyanın Gücü ile ilgili Tek Kılavuz İnternet Reklam Hizmetleri A.Ş YK Başkanı Mehmet Volkan Çakmak, Geleceği Anlamak, Dijital Ekonomi İşimizi Nasıl Etkileyecek ile ilgili Workcube kurucusu Ömer Turhan, Dijital Ayak İzi ve İnternet Hukuku ile ilgili HABİTAT Derneği Eğitim Koordinatörü Nazan Bütüner’in sunum yaparak bilgi paylaşımıyla gerçekleşti.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral moderatörlüğünde yapılan konferansın ikinci oturumunda ise, Türkiye, AB ve dünyada dijital ticaret, e-ticaret, ile ilgili E-Ticaret Merkezi AŞ Genel Müdürü Mehmet Erdemi, dijital liderlik ve başarı hikayesi ile ilgili CISCO Türkiye firmasından Ceyda Kasımoğlu, dijital pazarlama ile Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim görevlisi Melodi Çiftçi sunum yaparak bilgi paylaşımında bulundu.