Diyarbakırlı 7 çocuğun katıldıkları atölye eğitiminin ardından çektikleri fotoğraflardan oluşan “Çocukların Gözünden Diyarbakır” adlı sergiyi gezenler, ‘Bir çocuk bunu nasıl çekebilir’ diyerek karşılaştıkları fotoğraflar karşısındaki şaşkınlıklarını gizleyemedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Göç ve İnsani Yardım Vakfı’nın Anadolu Kültür Derneği desteğiyle organize ettiği atölyeye katılan çocukların çektiği fotoğraflardan oluşan “Çocukların Gözünden Diyarbakır” adlı sergi sona erdi. Dezavantajlı 7 çocuğun atölyede öğrendikleriyle çektiği 40 fotoğraftan oluşan sergi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde 6-7 Temmuz tarihlerinde sergilendi. Fotoğraf severlerin beğenisine sunulan sergi, büyük beğeni topladı. Projenin yürütücülerinden Dilan Ok, amaçlarının savaş ve göç mağduru olan çocukları rehabilite etmek ve fotoğrafçılık yeteneklerini keşfetmek olduğunu ifade etti.
Sur’da fotoğraf çekmek istediler
Projeyi hayata geçirdiklerinde çocuklara fotoğraf çekmek istedikleri yerleri sorduklarını dile getiren Ok, bunun üzerine Dört Ayaklı Minare, Sülüklü Han, On Güzlü Köprü ve Kırklar Dağı tekliflerinin geldiğini belirtti. Ok, “Çocuklar daha çok yaşadıkları yerleri çektiler. Özellikle Sur’da fotoğraf çekme talepleri oldu. Çekerken öncesi ve sonrası şeklinde yorumluyorlardı. ‘Daha önce burada şu vardı, yıkıldı’ şeklinde konuşmalar geçti aralarında. Yıkılan yerler onların yaşadığı yer olduğu için hafızalarında yer edinmiş. Yıkık bir yeri gördüklerinde ‘daha önce kapalıydı buralar, şimdi açıldı’ deniliyordu” diye belirtti.
‘Projenin devamını getirmek istiyoruz’
Projelerini arkadaşlarına ve ailelerine anlatan çocukların gözlerindeki mutluluğu gördüklerini anlatan Ok, “Gönüllü bir fotoğrafçı arkadaşımız teknik boyutunu gösterdikten sonra çocuklar kadrajlarını kendileri belirledi. Yani her şey onların kendi gözlerindeki bakış açısı ile çekildi” dedi. Kısıtlı bir sayı ile başladıkları projenin devamını getirmek istediklerini kaydeden Ok, 9 ile 15 yaş arası 7 çocuk ile projeye başladıklarını, gerekli fonlar temin edildiğinde sayıyı artırılabileceklerini kaydetti.
Çektikçeri fotoğraflar şaşırttı
Yine sergiyi gezenlerden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Ok, “Gelen ziyaretçilerimiz, fotoğrafları gördüklerinde şaşırıyorlar. Çocukların kadrajı onları şaşırtıyor. ‘Bir çocuk bunu nasıl çekebilir, çok güzel çekmiş’ şeklinde yorumlar geliyor” dedi. Atölyeye katılıp, Diyarbakır’ı fotoğraflayan 7 çocuktan biri olan 11 yaşındaki Mine Boynukara, vakfın düzenlediği atölyelere 5 yıldır katılan çocuklardan biri. Mardin Kapı, Sülüklü Han, On Gözlü Köprü gibi tarihi yerlere daha önce gitmiştim. Ancak fotoğraf çekmemiştim. Fotoğraf çekmeye devam edeceğim” diyen Boynukara, bu zamana kadar katıldığı atölyeler içerisinde kendisi için en önemlisinin Çocuk Hakları Atölyesi olduğunu şu sözlerle dile getirdi: “Çünkü yeni yeni haklarımızı öğreniyoruz. Kendimizi savunmayı öğreniyoruz. Öğrendiğim çocuk haklarını arkadaşlarımı da anlatıyorum. Bu beni mutlu ediyor. Ben de ileride böyle bir vakıfta çocuklara yardım etmek istiyorum” Sergide fotoğrafları yer alan 10 yaşındaki Esmanur Donat da Diyarbakır’ın tarihi yerlerini gezmiş olmaktan oldukça mutlu. Sur’da yaşayan Donat, daha çok Sur’u fotoğrafladığını dile getirdi. (MA)