Rengarenk Umutlar Derneği salgın dolayısıyla evde olan ve imkanı olmayan çocuklar için “Dayanışmanın Ev Hali” adı altında kampanya başlattı. Dernek bu süreçte çocuklara telekonferans yöntemi ile ulaştıklarını, çocukların ihtiyaçlarının olduğunu ve bundan dolayı herkesin duyarlı olması gerektiği yönünde çağrıda bulundu
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çalışmalarına devam eden Rengarenk Umutlar Derneği, koronavirüs salgını sebebiyle evlerinden çıkamayan fakat dijital araçlara ve internete erişimi olmayan çocuklar için telekonferans yöntemiyle atölyeler yapmaya başladı. Dernek evinde atölyeler için gerekli malzeme olmayan çocuklara kırtasiye malzemesi temin edebilmek için ‘’Dayanışmanın Ev Hali’’ adında bir bağış kampanyası başlattığını yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.
Amaç çocuklara eşit şekilde imkan sağlamak
Açıklamada koronavirüs nedeniyle çocukların sosyal alanlarını kaybettiği bir süreci yaşadıklarına işaret edilerek, “Evinde yeteri kadar oyuncağı, kitabı ve interneti olan çocuklar bile bu dönemi zorlanarak geçiriyorlar. Ayrıca örgün eğitime ara verilen tarihten itibaren başlayan uzaktan eğitimin internet ve televizyon ile gerçekleşiyor olması asgari bir takım araçlara sahip olmayı beraberinde getiriyor. Dolayısıyla her çocuğun eşit bir şekilde bu imkanlardan faydalanması gerekiyor” denildi.
Çocuklar ne düşünüyor?
Çocukların ruh hallerini, neler yaptıklarını ve dernekten beklentilerine ilişkin aile ve çocuklarla telefon üzerinden yaptıkları 115 görüşmeye dair gözlemlerin paylaşıldığı açıklamada, yapılan görüşmelerden çocukların bu süreci anlamlandıramadıkları, evde kalmanın sokağa çıkma yasaklarından yaşadıkları travmayı canlandırdığı, endişe ve kaygı bozukluğuna sebebiyet verdiği sonuçlarına ulaşıldığı ifade edildi. Açıklamada, yapılan görüşmeler neticesinde çocukların evde kurabilecekleri oyunlar hakkında destek olmak amacıyla ‘Telekonferans ile Destek Çalışması’ yapmaya karar verildiği belirtilerek, kampanya kapsamında çocuk hakları kapsamında, çocuklara destek olmak amacıyla bir dizi etkinlik yapılacağı kaydedildi.
Atölyeler düzenlenecek
Görüşme gerçekleştirilen ailelerin yüzde 90’ının bir internet bağlantısına sahip olmadığı için etkinliklerin telefon üzerinden telekonferansla yapılacağına işaret edilen açıklamada, psikolog, çocuk gelişimci, sağlıkçı, müzisyen gibi çeşitli meslek gruplarından gönüllüler ile gerçekleştirilecek atölyelerin etkinliklerin içeriğine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: “Çocukların kolay ulaşabilecekleri malzemelerle ileri- geri dönüşüm çalışmaları yapmak. Aileleri ile birlikte oynayabilecekleri alternatif oyun önerileri aktarmak. Akşam kitap okuma, masal anlatma ve masal dinleme atölyeleri gerçekleştirmek. Hijyenin nasıl sağlanabileceği konusunda bilgilendirici görüşmeler yapmak. Müzik atölyelerine kaldığımız yerden devam etmek. Çocuklara yaş gruplarına göre çocuk hakları bağlamında şiddet türleri hakkında bilgilendirici oturumlar düzenlemek. Psiko-sosyal açıdan ihtiyaç alanı olan çocuklara uzmanlar tarafından psiko-sosyal destek vermek. Uzaktan eğitim ve eğitime destek veren kurumların içeriklerini çocuklara telekonferans yöntemi ile ulaştırmak.”
Kampanya başlattılar
Belirtilen atölye çalışmalarının yapılabilmesi için temel bir takım atölye gereçlerine ihtiyaç olduğu ifade edilen açıklamada, bu ihtiyaçları karşılamak için “Fongogo” sisteminden bir kampanya başvurusu gerçekleştirildiği aktarıldı. Kampanyanın henüz onaylama aşamasında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu kampanyaya destek olduğunuzda hem doğrudan ihtiyaç sahibi çocukların hayatların dokunabileceksiniz, hem de bu ürettiğimiz modeli geliştirebilmemizi sağlayacaksınız. Amacımız bu modeli Türkiye ve dünyadan diğer çocuk hakları aktivistlerine de ulaştırmak ve dijital fırsat eşitsizliğinin sebep olduğu kimi sorunların etkisi hafifletmek” denildi. (Haber Merkezi)