Diyarbakır Barosu, İHD, ÖHD, Tabip Odası ve TİHV, açlık grevlerine ilişkin cezaevindeki uygulamaları gözleyecek bir platform kurdu
Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Diyarbakır Tabip Odası (DTO) İnsan Hakları Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, açlık grevindeki tutukluların durumu ve cezaevlerindeki uygulamaları gözlemlemek amacıyla platform kurdu. Konuya ilişkin Diyarbakır Barosu Eğitim Merkezi binasında düzenlenen açıklamaya, kurumların bünyesindeki komisyonların temsilcileri katıldı.
“Hapishaneler doldu”
Açıklama yapan ÖHD Yönetim Kurulu Üyesi Berdan Acun, Türkiye'deki cezaevlerinde yıllardır devam eden hak ihlallerinin, bazı kriz dönemlerinde büyük artışlar gösterdiğini savundu. Son yıllarda bir çok yeni hapishane inşa edildiğini kaydeden Acun, hukuk sisteminde yaşanan dejenerasyon nedeniyle bütün hapishanelerin, kapasitelerinin üzerinde tutuklularla dolu olduğunu ifade etti. Hukuksal mekanizmaların etkin işlememesi ve sonuç alıcı olmaması nedeniyle cezaevlerindeki tutukluları farklı eylem yöntemlerine sevk ettiğini ileri süren Av. Acun, bu yöntemlerin en ağır olanı ise hiç kuşkusuz "açlık grevi” eylemleri olduğunu söyledi. Acun, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in, Abdullah Öcalan'ın avukatları ve ailesi ile görüştürülmemesi, yasalarla düzenlenmiş hukuki haklarının engellenmesi nedeniyle başlatmış olduğu açlık grevinin 61’inci günde olduğunu belirti. Acun, “5 Ocak 2019 tarihi itibarı ile 3’üncü grupların da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlaması ile birlikte şu ana kadar ulaşabildiğimiz bilgiler ve kurumlara yapılan başvurulara göre eylemci sayısı 130'a ulaşmıştır” dedi.
“Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalı”
İnsan yaşamın her türlü kavram ve kaygının ötesinde olduğuna dikkat çeken Acun, ulusal ve uluslararası bildirgeler ışığında cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin onurlarına saygı gösterilmesini, hiçbir tutuklu ve hükümlünün tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmaması ve cezaevlerinin sivil izlemeye açık hale getirilmesi gereğini vurguladı. Geçmiş dönemlerde cezaevlerindeki eylemlerde ortaya çıkan ölümlerin tekrar yaşanmaması için başta hükümet ve ilgili bakanlıklar olmak üzere herkesi duyarlılığa davet eden Acun, “Bizler, hapishanelerdeki uygulamaları gözlemlemek maksadıyla bir platform kurulmasını kararlaştırdık. Bu platform; son dönemde yaygınlaşan açlık grevlerine ilişkin cezaevlerindeki uygulamaları izleyecek, raporlayacak ve belli periyotlarla kamuoyu ile paylaşacaktır. Ayrıca ilgili mercilere başvurular da yapılacaktır. Açlık grevlerinin telafisi imkansız sonuçlar doğurmadan, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere, tüm ilgili kurumları ve kamuoyunu duyarlı olmaya, çözüm için çaba harcamaya davet ediyoruz” diye konuştu.