Bina dayanıklılık testi nasıl yapılıyor?

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, bina dayanıklılık testine olan taleplerde büyük artış var. Peki bina dayanıklılık testi için başvuru nasıl...

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, bina dayanıklılık testine olan taleplerde büyük artış var. Peki bina dayanıklılık testi için başvuru nasıl yapılıyor? Bina dayanıklılık testinde hangi işlemler gerçekleştiriliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından özellikle riskli illerde yaşayanlar oturdukları binaların sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı. Bina dayanıklılık testini ücreti olarak özel şirketler ve üniversiteler yapıyor, İstanbul'da gibi kentlerde ise belediyeler de bu hizmeti veriyor.

Öncelikle, başvuru için şöyle bir yol izlemek gerekiyor; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kurum ve kuruluşlara başvuru yapılabiliyor. Bakanlığın internet sitesinde başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel firmalar yer alıyor.

TEST ÜCRETİ 20 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Sadece betondan numune alınarak yapılan tarama sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkıyor. Binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama ise bir aydan başlıyor. 20 bin liradan başlayan yapı tespitlerinin maliyetini ev sahipleri karşılıyor. Test yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli.

Bina performans analizi için lisanslı firmalar her kattan karot alıyor. Alınan numuneler inşaat mühendisleri tarafından basınç testine sokuluyor. Binada kullanılan betonun taşıma kapasitesine bakılıyor. Korozyon oluşup oluşmadığı kontrol ediliyor. Kullanılan demirin projeye uygunluğu kontrol ediliyor, zemin kontrol ediliyor. Bu analizlerden sonra “Bina deprem yönetmeliğine uygun mu?”, “Olası bir depremde ayakta kalabilir mi?”, “Binanın güçlendirmeye ihtiyacı var mı?” sorularına cevap bulunuyor.

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan ise, ayrıntılı bir raporun hazırlandığı testlerin nasıl yapıldığını anlattı:

"Bina projesinin incelenmesinin ardından teknik ekipler kolonlar ve kirişlerin projeye uygun yapılıp yapılmadığına bakıyor. Bu çalışma gerçekleştirildikten sonra binada karot çalışmaları yapıyoruz. Karot çalışması sırasında betondan numune alma işlemi yapılırken mutlaka daha öncesinde donatı tespitlerinin yapılması gerekir. Düşey ve yatay donatıları tespit edip demir olmayan beton bölgeden karot alınması gerekir.

UZMAN OLMAYAN EKİPLER KOLONDAKİ DEMİRİ KESEBİLİYOR

Genelde burada profesyonel ve uzman olmayan bazı ekipler, kolonlardaki demirleri de keserek karot alıyor. Bu gerçekten ciddi problemlere neden oluyor. Kolonlardaki donatılar tespit edildikten sonra boşluk kalan kısımda beton numuneler alarak bunları laboratuvarda kırdırıyoruz. Binada kullanılmış betonun taşıma kapasitesini tespit ediyoruz. Daha sonra binadaki, kolonlardaki demir miktarlarını tespit ediyoruz. Bunlar bittikten sonra kırımlar yapıp donatıları da gözümüzle görüyoruz. Yani oradaki donatı gerçekten projeye uygun mu, değil mi, düz donatı mı gibi hususları betondaki pas paylarını kaldırarak tespit ediyoruz. Daha sonra zemin etüdü yaptırıp bina ile ilgili statik analizleri gerçekleştiriyoruz. Bir vatandaş 6-7 katlı, 20 daireli bir yer için müracaat ettiğinde sonuçların alınması, statik analiz yapılması bir ay sürebilir." (Haber merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri