Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararları değerlendiren Diyarbakırlı gazeteciler, salgın süreci içerisinde alınan kararların yararlı olduğunu fakat yeterli olmadığını vurguladı. Alınan kararların kendilerini tam anlamıyla tatmin etmediğini belirten gazeteciler, yerel gazetelerin birçok noktada ekonomik açıdan desteklenmesi gerektiğini söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra Basın İlan Kurumu da (BİK) korona virüs salgını ile mücadele kapsamında zor ve riskli şartlar altında çalışan basın camiasına destek olmak amacıyla birtakım destek kararları aldı. BİK'in 23 Mart 2020 tarihinde sahada zor ve riskli şartlar altında çalışan gazetecilere destek olmak amacıyla aldığı kararları değerlendiren gazeteciler, korona virüs süreci içerisinde alınan kararların yararlı olduğunu fakat yeterli olmadığını, birçok noktada ekonomik açıdan desteklenmeleri gerektiğini söyledi.
‘Ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktayız’
Korona virüsün baş gösterdiği ilk günden beri birtakım tedbirler aldıklarını belirten Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Mesut Fiğançiçek, “Koronavirüs salgını baş göstermeye başladığı ilk günden beri farklı sektörlerde hükumet tarafından tedbirler alınmaya başlandı.Gazete olarak bizler de tedbir amaçlı 17 Mart'tan bu yana işlerimizi evden dijital ortamda yapmaya başladık. Tüm bu olumsuzluklar içerisinde Basın İlan Kurumu'nun aldığı birtakım kararlar oldu. Fakat Diyarbakır'da maalesef tam anlamıyla Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararları hayata geçiremedik. Gazete basımlarının daha az olabilmesi adına günde iki gazete çıkarılması kararı henüz Diyarbakır'da uygulanmış değil. Basın sektörü ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğu için alınan kararların yeterli olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
‘Yüzde 15'lik komisyon ücretini gerilere çekmesini istiyoruz’
Yerel gazetelerin ekonomik sıkıntılar çektiğini belirten Fiğançiçek, "Koronavirüs salgınından sonra basın ve gazete sektörü olarak ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktayız. Basın İlan Kurumu'ndan aldığı kararların dışında farklı şeylerin yapılmasını da talep ediyoruz. Örneğin; kısa ödeme çalışmasının basın ve gazetecilik camiası için de ele alınmasını istiyoruz. Bu süreçte kamu kurum ve kuruluşların yaptığı bütün ihaleler iptal edildi. Gazetecileri ayakta tutan en önemli kalem, ihalelerle ilgili yapılan ilanlardır. En büyük gelir kalemimiz kesilmiş oldu.” diye konuştu. Diyarbakır'ın yerel yöneticileri ve Sivil Toplum Örgütlerine çağrıda bulunan Fiğançiçek, “Kentin yöneticilerine ve sivil toplum örgütlerine buradan seslenmek istiyorum: Diyarbakır'da çıkan gazeteler Diyarbakır'ın marka değerleri ve sesidir. Hem kent yöneticilerin hem de sivil toplum örgütlerin bu noktada daha fazla duyarlı olmasını istiyoruz. Son olarak Basın İlan Kurumu'ndan Koronavirüs salgını sürecinde bizlerden aldığı yüzde 15'lik komisyon ücretini geriye çekmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Kararlar önemlidir, ancak tamamıyla yeterli değildir’
Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararların yeterli olmadığını belirten Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur ise, "Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar elbette önemlidir. Ancak tamamıyla yeterli değildir. Örneğin; aldığı kararlar içerisinde yer alan matbaa evraklarının bir hafta sonra tekrardan gösterilmesi veya mevcut ildeki gazetelerin ortak bir konsensüs oluşturup sadece o gün içerisinde iki gazetenin çıkması kararları pek fazla doyurucu değildir. Yani alınan kararlara baktığımızda, talepler gazetenin düşen tirajları ve ekonomik girdiler açısından tam anlamıyla imkân oluşturmuyor” diye belirtti. Basın ve gazetecilik camiasının birçok masraf kaleminin olduğunu belirten Büyüktimur, "Biz gazetecilerin de elbette birtakım talepleri vardır. Koronavirüs salgının görüldüğü bu süreçte hükümetin açıkladığı ekonomik kalkan içerisinde yer alma noktasında bir beklenti içirişindeyiz. Çünkü bu platformda çalışan, emek veren, ailelerinin ekonomik açıdan geçimini sağlayan kişiler vardır. Bu kişilerin maaşı, sigortaları ve vergilerinin de ödeneği bulunmaktadır. Bu masrafların dışında kurumların ödediği kira ve diğer ödeme masrafları da bulunmaktadır. Bunların karşılanması açısından bir nebze de olsa imkânların sunulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu
‘Yerel gazetelerin ana kaynağı resmi ilanlardır’
Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağının, gazetelerde verilen ilan olduğunu belirten Büyüktimur şunları söyledi;
“Basın İlan Kurumu'ndan özellikle bazı konularda imkânlar oluşturmasını istiyoruz. Örneğin; bugün duyduk. Hükümet kamu kurum ve kuruluşların verdiği ihalelerin de bir süreliğine iptaline karar verdi. Baktığımızda yerel gazetelerin ana kaynağı resmi ilanlardır. Bu resmi ilanların da muhtevası kamu kurum ve kuruluşların içerdiği ihaleler oluşturmaktadır. Eğer bu ihaleler de durdurulursa demek ki önümüzdeki günlerde bizler Basın İlan Kurumu'ndan hiçbir ilan alamayacağız. Kısacası tamamen hayat musluklarımız kesilmiş olacaktır. Bu durum da ciddi bir sıkıntıya yol açacaktır.”
‘Yerel basın can çekişmekte’
Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararların yararlı olduğunu fakat yeterli olmadığını söyleyen Güneydoğu Güncel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Zeki Özer de, “Basın İlan Kurumu'nun 23 Mart 2020 tarihinde Koronavirus salgınından dolayı aldığı kararlara baktığımızda yerel basın için bir nebze de olsa faydalıdır. Fakat yeterli değildir. Ayrıca Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar, kendisinden ilan alan gazetelere daha çok yarar sağladığını görüyoruz. Gönül isterdik ki Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan veya almayan her kesimi kapsayacak şekilde olsaydı. Bunun dışında Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlar içerisinde gazetelerin dijital bir şekilde çıkması yönünde de olması gerekiyordu. Çünkü koronavirus tehlikesinden dolayı gazetelerde çalışanlar, tehlikeli ve kimyasal maddelerin kullanıldığı alanlarda çalışmaktadır. Bu durumları göz önüne aldığımızda alınan kararların yeterli olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Basın İlan Kurumu'nun Yerel gazetecilerin ekonomik giderlerini göz önünde bulundurup iyileştirmesi gerektiğini belirten Özer, "Çalışanların aylık ücretleri ve SSK primleri noktasında bir iyileşme olması gerekiyor. Gerçi Maliye Bakanlığı'nın, vergilerin ödenmesini ileri bir tarihe ertelediğini görüyoruz. Ama erteleme değil, tamamen vergilerin affına yönelik kararın alınması gerekmektedir. Zaten yerel basın can çekişmekte ve durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Basın İlan Kurumu'nun aldığı diğer karara baktığımızda kendisinden borç alan personellere ileri bir tarihte geri ödemesi şeklinde olduğunu görüyoruz. Bu kararın yeterli olmadığını düşünüyorum. Basın İlan Kurumu'ndan alınan borçların affının olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. (İLKHA)