Yapılan bir araştırmaya göre, 1 Ocak 2019 ile 1 Ocak 2020 tarihleri arasında kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarından sadece 2 bin 563 şiddet vakası basına yansıdı. Araştırmada, gerçekleşen şiddet olaylarının basına yansıyandan daha fazla olduğu değerlendirmesi yapıldı. Örneklem olarak seçilen Diyarbakır’da 38 şiddet olayı basına yansırken, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerine yansıyan şiddet olayı sayısının bin 792 olduğu belirlendi
Foto: Arşiv
DİYARBAKIR YENİGÜN - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, basına yansıyan kadın ve çocuğa yönelik şiddet olaylarını mercek altına aldı. Araştırma, Türkiye ve Diyarbakır’da, kadın ve çocuğa yönelik gerçekleşen şiddet ile şiddet türlerinin ve faillerinin ne kadarının basına yansıdığını görebilmek amacıyla yapıldı. Medya taraması şeklinde yapılan araştırma, 1 Ocak 2019 ile 1 Ocak 2020 tarihleri arasını kapsadı. Araştırma Merkezi, söz konusu tarihlerde, 2 bin 563 şiddet vakasının basına yansıdığını tespit etti. Araştırmada, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerine yansıyan şiddet vakalarının basına yansıyanlardan daha fazla olduğu tespit edildi. Örneklem olarak seçilen Diyarbakır’da 38 şiddet olayı basına yansırken, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerine yansıyan şiddet olayı sayısının bin 792 olduğu belirlendi.
‘385 kadın öldürüldü’
Araştırmaya göre, bu süre zarfında basına yansıyan şiddet olaylarında erkekler tarafından 385 kadın öldürüldü, 31 kadın öldürülmeye teşebbüs edildi, 448 kadın darp edildi, 15 kadın intihara sürüklendi, 2 kadına karşı nefret söyleminde bulunuldu, 3 kadına karşı psikolojik şiddet uygulandı. Basına yansıyan diğer vakalarda, en az 5 kadınının rehin alındığı, 855’inin seks işçiliğine zorlandığı, 25’ine sistematik şiddet uygulandığı, 264’ünün taciz edildiği, 70’ine tecavüz edildiği, 12’sine tecavüz girişiminde bulunulduğu, 44’nün tehdit seks hikayeleri edildiği, 221’inin yaralandığı belirlendi. Şiddet vakalarının en çok yaşandığı ayların Kasım ve Aralık ayları olduğuna yer verilen araştırmada, en çok yaşanan ilk üç vaka türünün seks işçiliğine zorlama, darp ve cinayet olduğuna işaret edildi.
Faailler baba ve eş
Kadın cinayetlerinde önce çıkan 3 failin baba, eş ve bilinmeyen fail olduğu, darp vakasında ilk üç failin baba, tanınmayan şahıs ve sevgili olduğu tespiti yapılan araştırmada, seks işçiliğine zorlanmada failin bilinmediğine dikkat çekildi.
“Basına yansıyan Diyarbakır verilerinde yaşanan toplam vaka sayısı 38’dir” denilen araştırmada, “Diyarbakır’da en az 10 kadın öldürülmüş, 8 kadın darp edilmiş, 2 kadının intihara sürüklenmesine neden olurmuş, 3 kadına sistematik şiddet uygulanmış, 5 kadın taciz edilmiş, 1 kadına tecavüz edilmiş, 1 kadın tehdit edilmiş, 4 kadın yaralamıştır. Ayrıca şüpheli ölüm/intihar nedeniyle en az 4 kadın hayatını yitirmiştir” ifadeleri kullanıldı. Diyarbakır’da yaşanan şiddet olaylarının ilk üç sırasını cinayet, darp ve tacizin oluşturduğu ensest seks hikayeleri kaydedilen araştırmada, faillere ilişkin, “Cinayetlerin faillerinin ilk sırasını eş oluştururken, darp ve tacizlerin faillerinin ilk sırasını tanınmayan şahıslar oluşturmuştur. Basına yansıyan vakaların toplam faillerinin ilk üç sırasını eş, tanınmayan ve bilinmeyen şahıslar oluşturmuştur” değerlendirilmesi yapıldı.
Diyarbakır’da sadece 38 vaka basına yansıdı
Diyarbakır’da 38 vakanın basına yansımasına karşın, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerine yapılan başvuru raporlarına göre, şiddet görmeye yönelik yapılan başvurunun bin 792 olduğuna işaret edilen araştırmada, şu ayrıntılar paylaşıldı:
“Başvurularda bin 421 kadın farklı şiddet türüyle beraber psikolojik şiddete, 840 kadın fiziksel şiddete, 160 kadın cinsel şiddete, 693 kadın ekonomik şiddete, 327 kadın sosyal şiddete, 330 kadın dijital şiddet ve ısrarlı takip yoluyla şiddete maruz kaldıklarını beyan etmişlerdir. 258 kadının can güvenliğinin risk altında olduğu, 6 kadının hürriyetinden mahrum bırakıldığı, 106 kadının ise sığınma talebinde bulunduğu tespit edilmiştir.”
İntihar oranları kamuoyu ile paylaşılmadı
Öte yandan ilgili tarihlerde Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi verilerine göre ise; bin 716 çocuk şiddete maruz kalmış, bin 526 çocuk suça sürüklenmiş ve 97 çocuk cinsel istismara maruz kalmıştır” bilgisine yer verilen araştırmada, çocuklara yönelik diğer şiddet olayları şu şekilde paylaşıldı:
“Çocuk ve kadın intihar girişimlerinde; girişimde bulunan en küçük yaş 11’dir ve ağırlıklı olarak 15, 16 ve 17 yaşlarında çocuklarda intihar girişimi yaşanmaktadır. 18 yaş üstü kadınlarda ise intihar girişimleri 18-19 yaş aralıklarında artış göstermektedir. İntihar oranları kamuoyu ile paylaşılmamıştır.”
“Bu özette dikkat çeken hususlardan biri de basına yansıyan vakaların başvuruya dönüşmüş vakaların çok küçük bir miktarına denk düştüğü gerçeğidir” tespiti yapılan araştırmada, basına yansıyan ve gerçekte yaşanan olaylar arasındaki fark şu şekilde değerlendirildi:
“Diyarbakır örneğinde görüldüğü üzere sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinde başvuruya dönüşmüş vaka sayısı bin 792 iken basına yansıyan vaka sayısı 38 dolayındadır. Yani basına yansıyan kadına yönelik şiddet vakalarının 47 katından fazla bir vaka sayısı başvuruya dönüşebilmiştir. Türkiye geneli için de benzer bir durumun geçerli olma ihtimali yüksektir. Bunun tespiti için Türkiye kentlerindeki sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerine, yargı ve kolluk merkezlerine yapılan başvuruların incelenmesi yeterli üniversite seks hikayeleri olabilecektir. Başvuruya dönüşmeyen veya basına yansımayan çok sayıda vaka olasılığı da dışlanmamalıdır.” (MA)