Asansörlerin periyodik kontrollerinin tamamen kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti olduğunu belirten MMO Diyarbakır Şubesi, asansör kontrollerinin piyasa insafına terk edilmesine tepki gösterdi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamada, halkın konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde kullandığı asansörlerin sayısının ülkede 500 binin üzerinde olduğu düşünüldüğü belirtilerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında 2018 yılında toplam 434 bin 717 asansörün periyodik kontrolü yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, kontroller sonucu 223 bin 433 asansöre (yüzde 51) güvensiz anlamında kırmızı etiket, 21 bin 122 asansöre (yüzde 5) kusurlu anlamında sarı etiket, 102 bin 405 asansöre (yüzde 24) hafif kusurlu anlamında mavi etiket ve 87 bin 757 asansöre de (yüzde 20) kusursuz anlamındaki yeşil etiket yapıştırıldığı ifade edildi.
‘Piyasa düzenlendi’
Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan MMO’nun, asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve uzman makina mühendisleri tarafından yapılması için akredite olmuş özel bir organizasyona sahip olduğu hatırlatılan açıklamada, “2008 yılında başlatılan ve ilgili Bakanlıkla birlikte yürütülen mevzuat çalışmalarında bütün karşı çıkışlarımıza, bu kontrollerin kamusal görevlendirme ile yapılması gerekliliğini belirtmemize rağmen denetim işi piyasaya açılmıştır. İlk uygulamada Odamız dışında belediyelerle yapılan protokollerde çok yüksek ücretler talep edilmiş ve bu iş halktan özel firmalara kaynak aktarmanın bir fırsatı olarak görülmüştür. Ancak Odamız ve bazı belediyelerin çabasıyla piyasa düzenlenmiş ve ücretler her yıl bakanlıkça belirlenir hale gelmiştir” denildi.
‘Şirketlere devredilmemeli’
Asansörlerin periyodik kontrollerinin kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti olduğu, bunun piyasanın insafına terk edilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu denetim faaliyetinin sorumlusu olan belediyeler bu konuda kamu kurumu niteliğinde olan kurumlardan destek almakla yükümlü olmalı; denetim hizmetini kâr amaçlı özel şirketlere devretmemelidir. Mevcut iktidarın yıllardan beri kamusal hizmetleri piyasaya açarak daraltan; toplumun can ve mal güvenliğini hiçe sayan politikalarının şimdi bu iktidarı eleştirenlerce uygulanması toplum bilinci ve vicdanında asla aklanmayacaktır. Ayrıca şunu ifade etmek gerekir ki; Asansörlerin Periyodik Kontrollerinden daha fazla kâr etmek ancak toplumun can güvenliği ile çalışan Mühendislerin insanca yaşam hakkından feragat etmekle mümkündür.”
‘Tercih edilmesi gereken doğru yaklaşım’
Kentlerin ve halkın gerçekten “toplumcu, demokratik, halkçı bir yerel yönetim” anlayışına ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada, bunun yolu kamu yararını esas alan protokolleri yenilemeyerek asansör kontrollerini özel şirketlere vermek olmadığına dikkat çekildi. Açıklamadı, “Tercih edilmesi gereken doğru yaklaşım, kamu-toplum yararına mesleki ve teknik işbirliklerini geliştirmek; emekten, adaletten ve demokratik değerlerinden yana dayanışmayı büyütmektir. Odamız varoluş nedeni olan bu kamucu yaklaşımı hassasiyetle koruyacak, buna aykırı her uygulamayı her zaman olduğu gibi takip edecek ve peşini bırakmayacaktır” dedi. (MA)