VİDEO HABER - ‘Anadilde sağlık hizmeti verilmeli’

https://www.youtube.com/watch?v=lbixP7In64s&feature=emb_title   Kentteki sağlık sorunlarını raporlaştırıp İl Sağlık Müdürlüğü'ne teslim...

Kentteki sağlık sorunlarını raporlaştırıp İl Sağlık Müdürlüğü'ne teslim ettiklerini söyleyen HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş, Sağlık Bakanlığının 6 dilde hazırladığı afişte Kürtçe'nin olmayışına atıfta bulunarak, anadilde sağlık hizmetine dikkat çekti.  Hastanelerde Arapça, Kürtçe ve Zazaca tercümanlık hizmetinin verilmesi gerektiğinin altını çizen Aktaş, sağlık alanında iyileştirmeler yapılırken kapsamlı ve kalıcı adımların atılması gerektiğini vurguladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı, kentteki hastanelerin fiziki yapısı, kapasite durumu, hasta hizmetleri, otelcilik hizmetleri ve buna bağlı olarak sorun ve sıkıntıların giderilmesine ilişkin hazırladıkları raporu İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin'e iletti.  Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş, “Gerek sahada halkla yaptığımız görüşmeler ve gerek hastane çalışanları ve idarecileriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde tespit ettiğimiz sorun ve sıkıntıları rapor halinde ilimize yeni atanan İl Sağlık Müdürü Sayın Cihan Tekin'e ileterek yeni görevinde başarılar diledik” dedi.

‘Kapsamlı ve kalıcı adımlar atılmalıdır’

Sağlık hizmetinde kalitenin artırılması için HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Aktaş, "Unutulmamalıdır ki sağlık hizmeti toplumların maddi ve manevi kalkınmışlığı açısından önemli olup devletleri ayakta tutan alandır. Şairin de işaret ettiği gibi 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Evet, iyi ve faydalı işler sağlıkla başlar. HÜDA PAR olarak sağlığı önemsiyor ve bu alandaki sorunların giderilmesi için kapsamlı ve kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Sağlık önemlidir ve ihmale gelmez. Bireyler sağlıklı olunca toplum da sağlıklı olur. Bireyleri sağlıklı olmayan bir toplumun geleceği de olmaz. Sağlık alanında iyileştirmeler yapılırken kapsamlı ve kalıcı adımlar atılmalıdır." ifadelerini kullandı.

‘Yeni bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ihtiyacı var’

Doğum oranlarının yüksek olduğu Diyarbakır'da doğum hastanesi ve çocuk hastanesinin yetersiz kaldığını dile getiren Aktaş, "Diyarbakır'ın sağlık sorunları ara ara medyada yer alıyor. Bizler de HÜDA PAR olarak bu konuya eğilerek kamuoyu araştırması yaptık. İlimiz coğrafi konumu itibari ile çevre il ve ilçelerden, hatta çevre ülkelerden hasta kabul etmektedir. Yaptığımız kamuoyu araştırmasında ilimizde ve çevre ilerindeki doğum oranının yüksek olması ve mevcut doğum hastanesinin bunu karşılayamaması ilimizde yeni ve tam teşekküllü bir hastaneye ihtiyaç olduğu gerçeğini göz önüne sermiştir. Zira ilimizde bulunan çocuk hastanesinin gerek yapı ve fiziki şartlarının yetersizliği ve gerek doğum hastanesinin çok uzak olması mağduriyetler oluşturmaktadır. Bundan dolayı yeni bir kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinin bir arada ve tam teşekküllü bir şekilde yapımına ihtiyaç vardır. Kadın doğum ve çocuk hastanelerinin arasındaki uzak mesafe; hayati tehlike arz edebilecek sorunlara sebebiyet verdiğinden dolayı bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılması gereken çalışmaları hazırladığımız bir rapor ile İl Sağlık Müdürüne teslim ettik. Raporda yer alan sıkıntıların takipçisi olacağız. Halkımızın daha iyi hizmet görmesi için çalışmalarımız devam edecektir." dedi.

Taşra ilçelerindeki diş hastanesi sorunu

Başta Ergani, Silvan ve Bismil ilçeleri olmak üzere birçok ilçede diş hastanesinin olmaması sonucu yaşanan sorunlara değinen Aktaş şöyle devam etti:

“Yine ilimiz diş hastalıkları hastanesine bağlı olarak mevcut devlet hastaneleri bünyesinde poliklinik hizmeti veren ve nüfusu birçok ilden fazla olan Ergani, Silvan ve Bismil gibi ilçelerimizin diş hastalıkları hastanelerinin kendi bünyelerinde çalışmaları için, kendilerine ait binaların temini ve tam teşekküllü çalışmaları sağlanmalıdır. Bunun için söz konusu ilçelerde daha önce farklı kurumlarca kullanılan fakat şuan metruk bırakılmış devlet binalarının onarılmak suretiyle veya yeni binaların yapımı ya da kiralanması şeklinde tahsis edilmesiyle bu sıkıntı giderilebilir. Bu hastanelerin kendi başhekimliklerinin olması iş takibini kolaylaştıracak ve kaliteli bir hizmetin olmasının önünü açacaktır. Bu aynı zamanda Diyarbakır Diş Hastalıkları Hastanesinin iş yükünü hafifletecek ve daha nitelikli bir hizmet kazandıracaktır.”

‘Arapça, Kürtçe ve Zazaca tercümanlık hizmeti verilmeli’

Son olarak hastanelerde iletişimin daha sağlıklı sağlanması adına Arapça, Kürtçe ve Zazaca tercümanlık hizmeti verilmesi gerektiğine dikkat çeken Aktaş, "Bölgemizde Kürt nüfusunun yoğunluğundan dolayı kendilerini Türkçe ifade edememe gibi bir durum söz konusudur. Sınır komşularımızdan gelen hastalar ve özellikle kendilerini bir anda savaşın içinde gören Suriyeli muhacirlerin kendilerini Türkçe ifade edememeleri nedeniyle doğru teşhis konulamaması noktasında mağduriyetler oluşturmaktadır. Bu sorun, hizmetin anadilde verilmesiyle çözülecektir. Diller, Allah'ın ayetlerinden olup insanların birbirini daha iyi tanımaları ve ifade etmeleri için doğuştan verilen haklardır. Bu hakları kısıtlamak halkı ayrıştırmaktadır. Böyle olunca kötü emelli kişi ya da kişiler piyasaya çıkıp 'dil tüccarlığı' yapacaktır. Bu sorunun çözülmesi için hastanelerimizde Arapça, Kürtçe ve Zazaca tercümanlık hizmeti verilmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri