Avrupa Parlamentosu, AB üyesi ülkelerin yaz-kış saati uygulaması zorunluluğunu kaldıran bir kararı kabul etti. AB üyesi ülkeler bundan böyle kendi istedikleri zaman dilimini kullanabilecek
DİYARBAKIR YENİGÜN - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nde (AB) yaz saati uygulamasının kaldırılmasının önünü açan bir yasayı kabul etti. Oylama sonrasında, AB ülkeleri enerji tasarrufu amacıyla kullanılan yaz saati uygulamasını kaldırıp kaldırmamaya kendileri karar verecek. Değişiklik, 2021’de yürürlüğe girecek.
Avrupa’da kaç zaman dilimi var?
Avrupa Birliği’nin İngiltere dahil 28 üyesi, bugüne dek birlik içinde zorunlu bir kural olarak yaz saati uygulamasını hayata geçiriyordu. AB’de üç zaman dilimi uygulaması bulunuyordu: İngiltere, İrlanda ve Portekiz’de GMT, 17 ülkede Orta Avrupa Zaman Dilimi (Central European Time; GMT+1), sekiz ülkede de Doğu Avrupa Zaman Dilimi (Eastern European Time; GMT+2.) saati uygulanıyordu. Bu zaman dilimleri çerçevesinde her mart ayının son pazarında ve her ekim ayının son pazarında saatler ileri veya geri alınarak yaz ve kış saati uygulamaları hayata geçiriliyordu. Avrupa Parlamentosu’nun bugün 410’a karşı 192 oyla kabul kararı ise ülkelere kendi tercihlerini uygulama hakkını tanıyor. Ülkelerin 2021 yılına dek Avrupa Komisyonu ile de istişareler sonucunda bir karara varması isteniyor.
Kaldırılmasını istemeyen ülkeler var
Enerji tasarrufu amacıyla bir dizi ülkede 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana uygulanan yaz-kış saati uygulamasının kaldırılması girişimi AB içinde tartışma yaratmıştı. Öneri geçen yıl, halkı yüzde 84’ünün uygulamaya karşı çıktığını öne süren bir anket sonucuna dayanarak, Avrupa Komisyonu’ndan gelmişti. Ancak enerji tasarrufu için uygulamanın devamını isteyen AB üyeleri, ankete katılanların çoğunluğunun Almanya’da yaşadığına dikkat çekmişti. Şimdi yeni durumun nasıl şekilleneceği merak konusu. Avrupa Komisyonu oylama öncesinde, AB üyelerinin hem ülke içinde hem de AB çapında ekonomik kaybı azaltacak şekilde karar vermesi çağrısında bulunmuştu. (Haber Merkezi)