Diyarbakır'da “Kırsal Kalkınma Hamlesi” kapsamında yaklaşık bin çiftçiye kırkma makinası dağıtıldı. Proje kapsamında bugüne kadar 4 bin 100 çiftçi ve üreticiye ulaştıklarını belirten Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, “Çiftçi ve üreticilerimiz hangi konuda bizden ne istiyorsa sonuna kadar varız ve desteğimizi veriyoruz” dedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere destek olmak amacıyla başlattığı “Kırsal Kalkınma Hamlesi” projesi devam ediyor. Proje kapsamında 17 ilçede bulunan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi bin üreticiye kırkma makinesi dağıtıldı. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu Büyükşehir Belediyesince yürütülen "Kırsal Kalkınma Hamlesi" projeleri kapsamında, Belediye Kültür ve Kongre Merkezi'nde, 17 ilçeden Damızlık Koyun Keçi Birliği üyesi küçükbaş hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. Program Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz’ın selamlama konuşmasıyla başladı. Selamlama konuşmasının ardından Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya teşekkür konuşması yaptı. Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, “Kırsal Kalkınma Hamlesi” projesi kapsamında her hafta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde çiftçi ve üreticilerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirti.
“Bugüne kadar 4 bin 100 çiftçi ve üreticiye ulaştık”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere destek olmak amacıyla başlattığı “Kırsal Kalkınma Hamlesi” projesi kapsamında bugüne kadar 4 bin 100 çiftçi ve üreticiye ulaştıklarını ifade eden Vali Güzeloğlu, “Bugün sizlerle birlikte toplam 4 bin 100 çiftçi ve üretici ailemize ulaşmış bulunuyoruz. Her bir çiftçimizin şahsında onların aileleri ve üretimlerini kolaylaştırıcı, gelirlerini arttırıcı bir dizi program hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kırsal Kalkınma hamlemizin birinci adımı Dicle ve Eğil’de başladı. Bin 300 çiftçi ve üretici ailemizin bizden beklentileri sertifikasyon ücretinden 5-6 yıldır çalışmayan işe başlamayan fabrikanın üretime başlamasını sağlamaya kadar her birisinin ürettiği ürünü marka değeri yaparak pazarda daha çok gelir sağlamasına kadar hamdolsun başardık. İkinci hamlemiz Kulp’ta İpek Böceği üretimi. Diyarbakır'ın Kulp bölgesinde ipek böceği üretimini artırmak, çiftçimizin gelirini çoğaltmak ve gelirini arttırmak için her birine malzeme, alet dağıttık. Onları da onlara dağıttık. Yine üçüncü hamlemiz de 17 ilçemizde bin çiftçimize 500 ton sertifikalı tohum dağıttık.” ifadelerini kullandı. Her konuda çiftçi ve üreticilerin arkasında olduğunu ve destek vereceğini vurgulayan Güzeloğlu, “Çiftçi ve üreticilerimiz hangi konuda bizden ne istiyorsa sonuna kadar varız ve desteğimizi veriyoruz. Bakın marka oluşturmuş bir birliğimiz var. Sütü dondurmaya çeviren katma değer üreten bir yönetim anlayışımız var. Buna destek vermeyeceğiz de neye vereceğiz. Bugün her birinizin çok iyi bildiği, sizler için bir ihtiyaç olan Kırkma makinesi dağıtıyoruz. İlk etapta bin üreticimizde kurayla hiç hak yemeden, kimin nasibinde varsa dağıtacağız. Ama her bir dağıttığımızın sizlere üretime ve ekonomiye katkısı var. Bir makine hayvanın canına can katar, hastalıklardan koruyan, yünün kaybını önleyen ve gelir artışı sağlayan bir üründür. Bununla hem siz hem ilimiz hem de ekonomimiz ve hayvancılığımız artacak” şeklinde konuştu.
“Hedef Türkiye birinciliği”
Diyarbakır’ın hayvancılık alanında küçükbaşta Türkiye dördüncüsü olduğunu hatırlatan Güzeloğlu, “Bugün Diyarbakır hayvan varlığında küçükbaşta Türkiye dördüncüsü, ama hedefi Türkiye birinciliği olmaya doğru gidiyor. Bunu yapacak meralarımız, otlak alanlarımız var. Bu konuda ilgili müdürlerimize talimatlar verdik. Otlak ve mera alanlarımızı korumak, geliştirmek ve buralarda yaşanan sıkıntıları bertaraf etmek zorundayız. Çünkü hayvan varlığının artışını sağlamak ancak bu alanlarda, Allah'ın bize bahşettiği bu alanların doğru kullanılması ile ilgili ve bunu yapacağız. Üretici birliğimizle destek ve karşılıklı işbirliğiyle birçok protokolle alanda hayvan varlığımızı artırmak, elde ettiğimiz sütü, eti çoğaltmak ve bunu katma değerli bir şekilde değerlendirmek zorundayız. Sütü süt olarak satmayacağız. Sütü marka peynire, yoğurda, ayrana ve dondurmaya çevirerek satacağız. Katma değer ve gelir böyle artacak ve inşallah sizler kazandıkça da Diyarbakır ve Türkiye kazanacak” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya tarafından Güzeloğlu’na üzerinde Güzeloğlu’nun portresinin işlendiği duvar halısı hediye edildi. Program Güzeloğlu’nun temsili olarak 17 ilçede bulunan üreticilere kırkma makinesi dağıtması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.(Haber Merkezi)