Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, il genelinde gıda denetimlerinin bir koordinasyon dâhilinde yapılması ve her ilçede gıda denetim ekiplerinin kurulması için ‘Gıda Koordinasyon Toplantısı’ düzenledi. 17 ilçe belediyelerinin ilgili personellerinin katıldığı toplantıda ‘Gıda denetimleri nasıl yapılmalıdır?’ konulu bir eğitim de verildi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, il genelinde mevzuata uygun ürünlerin üretimini sağlamak, işletmelerin teknik, hijyenik ve fiziki koşullarını iyileştirmek, standartlara uygun gıda üretim ve satışını kontrol etmek, vatandaşların güvenli gıdaya ulaşımını sağlamak, gıda üretimi, satışı, depolanması, taşınması gibi işlerle uğraşan esnafta farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Gıda Koordinasyon Toplantısı’ düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Gıda Kontrol ekipleri başta olmak üzere 17 ilçe belediyesinin gıda kontrol ekipleri ve zabıta ekipleri katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe ve maske kurallarına uyularak yapılan toplantıda Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Gıda Denetim Şefi Gıda Mühendisi Aydın Ataman bir sunum gerçekleştirdi. Ataman, yaptığı sunumda gıda denetimlerinin nasıl yapılması gerektiği ve gıda denetimlerinin yasal dayanakları ile ilgili bilgiler vererek Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılının ilk 8 ayında yürüttüğü çalışmaların istatistiklerini paylaştı. Toplantıda ayrıca bundan sonraki süreçte denetimlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilmesi kararı alındı.
Denetimlerin yasal dayanakları
Gıda denetimleriyle halk sağlığını korumak ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Ataman, Gıda Denetim Birimi’nin 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliğinin 1. Maddesi ve 5393 Belediye Kanunun 15. Maddesinin (O) bendine göre denetimler yaptığını anlattı. Ataman, yapılan denetimlerde işyerlerinin teknik, hijyenik ve fiziki şartlarının kontrol edildiğini, uygunsuz olan işyerlerine 5326 Kabahatler Kanununun 32. maddesi uyarınca cezai işlem uygulandığını söyledi.
Koordinasyon Toplantıları ve Eğitimler
İl sınırları içerisinde yer alan bütün merkez ve kırsal ilçelerde denetimlerin uygun şekilde yapılması için Büyükşehir Belediyesi Gıda Denetim Birimi’nin teknik elemanları tarafından denetim ekipleri oluşturulup denetimlerin koordine edildiği açıklayan Ataman, “Yıl içerisinde belirli periyotlarla eğitim ve bilgilendirme sunumları yapılmaktadır. Bu sunumlarda özellikle ilimizde yaşanan kötü gıda uygulamaları mercek altına alınıp işlenmekte, bunla ilgili toplantılarda alınan kararlar tüm ilçe belediyelere iletilmektedir” dedi. Ataman kasap, lokanta ve yemek fabrikalarında, pastane ve fırınlarda, kahvehaneler ve çay ocaklarında, market, kantin ve bakkal denetimlerinde dikkat edilecek hususlarla ilgili bilgiler verdi.
Yılın ilk 8 ayında yapılan denetimler
Ataman, 2020 yılının ilk 8 ayında gıda denetimleri kapsamında gıda satış noktaları, imalathaneler, marketler, kasaplar, büyük ve küçükbaş hayvan kesim yerleri, yemek fabrikaları, soğuk hava depoları başta olmak üzere 2 bin 660 adet işyerinin denetlendiğini ve 10 bin 389 kişiye işbaşı eğitimi verdiklerini belirtti. Denetimlerde 277 durum tespit tutanağı tutularak eksikliklerin belirtildiğini anlatan Ataman, denetimler sonucunda 114 ayrı imha işlemi ile yaklaşık 1,5 ton gıda maddesinin imha edildiğini kaydetti. Ataman, ayrıca yıl içinde belirli dönemlerde ya da gelen talepler doğrultusunda Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol ekipleri, Esnaf Ve Sanatkârlar Odası, Ticaret İl Müdürlüğü, ilçe belediyeleri gıda kontrol ve zabıta ekipleriyle yapılan ortak denetimlerde 308 fırın denetlendiğini ifade etti. 167 adet durum tespit tutanağının tutulduğu denetimlerde yapılan tekrar denetimlerde uygunsuzlukları gidermeyen 18 fırına cezai işlem uygulandığını belirtti. (Haber Merkezi)