TBMM, yeni vergi paketi görüşmelerine başladı. 850 bin civarı küçük esnafa gelir vergisi muafiyeti sağlayan yeni vergi paketine göre yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
YENİGÜN HABER – Özellikle küçük esnafı ilgilendiren 65 maddelik yeni vergi paketinin görüşmelerine Meclis Genel Kurulunda başlandı.
AK Parti tarafından hazırlanan, 65 maddelik vergi paketi ile ilgili hazırlanan yasa teklifine göre, Vergi Usul Kanunun kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek şekilde yeniden ele alınıyor. Kanun teklifine göre çiftçi destek ödemeleri gelir vergisinden muaf tutulacak.
Sosyal medya paylaşım ve içerikleriyle kazanç elde edenler kişiler, 640 bin lirayı geçen gelirde gelir vergisi kapsamına alınacak. Bu kişiler, sosyal medya üzerinden aldıkları reklamların vergisini ödemek için bankada hesap açacak. Beyanname vermeden kaynaktan kesinti yapılarak vergilerini ödeyecekler.
Vergi paketinde teşvik belgeli yeni yatırımlarda yapılan yatırım harcamasına göre hak kazanılan yatırıma katkı tutarının ilk yıl için yüzde 10’luk kısmının KDV ve ÖTV hariç diğer vergi borçlarının terkini suretiyle kullanılmasına imkan sağlayacak düzenlemeye gidilecek.
çiftçi
2021’den sonraki yıllar içerisinde sabit kıymetlerin yeniden değerleme oranında değerlemeye tabi tutulmasına imkan sağlayacak bir düzenleme yapılacak, böylece işletmeler lehine ve sermaye yapısını güçlendirmeye yönelik adımlar atılacak.
Yapılan diğer bir düzenleme ile kesinleşen tarhiyatın indirim tutarı sınırının yüzde 1’inden az olması durumunda mükellefin şartları ihlal etmiş sayılmayacağını böylece mükellefin bir anlamda teşvik edilmiş olacağı belirtiliyor.
Basit usulde vergilendirilen esnafa muafiyet
Pakete göre, yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olan basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf olacak.
Tarımsal desteklemeden gelir vergisi kesintisi yapılmayacak
Yüzde 2 ile yüzde 4 oranında gelir vergisi kesintisi uygulanan tarımsal destekleme ödemeleri vergiye tabi olmayacak ve gelir vergisi kesintisi yapılmayacak
Geçici beyanname sayısı 3’e düşüyor
Geçici beyanname sayısının düşürülmesi konusunda sanayi ve ticaret odalarından sürekli gelen taleplerin de vergi paketinde yer aldığını belirten Elitaş, “Yılda 4 kere geçici beyanname verme süresi vardı. En son beyanname bir sonraki yılın 17 Şubat’ın da verilmek zorundaydı. Bu talepler doğrultusunda geçici beyanname sayısını 3’e düşürüyoruz. En son Kasım ayında geçici beyanname verilecek. Şubat sonunda gelir vergisi mükellefleri beyannameleri verecekler ve taksitlerin ödeyecekler. Kurumlar vergisi mükellefleri de Mart sonunda beyannamelerini verecek ve ilk taksitleri ödeyecekler” dedi. (Haber Merkezi)