VİDEO HABER - Sektör temsilcileri, 1 yıl sinyal vermeyen telefonların kapatılacak olmasına ne diyor?

Bir yıl sinyal almayan cep telefonlarının kapatılacağı yöndeki Kanun Teklifini değerlendiren sektör temsilcileri, teklifin hayata geçirilmesinin hem kendilerini...
Bir yıl sinyal almayan cep telefonlarının kapatılacağı yöndeki Kanun Teklifini değerlendiren sektör temsilcileri, teklifin hayata geçirilmesinin hem kendilerini hem de halkı ciddi anlamda mağdur edeceğini belirtti
 

Bir yıl içinde sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI numarası pasife alınarak kullanılmaz hale getirilecek. Konuyla ilgili TBMM'ye sunulan Kanun Teklifi'nin onaylanmasıyla halen 7 yıl olan cep telefonlarındaki sinyal alma sınırı bir yıla düşürülecek. Teklife göre, bir yıldır kullanılmayan telefonların IMEI'leri, başka telefonlarda kopyalanınca çalışmayacak ancak bir yıl geçtikten sonra cep telefonunu son kullanan kişi, son sinyal aldığı sim kartı takarsa hiçbir işlem yapmaya gerek kalmadan telefon tekrar aktif hale gelecek. Konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan telefoncu esnafı, hayata geçirilmesi düşünülen bu kararın esnafa hiçbir fayda sağlamayacağını söyledi. Halen 7 yıl olan cep telefonlarındaki sinyal alma sınırının bir yıla düşürülecek olmasının ciddi mağduriyetlere sebep olacağını vurgulayan esnaf, bu sürenin en az 5 yıl olması gerektiğini belirtti. Batman'da faaliyet gösteren telefoncu esnafı Rıdvan Ekinci, kimi zaman ellerinde bulunan onlarca cep telefonunu aylarca satamadıklarını söyledi. Telefonların çok kolay satılmadığını dile getiren Ekinci, "Yeri geldiğinde elimizde 60-70 cihaz olabiliyor. Bu cihazlar kolay satılmıyor. Çünkü burada aylık en fazla satılan cihaz sayısı 20 veya 25'tir. Böyle olunca bazen elimizde cihazlar bayağı birikebiliyor. Yeri geldiğinde bazı cihazlar 2 yıla kadar satılmıyor. Bu durumda bir cihaza 5 veya 6 bin lira yatırım yapıyoruz ve uzun süre satılmayabiliyor. Yeni uygulamanın yürürlüğe girmesiyle bu telefonlarımızın tamamı kapanacaktır." dedi.

"Bu durum ticareti olumsuz etkileyecektir"

TBMM'ye sunulan teklifin esnafa hiçbir faydasının olmadığına dikkat çeken Ekinci şöyle devam etti:

Yılbaşından sonra 2 bin 732 lira olan telefon harcına yaklaşık yüzde 317 gibi bir zam gelecekmiş, bu da iyi bir şey değil. Bu kararın da acilen düzeltilmesi lazım. Telefonların IMEI süreleri daha önce 7 yıldı ve uygun bir zamandı. Bu süreyi bir yıla indirme kararı bizim için de vatandaşlar için de çok kötü oldu. Alınan yeni kararla bu cihazlarım kapanacak ve hiçbir işe yaramayacak. Türkiye ticaretinin neredeyse yarısı elektronikle dönüyor. Bu ticareti olumsuz etkilemenin anlamı yok. Bir yıl olan sürenin en az 5 yıl olmasını istiyoruz.

"Bu karar biz esnafları ciddi anlamda mağdur edecek"

Bir yıl sinyal vermeyen telefonların kapatılacak olmasına tepki gösteren bir diğer telefoncu esnafı Muhammed Recai Kanat, "Devletin bir yıl kapalı olup sinyal alınmayan telefonların kapatılacağı yönünde aldığı karar bizce uygun bir karar değildir. Bu karar biz esnafları ciddi anlamda mağdur edecektir. Çünkü bölgemizde bu işi yapan binlerce esnaf mevcuttur. Aldığımız bazı telefonlarımız bazen vitrinimizde 7-8 ay kalabiliyor, hatta bir yıl içinde satamadıklarımız da oluyor." dedi.

Satamadıkları cihazın sinyal alınmadı diye kapanmasının kendileri için büyük bir mağduriyet oluşturacağını ifade eden Kanat, şunları söyledi:

"Bazı müşterilerimizin evlerinde yedek ikinci telefonları var ve bir yıl içerisinde sinyal alınmadı diye kapanırsa büyük mağduriyetlere sebebiyet verecektir. Bu uygulama daha önce 7 yıldı. Bu uygulama ya 5 yıla uzatılmasını ya da komple kaldırılmasını istiyoruz."(İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri