Soğuk algınlıklarının arttığı bu süreçte başta çocuklar olmak üzere yetişkin ilaçlarındaki tedarik sorunu devam ederken eczacılar, mevcut sorunun üretici firmaların fırsatçı yaklaşımlarından kaynaklandığını söylüyor. Yetkili mercilerin izlemesi gereken yol ve yöntemleri dile getiren eczacılar, tek çözümün dışa bağımlılıktan kurtularak yerli üretimin olması ve gerekli denetimlerin arttırılması olduğunu söyledi
YENİGÜN HABER - Geçtiğimiz aylardan itibaren döviz kurundaki hareketliliği fırsat bilen ilaç firmalarının mevcuttaki ilaçları yüksek fiyattan satmak istediği ve bununla beraber üretimi yavaşlattığı iddia ediliyor. Doktorların hastalara önerdiği ilaçları almak isteyen hasta ve hasta yakınları tedarik konusunda sıkıntılar yaşarken eczacı ve ecza depoları taleplerin arttığı yaklaşık 650 ilaca ulaşamadıklarını dile getiriyor. İlaçların bulunmamasının temel sebebinin kur fiyatının yüksek olmasından kaynaklandığını söyleyen Eczacı Faruk Dinç, "İlaçların bulunmaması için bir zaman dilimi var. Genelde yıl sonuna doğru, şubat ayına yakın dönemde ilaçların bulunma sıkıntısı yaşanılıyordu. Kur yükselince doğal olarak ilaç fiyatı da yükselecek veya ne kadar ham madde stoklanabilirse ilaçlar o kadar pahalıya satılacak zihniyetine sahip olan insanlar maalesef ilacı durduruyorlar." dedi.
‘İlaç firmaları ilaçları stokluyor’
Dinç, "Döviz kurunun yükselmesiyle ilaçlara yansıyacak farktan dolayı özel ecza depoları ya da ilaç firmaları ilaçları stokluyor. Ne zamana kadar? Sağlık Bakanlığı bu firmalar anlaşana kadar bu ilaç yokluğu devam ediyor. Kur fiyatı belirlendikten sonra ilaçlar piyasada kaynamaya başlıyor” şeklinde konuştu. Yetkili mercilerin izlemesi gereken yol ve yöntemleri dile getiren Dinç, tek çözümün dışa bağımlılıktan kurtularak yerli üretimin olması ve gerekli denetimlerin arttırılması olduğunu söyledi. Yerli üretimin kaçınılmaz boyuta ulaştığına vurgu yapan Dinç, "Sorun kur fiyatı ise her şeyden önce yerli ilaç üretmemiz lazım. Yani yerli firma olmakla yetmiyor. Çünkü hammaddeler yurtdışında kur üzerinden alındığından dolayı bu sorun yine çözülmez. Bu sorunun çözümünün temelinde yerli ve milli firmaların ve etken maddelerin oluşmasıdır. Dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor. Dışa bağımlılıktan kurtulmadığımız müddetçe ilaç fiyatlarıyla ilgili hem halk sağlığıyla sorun yaşayacağız hem de ilaç üzerinde ülkemiz sömürülecek." diye belirtti.
‘Hayati meseleler, sermayeye kurban edilmemeli’
Diyabet, epilepsi ve özellikle çocuk ilaçlarında sıkıntı yaşadıklarını belirten Dinç, "Hayati meseleyi ilgilendiren ve önem arz eden ilaçlar şu an yok. Hiçbir şekilde halkın sağlığı, sermaye sahiplerine veya çıkarlara kurban edilmemeli ve ilaçlar bir kar olarak görülmemelidir. İnsanın ve toplumun sağlığı üzerinden bir çıkar gözetilmemeli ve ilaçlar stok edilmemelidir. Bu yönüyle Sağlık Bakanlığı hızlı bir adım atılmalıdır. Bunun takibi zor bir şey değildir. Stok yapanlar biliniyor! İlaçları kimler stokladığını yetkililer biliyor ve onlara müdahale etmesi lazım." ifadelerini kullandı. Özellikle çocuk ilaçlarında sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Ramazan Danış, "Bunun sebebi ilaç depolarında olup da eczanelere vermemeleridir. Onlar zamları bekliyor. Bundan dolayı ilaçları eczanelere vermiyorlar. Sağlık Bakanlığı kesinlikle ilaç depolarını denetlenmesi lazım. Denetleme olmadığı için bu sorunları yaşıyoruz." dedi. (İLKHA)