Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak Kürdistanı'na yük taşıyan tır şoförleri, enflasyon ve pahalılık nedeniyle masraflarının katlandığını söyleyerek geçinemediklerini anlattı
YENİGÜN HABER - Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Gümrük Kapısı üzerinden Irak Kürdistan'ına yük taşıyan şoförler, yük kiralarının düşük olmasından yakınarak geçim konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekti. Döviz kurlarında yaşanan sert yükselişle yanı sıra artan enflasyon ve pahalılık, uluslararası yük taşımacılığı yapan şoförleri de olumsuz etkiledi. Masraflarının katlanarak arttığını belirten tır şoförleri, ayda sadece 2 sefer yapabildiklerini aktararak bunun da geçimlerini sürdürmeye yetmediğini anlattı.
"Asıl kazancı biz değil başkaları elde ediyor"
Tır şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan Mustafa Karay, "Şu anda Bursa Uludağ'dan soda çekiyorum. Ayda iki sefer atıyorum. Bu bana da yetmiyor şirketime de yetmiyor. Dolar aldı başını gidiyor. Burada kazancı sağlayan biz değil, başkalarıdır. Ben asgari ücretle çalışıyorum ayda 3 bin 300 TL aylık alıyorum. Bu da bizi tatmin etmiyor. Aile geçindirmek çok zor. Aldığım maaş ne bana yetiyor ne de aileme. Şu anki ekonomik duruma göre aylığımın 5 bin 500 civarı olması gerekiyor ki ailemi geçindirebileyim." dedi.
‘Emekli maaşımla geçinemediğim için şoförlüğe başladım’
Emekli maaşı ile geçinemediği için şoförlüğe başladığını ifade eden Mustafa Demir, "Şoförlük işini daha önce 26 yıl boyunca devlet dairelerinde yaptım. Emekli oldum ve aldığım emekli maaş ile geçinemediğim için uluslararası tır şoförlüğü yapıyorum. Benim tek amacım bu saatten sonra bu ülkede insan gibi yaşamak. Ben 2 bin-2 bin 500 lira ile bu ülkede geçinemiyorum. Kendi maaşlarına bir gecede 15-25 bin TL zam yaparken vatandaşı hiç düşünmüyorlar. Yaşım 58 olmuş bu saatten sonra şoförlüğü ne kadar rahat yapabilirim. Köle düzeninden usandım, insan gibi yaşamak istiyorum." diye konuştu. Habur Sınır Kapısının ekonomik yönden Türkiye'nin şah damarı olduğunu dile getiren İsmail Güçalan, kapıdan elde edilen gelirin aracı olan şoförlere sahip çıkılması çağrısında bulundu. Irak Kürdistanı'nda yaşadıkları sorunları anlatan Güçalan,"Irak'ta sahalara gidiyoruz, her sahadan bizden 10 dolar para alıyorlar. Bir araçtan 125 dolar alıyorlar. Günlük 3 bin araç geçse ortaya çıkan yüklü bir miktar. Ama hizmet bakımından hiçbir şey yok. Şoförler 3 kilo çay vesaire getiriyorlar, buradan ahım şahım para kazandığı yoktur. Şoförün çektiği çileyi göz önünde getirirsek hiçbir şey kazanmıyor. Kiralar da dolar kuru gibi bir yükseliyor bir düşüyor." dedi. (İLKHA)