Bölgede ağırlıklı olarak düğün ve çeyizlik malzemesi satan esnaf, birçok üründe yaşanan fiyat artışlarının, evlilik hazırlığında olan gençleri ve ailelerini zor durumda bıraktığı gibi satışlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Halkın alım gücünün düşmesinden ötürü düğün sezonunda sattıkları ürünlerin neredeyse yarı yarıya indiğini vurgulayan esnaf, bu durumun satışlarını da ciddi oranda etkilediğini ifade etti
Önceki senelerde düğün sezonunda yaşanan piyasa haraketliliğinin bölge illerinde bu yıl görülmediğini belirten çeyizlik ve hediyelik eşya satan esnaf, başta akaryakıt ve dövizde yaşanan artıların ürünlerin fiyatlarını neredeyse iki katı artması satışlarını olumsuz etkilediğini belirti. Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan çeyiz ve hediyelik eşya ile zücaciye esnafı, bu yıl düğün sezonu için gerekli bütün hazıklıklarını yaptıklarını belirterek umutla satışların açılmasını bekliyor.
“Artan fiyatlara rağmen satışlardan umutluyuz”
Düğün sezonunun başlamasına rağmen bekledikleri yoğunluğu bulamadıklarını ifade eden çeyiz ve hediyelik eşya satıcısı Süleyman Çiçek, “Bu sene düğün sezonu durgun başladı. Halen beklediğimiz hareketliliği yaşamadık. İnşallah hayırlısıyla iyi geçmesini bekliyoruz. Durgunluğun sebebi de ürünlerde yaşanan fiyat artışlarıdır. Normalde düğün sezonu başladı ve millet ürün sormaya başladı ama fiyatların yüksek olmasından dolayı insanlar çok gezmeye başladı. Bununda sebebi akaryakıt ve dövize bağlı olarak ürünlerde yaşanan fiyat artışından kaynaklanıyor.” dedi.
“Eskiden 10-15 bin liralık ürün alanlar şu anda 1-2 bin liraya düşürdü”
Birçok şeyde olduğu gibi çeyizlik ürünlerde de yaşanan fiyat artışlarının satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Çiçek, daha önce çeyiz için hediyelik 100 parça alan müşterilerinin artık 10 parça almaya başladığını belirtti. Çiçek, “Tabi insanlar eskisi gibi alışveriş yapmıyorlar. Daha önce 100 tane seccade alan müşteriler şu anda 5 veya 10 tane alıyor. Ekonomik sıkıntı kendini gösteriyor. Geçen senelerde günde ortalama 20-30 müşteri geliyorken şu anda 5-6 tane geliyor. Gelen müşterilerin çoğu da hemen almıyor fiyat sorup gidiyor. Çeyizlik ürünlerimiz genelde seccade, ayaklık, kolluk, lifler, iç çamaşır, kozmetik, bornoz, havlu gibi çeşitleri satıyoruz. Çeyizlik almaya genelde gelinlerle beraber anne ve aileleri de geliyor. Eskiden işyerimize gelenler 10-15 bin liralık ürün alırken şu anda 1-2 bin liraya ürün alıyorlar. Müşteriler ürünlerini parça parça farklı yerlerden almaya başladılar. Satışların artmasında beklentimiz var çünkü ona göre hazırlıklarımızı yaptık.” şeklinde konuştu.
“Satışların artmasını bekliyoruz”
Havaların ısınmasıyla düğün sezonun başladığını belirten zücaciye esnafı İbrahim Gültekin ise eskisi gibi olmasa da satışlardan umutlu olduklarını belirterek şunları söyledi. “Havaların ısınmasıyla düğün sezonu başladı. Müşterilerimiz çeyiz ürünlerini almak için işyerimize geliyorlar. Biz de zücaciye ürünlerinin çoğu mevcuttur. Çeyiz ürünlerini almak için gelinler aileleriyle beraber geliyorlar. Genelde tencere tava çeşitleri, çaydanlık takımları, tabak takımları ve mutfak ürünlerini alırlar. Düğünlerden sonra yöremizde âdet olarak geline üç günlüğe giden akrabalar da hediyelerini almaya gelirler. Tabi geçen yıllara nazaran satışlarımız biraz düştü. Yine de satışların daha da artmasını bekliyoruz.” (İLKHA)