Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi alımının yapılmaması sonucunda tarımsal ve hayvansal üretimde hizmetleri aksattığı belirtilerek kadro sayısının arttırılması istendi
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası, veteriner hekim atamaları sayısını artırılmasını talebiyle ZMO Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. MA’da yer alan habere göre katılımcılar adına ortak açıklamayı yapan ZMO Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Samed Ucaman, Tarım ve Orman Bakanlığı’na, 2 yılı aşkın bir bekleyişin sonunda istihdam edecek veteriner hekim sayısının 392 olarak açıklandığını hatırlattı. Ucaman, “Günümüzde yaşanan gıda ve iklim krizleri sonucunda insanlık daha şiddetli felaketlerle karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Bu nedenle, sayılarının yetersizliğine rağmen limitlerini zorlayarak hizmet vermeye çalışan Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Sadece Ziraat mühendisi bölümümün 21 alt bölümden oluştuğunu düşünürsek bölüm başı 35 kişi gibi komik bir rakamın ortaya çıkıyor. Bu sayının 81 il ve 922 ilçeye nasıl tevzi edileceğini kamuoyunun görüşüne sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Reel politikadan uzak hareketler’
Veteriner hekimlere ayrılan 392 kişilik kadro açıklamasının hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Ucaman, “Halen Tarım ve Orman Bakanlığında çalışan 9 bin 531 veteriner hekimle 81 il ve 922 ilçede hizmet verilmektedir. Bu sayı çok yetersizdir. Bu da gösteriyor ki personel açığını kapatmak için çaba gösterilmediği, göstermelik ve çok az sayıda alımlarla günü geçiştirmeye çalışıldığı, tarımsal ve hayvansal üretim konusunda reel bir politikadan uzak hareket edildiğini görmekteyiz” dedi.
‘Kadro sayısı arttırılmalı’
Uzun zamandır Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi alımının yapılmaması sonucunda tarımsal ve hayvansal üretiminde hizmetlerin aksadığını söyleyen Ucaman, “Ülkemizin ihtiyaçları da dikkate alınarak durumun tekrar değerlendirilerek yeni bir kararla istihdamın artırılması uygun olacaktır. Bütün beklentiler bu yöndedir. Açıklanan veteriner hekim ve Ziraat Mühendisleri istihdamı, beklentilerin gerisinde kaldığı, gerçekçi olmadığı, bu kabul edilemez durumun yeniden ele alınması ve iller bazlı analizler sonucu kadro sayısının değerlendirilip artırılmasını talep ediyoruz” ifadesinde bulundu.