Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Toplu İş Sözleşmesi’ne karşı aldığı karar doğrultusunda bulundukları kamu kurumlarında bir günlük iş bıraktı. Birçok merkezde açıklama yapan KESK, hükümetin imzaladığı TİS mutabakatını tanımayacaklarını vurguladı
YENİGÜN HABER - KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri, konfederasyonun TİS'e karşı aldığı karar doğrultusunda, bulundukları kamu kurumlarında bir günlük iş bıraktı. MA’da yer alan habere göre Platform konuya ilişkin Diyarbakır Defterdarlık binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz" yazılı pankart açıldı.
‘Emekçiler “oldu bitti” durumuyla karşı karşıya’
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi Genel Başkanı Süleyman Bozkurt, KESK olarak yapılacak TİS toplantısına katılmak için defalarca kez girişimde bulunduklarını ifade etti. 5 buçuk milyon kamu emekçisinin bir “oldu bitti” durumuyla karşı karşıya olduğunu belirten Bozkurt, “Bu durum bile tek başına 5 buçuk milyon kamu emekçisine ve emekliye verilen değeri ortaya koymaktadır” dedi. Hükümetle varılan mutabakata dikkat çeken Bozkurt, “Varılan mutabakata göre, hükümetin 12 Ağustos’ta yaptığı ilk teklifin 2022 yılı için sadece 1 puan; 2022 yılı için ise 2 puan yani toplamda sadece 3 puan artırıldığı mutabakat ‘büyük kazanım’, ‘bir başarı’ gibi sunulmaktadır. Oysa bir toplu sözleşmenin başarılı ya da iyi bir toplu sözleşme olarak gösterilmesinin kriterleri açıktır. Bir toplu sözleşmede başarının temel kriteri ne talep ettiğiniz, ne aldığınız arasındaki makasın ağzı ile ölçülür” şeklinde konuştu.
‘Refah payı talebi görmezden geliniyor’
Masaya ‘yetkili’ sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyonun 2022 için yüzde 21 maaş artışı, artı yüzde 3 refah payı, artı 600 TL önceki dönem kaybı talep ettiğini kaydeden Bozkurt, “Buna karşın 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5 + yüzde 7 maaş artışına imza atmıştır” dedi. Refah payı talebini görmezden gelindiğini söyleyen Bozkurt, “Bunun yerine hali hazırda sadece sendika üyesi kamu emekçilerinin yararlandığı 3 ayda 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesi 235 TL artırılarak 3 ayda 400 TL’ye çıkarılmıştır. Söz konusu artıştan sendika üyesi olmayan ve 4688 sayılı yasaya göre sendika üyesi olması yasaklanmış bulunan toplamda en az 1 milyon 800 bin kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisi yararlanamayacaktır. Dolayısıyla toplu sözleşme ikramiyesinde artışın refah payı talebi ile kıyaslanması veya ‘refah payı vermiyoruz ama toplu sözleşme ikramiyesini artırdık’ denmesinin bir karşılığı yoktur” şeklinde ifade etti.
‘Mücadelemizi sürdüreceğiz’
Bozkurt, görev ve sorumluluğun bir adımı olarak tüm kamu emekçilerini kendilerine dayatılan sefalet-yoksulluk ve güvencesizlik mutabakatına karşı tepkilerini göstermek üzere üretimden gelen güçlerini kullanarak bir günlük grev kararını uyguladıklarını söyledi. Bozkurt, şöyle konuştu: “Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkum eden mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi sürdüreceğiz.”
‘Alınan kararları tanımıyoruz’
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise, TİS görüşmelerinde alınan kararları tanımadıklarını vurgulayarak, sendikalıların iş üretmeme kararına destek verdiklerini ve dayanışma göstereceklerini belirtti. (Haber Merkezi)