Tasarı Meclis'te: En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira olacak

En düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini' görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı.

Muhalefet temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından Komisyon Başkanı Mehmet Muş, birleşime 10 dakika ara verdi. Aranın ardından yeniden toplanan komisyonda, kanun teklifi üzerindeki ilk imza sahibi olan AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, "TBMM Başkanlığına sunduğumuz 53 maddeden oluşan bu kanun teklifini AK Parti Grubumuz, şahsım ve Samsun Milletvekilimiz Ersan Aksu’yla birlikte olmak üzere teklifte imzası bulunan 132 milletvekili arkadaşımızla birlikte hazırlamış bulunmaktayız. Teklifimizde vergi ve sosyal güvenlik mevzuatıyla ilgili 9 farklı kanununda düzenleme yapmaktayız. Bugüne kadar ülkemizin gelişmesine, insanımızın refahına yönelik birçok önemli kanunları karara bağlayan Plan ve Bütçe Komisyonumuzun bu kanun teklifinde de vereceği desteğe inanıyoruz" dedi.

'VATANDAŞA GETİRİLEN YENİ VERGİ YÜKÜ YOKTUR'

Nilgün Ök, 22 yıllık AK Parti iktidarları boyunca sayısız vergi düzenlemesini hayata geçirerek vatandaşların sosyal refahını güçlendiren adımlar attıklarını belirti. Ök, "Son dönemlerde, maalesef, bilinçli bir şekilde ve ülkemizdeki vergi yükünün çok yüksek olduğu konusunda söylemlerde bulunuluyor. Biz bu söylemlerin başarılı bir şekilde yürüttüğümüz orta vadeli programı aslında baltalamak için yapıldığını açıkçası düşünüyoruz. Maalesef, vatandaşımız da, 'Her gün yeni vergiler geliyor' diyor, özellikle sosyal medya üzerinden öyle bir algı, zannediyor ki vatandaşımız, bu Meclis yatıyor kalkıyor, her gün yeni vergi getiriyor; aslında öyle bir şey yok. Vergiler buradan, önce komisyondan sonra da Meclis'ten geçiyor. Biraz sonra vergi düzenlemelerinden de bahsedeceğim. Bizim bu konuda dar gelirli vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza, emeklilere bu kanun teklifinde getirdiğimiz hiçbir şekilde yeni bir vergi yükü yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

'EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI TUTARINI 12 BİN 500 LİRAYA YÜKSELTİYORUZ'

53 maddelik kanun teklifiyle birlikte Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşmak adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan Ök, "Teklifimizin önemli bir maddesi de yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilerimize ve hak sahiplerine ödenen 10 bin lira olan en düşük emekli aylığı tutarını 12 bin 500 liraya yükseltiyoruz. Bildiğiniz üzere, 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla SSK, BAĞ-KUR emeklilerimize yüzde 24,73; Emekli Sandığı emeklilerimize yüzde 19,31 oranın da zam yapıldı. Bunun sonucunda 1,1 milyon emeklimiz 10 bin lira bandının altında kalmıştı. Biz bu getirmiş olduğumuz düzenlemeyle 3,7 milyon emeklimizin 12.500 lira en düşük emekli maaşını almasını sağlıyoruz. Bu durumun 2024 yılı bütçesine ilave maliyeti 33,2 milyar TL’dir. Tabii, bildiğimiz gibi, alım gücü başta olmak üzere ekonomik dengeleri yeniden yerli yerine oturtmak için güçlü program uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.

Çalışmalara bugün de devam edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri